Користувацький вхід

МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА УРОКУ з предмета «Основи галузевої економіки та підприємництва» на тему «Суспільне виробництво та його структура. Основні фактори виробництва»

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Науково-технічний прогрес, широке впровадження новітніх технологій у галузях виробництва, докорінна перебудова нашого суспільства на основі принципово нових економічних, соціальних і політичних факторів ставить підвищені вимоги до якості професійної підготовки робітників, які були б конкурентно спроможними на ринку праці в соціально-економічних умовах сьогодення відповідно до Концепції розвитку професійно-технічної (професійної) освіти в Україні. Перебудова професійної освіти вимагає значного підвищення особистісної відповідальності викладачів і майстрів ПТНЗ у виборі форм і методів навчання і виховання, організації суспільно корисної і продуктивної праці здобувачів освіти. Суттєвого значення набуває формування типу робітника, здатного до самовдосконалення, саморозвитку та творчого вирішення проблем у професійній діяльності. Сьогодні актуальним стає питання впровадження в навчально-виробничий процес ПТНЗ новітніх навчальних технологій навчання, які дозволяють не просто передавати здобувачам очвіти знання, професійні навички та уміння, але й сприяють всебічному розвитку особистості майбутнього фахівця.
У сучасних умовах господарювання та великої конкуренції на ринку праці виникає потреба у висококваліфікованих робітниках, які б після закінчення ПТНЗ вдало працевлаштувалися згідно отриманого диплома, внаслідок чого необхідно оновлювати зміст освіти та її адаптаціювання до сучасного життя. Сучасний період розвитку суспільства, оновлення всіх сфер його соціального та духовного життя потребують якісно нового рівня підготовки спеціалістів. Якість підготовки фахівців значною мірою залежить від змісту освіти, методів і прийомів навчання, а також організації пізнавальної діяльності.
При викладанні предмета „Основи галузевої економіки та підприємництва“, беручи за основу впроваджені галузеві державні стандарти, потрібно у здобувачів освіти, окрім базових економічних знань, сформувати економічне мислення та виробити професійні компетенції, розвинувши хист до підприємництва. Потрібно враховувати такий аспект викладання економіки, який закладений в основу Державного стандарту освіти, як наступність процесу здобуття професійної освіти та її ступеневість. Так, у кухарів, кондитерів, газозварників, електромонтерів, кравців це підвищення розряду.
Запропонована розробка уроку з теми «Суспільне виробництво та його структура. Основні фактори виробництва» призначена для теоретичної допомоги викладачам предметів основ галузевої економіки та підприємництва, основ ринкової економіки та здобувачам освіти професійно-технічних навчальних закладів (ПТНЗ).
Розробка уроку розкриває суть і зміст поняття суспільне виробництво, його структуру та основні фактори виробництва. Вивчаючи особливу сферу життя суспільства економічна наука досліджує як організовані виробництво, обмін, розподіл та споживання.
Використання індивідуального, диференційованого підходу як необхідної умови формування професійної компетентності в умовах особистісно орієнтованого навчання надає можливості: кожному здобувачеві освіти, з урахуванням його здібностей, нахилів, інтересів, цілей та ціннісних орієнтацій, реалізувати себе в пізнавальній та навчальній діяльності; стимулює здобувача освіти для самопізнання, самовиховання та самовдосконалення. У здобувача освіти з’являється можливість пізнати себе зсередини і ззовні, порівняти себе з іншими здобувачами освіти, оцінити свої вчинки та поведінку, навчитись сприймати себе та інших в цілому, а не за окремими рисами характеру.
2
Урок складається з:
І. Організаційна частина
Організація та налаштування здобувачів освіти на спільну працю з використанням психологічної вправи « привітання (настрій на позитив)» та побажаннями гарного настрою , легкого і ефективного засвоювання матеріалу та одержання позитивних балів.

ІІ. Повідомлення теми і мети уроку з використанням слайдів презентації.

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності починається з цитат відомих діячів про працю та значення економіки як найважливішої сфери суспільного життя, у якій на основі використання різноманітних ресурсів здійснюється виробництво, обмін, розподіл і споживання продуктів людської діяльності, формується й розвивається система економічних відносин.

ІV. Вивчення нового матеріалу. Для засвоєння нового матеріалу я використовувала метод опитування мозковий штурм за якого приймаються будь-які відповіді учасників щодо обговорюваної теми, а також застосувала методичний прийом розповідь з елементами бесіди, котра супроводжувалась презентацією, а також використовувала:
- метод «Робота в групах»;
- вправа « Бліц- опитування».
Дані прийоми дозволяють здобувачам освіти налагоджувати комунікації у процесі вирішення навчальних завдань та виконання проектів, що приводить до формування ключової компетентності «спілкування державною/рідною мовою»;
- робота з карткою-завданням « Знайди правильну відповідь»;
- робота з карткою-завданням « Виконати тестові завдання».

V. Закріплення вивченого матеріалу. Для закріплення нового матеріалу я обрала:
- вправу «Заповнить таблицю»;
- проблемні запитання;
- вправу «Гронування».

VІ. Рефлексія. Використовувала :
- метод « Мікрофон»

Протягом всього уроку здобувачі освіти мають можливість сприймати інформацію на слух і наочно, залучаючи зорову пам’ять (весь урок супроводжується презентацією).
Дана методична розробка може бути використана на уроках основ галузевої економіки та підприємництва при вивченні програмних тем з професії «Електрогазозварник».

Автор: 

Тімінська Тетяна Анатоліївна, викладачка спецдисциплін Закладу професійної (професійно-технічної) освіти "Дунайський центр професійної освіти"

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі