Користувацький вхід

Стаття «Розвиток фонематичного аналізу і синтезу в учнів молодших класів за допомогою мовленнєвих ігор та ігрових прийомів в системі логопедичної роботи»

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Ефективність логопедичної роботи залежить від правильного добору та вмілого використання мовленнєвих та ігрових прийомів, які сприяють розвитку фонематичного аналізу і синтезу; виступають важливим засобом закріплення, узагальнення й застосування отриманих школярами знань у власній мовленнєвій практиці; підвищують інтерес дітей до навчання.
Роботу над розвитком фонематичного аналізу і синтезу необхідно проводити в три етапи.
На І етапі потрібно розвивати фонематичне сприймання учнів, використовуючи допоміжні засоби й дії. На цьому етапі роботи молодші школярі креслять графічні схеми слів. Залежно від того, як діти навчаються виділяти звуки в слові, графічна схема заповнюється фішками.
На ІІ етапі відбувається формування дій щодо звукового аналізу з мовленнєвої точки зору. Учень називає слово, визначає 1-й, 2-й, 3-й… звуки. Уточнюється також загальна кількість звуків. Щоб урізноманітнити роботу молодших школярів, необхідно застосовувати мовленнєві ігри й ігрові ситуації, що сприяє виникненню у дітей інтересу до даного виду діяльності, а також кращому закріпленню мовного матеріалу. Так, на уроці в гості до молодших школярів приходить ведмедик з горщиком меду, на який злітаються бджілки. Діти допомагають ведмедикові прогнати бджілок, але для цього потрібно правильно назвати малюнок, визначити звуки, придумати речення.

Автор: 

Краснопольська Катерина Валеріївна,
вчитель-логопед логопедпункту №3 при КЗШ І-ІІІ ступенів № 8,
старший вчитель вищої категорії

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі