Користувацький вхід

МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА УРОКУ з предмета «Основи галузевої економіки та підприємництва» на тему «Контрольна робота як метод оцінювання знань, вмінь і навичок здобувачів освіти»

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

У сучасних умовах господарювання та великої конкуренції на ринку праці виникає потреба у висококваліфікованих робітниках, які б після закінчення ПТНЗ вдало праце влаштувалися згідно отриманого диплома, внаслідок чого необхідно оновлювати зміст освіти та її адаптаціювання до сучасного життя. Підвищення продуктивності праці залежить від конкурентоспроможності робітників, їхнього рівня освіти, кваліфікації, готовності застосувати у професійній діяльності новітні виробничі технології. Тому однією з важливих характеристик сучасного кваліфікованого робітника є його конкурентоспроможність на ринку праці. Ринкові відносини діалектично позначаються на процесах працевлаштування кваліфікованих робітників і на відтворенні людини-працівника, зокрема на організації ПТО і на її змісті.
Найважливіша риса сучасного професійного навчання – його спрямованість на те, щоб навчити здобувачів освіти не лише пристосуватися, а й активно діяти в ситуаціях, які зазнали соціальних змін.
При викладанні предмета „Основи галузевої економіки та підприємництва“, беручи за основу впроваджені галузеві державні стандарти, потрібно у здобувачів освіти, окрім базових економічних знань, сформувати економічне мислення, виробити професійні компетенції та розвинути хист до підприємництва та враховувати такий аспект викладання економіки, який закладений в основу Державного стандарту освіти, а саме: систему організаційно-педагогічних, методичних і технічних заходів, спрямованих на реалізацію змісту і завдань ступеневої професійно-технічної освіти відповідно до державних стандартів. Для кухарів, кондитерів, електрогазозварників, електромонтерів, кравців це підвищення розряду.
Нові навчальні технології, як ключ до особистісно орієнтованої освіти – процес і результат такої освітньої діяльності, яка заохочує введення інноваційних змін в існуюче соціальне середовище. Цей тип навчання потребує удосконалення форм контролю знань здобувачів освіти професійно-технічних навчальних закладів.
Дослідження ґрунтується на припущенні, що здійснення диференціального контролю навчальних досягнень здобувачів освіти буде ефективним за умови використання різнорівневих завдань, що забезпечує врахування реальних можливостей здобувачів освіти на етап контролю навчальних досягнень, їхніх потреб, пізнавальних інтересів, сформованість самооцінки й позитивного ставлення до контролю як ланки навчання.
Актуальність проблеми: інструментом підвищення якості у реформуванні змісту освіти виступає вдосконалення системи оцінювання – успішності здобувачів освіти, роботи навчального закладу, кваліфікаційного рівня викладача.
Нова система оцінювання насамперед надає можливості: кожному здобувачеві освіти, з урахуванням його здібностей, нахилів, інтересів, цілей та ціннісних орієнтацій, реалізувати себе в пізнавальній та навчальній діяльності; стимулює здобувача освіти для самопізнання, самовиховання та самовдосконалення; формує розвинуту, творчу особистість. Сумління розв`язувати нестандартні задачі, ставити проблеми, створювати оригінальні ідеї, проводити дослідження.
Дослідження наданої методичної розробки може бути використана на уроках основ галузевої економіки та підприємництва та допоможе викладачам, які викладають економічні науки перевірити знання здобувачів освіти, стимулювати їх пізнавальну діяльність.

Автор: 

Тімінська Тетяна Анатолііївна, викладачка спецдисциплін ДПТНЗ "Ізмаїльське вище професійне училище"

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі