Користувацький вхід

« Методика “Лялька як персона”: педагогічний підхід для соціального та психологічного розвитку дитини дошкільного віку».

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

« Методика “Лялька як персона”:
педагогічний підхід для соціального та психологічного розвитку
дитини дошкільного віку».

Педагоги нашого закладу постійно шукають ефективні педагогічні технології, підходи , які викликали б емоційний відгук дитини, стимулювали її до активних дій, забезпечили можливість вирішення конфліктів, розвивали емоційну компетентність дитини.
Емоційний інтелект визнаний останні двадцять п’ять років як один із найважливіших компонентів емоційної адаптації, особистого добробуту, міжособистісних відносин і загального успіху в різних ситуаціях повсякденного життя. Він показав позитивний взаємозв’язок з такими змінними, як емпатія, вербальний інтелект, екстраверсія, відкритість почуттів, самооцінки та задоволеності життям

Основи майбутньої особистості закладаються вже в дошкільному віці. Тому проблема розвитку емоційної компетентності особливо актуальна для дітей дошкільного віку, оскільки цей вік особливо сприятливий для розвитку емоційної сфери.
Педагогічна технологія «Лялька як персона» є однією із технологій розвитку емоційного інтелекту. Ця технологія дозволяє дітям краще усвідомити власну індивідуальність; навчитися позитивно сприймати себе, свою культуру, соціальне походження,сімейні обставини; сприяє вихованню поважного ставлення до різних способів життя, культур, мов і здібностей.
Заняття з Ляльками-персонами підвищують рівень участі дітей; розвивають навички активного слухання;спонукають приймати відповіді кожного і надавати позитивний зворотній зв'язок;завдяки лялькам вихователю стає легше зацікавлювати дітей власними ідеями;вихователь може відреагувати на проблемні питання (або запити батьків).

Під час роботи з ляльками-персонами діти на практиці вдосконалюють навички вирішення проблемних ситуацій, оцінюють різні варіанти їх залагодження й обирають ті, які найімовірніше приведуть до успіху. Мета полягає в тому, щоб навчити малечу переносити досвід і навички, засвоєні під час взаємодії з ляльками, на реальні ситуації їхнього повсякденного життя.
Використання цього методу дає можливість самостійно знаходити вихід з кризових ситуацій і отримувати шляхи вирішення дитячих проблем, формує критичність і самостійність мислення. Ляльки та їх історії навчають співчувати і допомагають зрозуміти, що прізвиська, дражніння, виключення з гри, несправедливе поводження завдають дітям болю.

В Україні наразі відбувається реалізація цієї технології в рамках проекту «Створення інклюзивного безпечного середовища в навчальних закладах і громадах», що впроваджується Всеукраїнським фондом «Крок за кроком» всеукраїнською благодійною організацією, заснованою Міжнародним фондом “Відродження” (м. Київ, Україна) та Міжнародним центром розвитку дитини (м. Вашингтон, США) 15 червня 1999 р.
З 1999 року Всеукраїнський фонд «Крок за кроком» є національним членом Міжнародної асоціації «Крок за кроком».
Місія Всеукраїнського фонду “Крок за кроком”:
– сприяти втіленню освітніх реформ із реалізації особистісно-орієнтованої, інклюзивної освітньої моделі з активним залученням уасників освітнього процесу;
- забезпечення рівного доступу до якісної освіти для всіх дітей, включаючи дітей з особливими потребами.
Рекомендується для забезпечення підтримки дітям внутрішньо переміщених сімей дошкільного та молодшого шкільного віку.
Методика використання ляльок-персон набула значного поширення у педагогічній практиці багатьох країн, зокрема Великій Британії, Австралії, Сполучених Штатах Америки, Нідерландах, Ісландії та Німеччині, а також у Південній Африці. Ця методика наразі успішно поширюється в освітніх закладах України (м. Київ, Дніпро,Кривий Ріг).
Запропонована методика відповідає вимогам Базового компоненту дошкільної освіти та сприяє його реалізації за освітніми лініями «Особистість дитини» підрозділу «Самоставлення» та «Дитина в соціумі» підрозділу «Люди».
Під час роботи з ляльками педагог виконує функцію їх перекладача.

Педагог говорить від імені ляльки : переповідає дітям те, що лялька «прошепотіла» на вушко або розповіла раніше. Лялька як персона не є лялькою для гри.
Поводитися з лялькою потрібно бережно, коректно. Подавати дітям приклад, як вони мають ставитися один до одного.
Оптимально організувати заняття з лялькою тривалістю 5-7 хвилин з усією групою або у підгрупах (по 10-12 малюків). Розмістити малечу потрібно півколом, щоб якомога більше з них могли долучатися до обговорення. Візит ляльки відбувається один раз на тиждень

Доцільно встановити певні правила використання ляльок. Наприклад, не використовувати їх під час звичайних ігор. Адже це особливі ляльки, які «приходять» у гості лише, коли група збирається разом для спільної бесіди. Час від часу лялька може залишатися у приміщенні групи під вашим наглядом з особливою метою: можливо, вона трішки посидить у куточку, або приєднається до дітей на занятті співів, або в неї буде індивідуальна бесіда з окремою дитиною. Іноді лялька може «прошепотіти» щось на вушко окремій дитині (слова підбадьорення, пораду тощо)
Впроваджуючи педагогічну методику «ЛЯЛЬКА ЯК ПЕРСОНА» НЕОБХІДНО:
1. Організувати освітнє середовище для оптимального соціального і психологічного розвитку кожної дитини. (Створити персони, до них паспорти, історії ляльок: «У групі новачок», «Історія Оксанки», «Історія Сергія та його друзів», «Оксанка скоро йде до школи», «Родина Оксанки» та ін.).

 ПРІЗВИЩЕ: БУДЬКО
 ІМ'Я: ОКСАНА
 ВІК: 5 РОКІВ
 ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ: 22 ЧЕРВНЯ
 СТАТЬ: ЖІНОЧА
 ВІДВІДУЄ ДИТЯЧИЙ САДОК «МАЛЯТКО»
 БАТЬКО: БУДЬКО АНДРІЙ МИКОЛАОВИЧ,
 БУДІВЕЛЬНИК
 МАТИ: БУДЬКО МАРГАРИТА АНДРІЇВНА,
 ЛІКАР
 МІСЦЕ ПРОЖИВАННЯ: МІСТО АПОСТОЛОВЕ, МЕШКАЄ В КВАРТИРІ ПО ВУЛ. ЦЕНТРАЛЬНІЙ,24 З МАМОЮ,ТАТОМ ТА БРАТОМ.
 БРАТ: СЕРГІЙ, НАВЧАЄТЬСЯ У 1 КЛАСІ
 УЛЮБЛЕНІ СТРАВИ: ПІЦА, БУРГЕР, КАРТОПЛЯ ФРІ, РОГАЛИКИ, ПЕЛЬМЕНІ
 УЛЮБЛЕНІ ЗАНЯТТЯ: ТАНЦЮВАТИ, МАЛЮВАТИ.
 ЗАХОПЛЕННЯ: ІГРИ З ЛЯЛЬКАМИ. А ЩЕ ОКСАНКА В ВІЛЬНИЙ ЧАС ВИГУЛЮЄ СОБАКУ.
 МРІЄ У МАЙБУТНЬОМУ СТАТИ: ЛІКАРЕМ, ЩОБ ЛІКУВАТИ ЛЮДЕЙ.

 ПРІЗВИЩЕ: БУДЬКО
 ІМ'Я: СЕРГІЙ
 ВІК: 6 РОКІВ
 ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ: 15 ГРУДНЯ
 СТАТЬ:ЧОЛОВІЧА
 ВІДВІДУЄ ЗШО № 3, 1 КЛАС.
 МОВА СПІЛКУВАННЯ:УКРАЇНСЬКА.
 БАТЬКО: БУДЬКО АНДРІЙ МИКОЛАЙОВИЧ, БУДІВЕЛЬНИК
 МАТИ: БУДЬКО МАРГАРИТА АНДРІЇВНА, ЛІКАР
 МІСЦЕ ПРОЖИВАННЯ: ЦЕНТРАЛЬНА, 24
 СЕСТРА: ОКСАНА, 5 РОКІВ
 УЛЮБЛЕНІ СТРАВИ: МАКАРОНИ, КОТЛЕТИ,ЯБЛУКА
 НЕ ЛЮБИТЬ ЇСТИ: ЛИМОН, КАПУСТУ
 УЛЮБЛЕНІ ЗАНЯТТЯ: РОБИТЬ УРОКИ, ХОДИТЬ НА ХУДОЖКУ.
 ЗАХОПЛЕННЯ: ПОЛЮБЛЯЄ ГРАТИ У ФУТБОЛ, НА КОМП’ЮТЕРІ.
 УЛЮБЛЕНІ СВЯТА: СВЯТО МИКОЛАЯ, ПАСХА.
 МРІЄ У МАЙБУТНЬОМУ СТАТИ: ПОЛІЦЕЙСЬКИМ, ЩОБ РЯТУВАТИ ЛЮДЕЙ.
2. Адаптувати діяльність педагогів за допомогою методики «Лялька як персона», керуючись пріоритетами інклюзії, рівності і справедливості, допомагаючи змінювати на краще життя своїх вихованців та їх сімей, створити умови для самоосвіти, саморозвитку

СИСТЕМА РОБОТИ ЩОДО УПРОВАДЖЕННЯ МЕТОДИКИ «ЛЯЛЬКА - ПЕРСОНА» ПОЛЯГАЄ:
1. Вивченні методики та ознайомленням з досвідом роботи колег України з лялькою.
2. Занурення в методику та апробація її з вихованцями.
3. Використання ляльки – персони в усіх вікових групах; спостереження за реакцією дітей.
4. Залучення батьків до спільної діяльності. Виготовляти ляльки нам допомогала мама вихованки старшої групи «Капітошка» Мурашко Аріни - Мурашко Ірина Володимирівна.

ЛЯЛЬКИ ПЕРСОНИ В ПЕДАГОГІЧНІЙ ПРАКТИЦІ:
1. Наділені власною індивідуальністю.
2. Мають власну життєву історію.
3. Свої симпатії та антипатії.
4. Приходять у гості, як правило, під час бесіди в загальному колі або в групі.
5. Діти приймають їх як своїх друзів.
6. Вони діляться з ними своїми почуттями, враженнями.
7. Під час спілкування з лялькою діти набувають чимало необхідних життєвих навичок для того, щоб постояти за себе та інших у різних обставинах, а також впевненості, коли доводиться стикатися з несправедливістю.
8. Ляльки допомагають дитині почуватися достатньо захищеною, аби висловлювати власні почуття та ділитися своїми переживаннями.
9. Ця методика дає дитині розуміння, що й інші люди також переживають щось подібне і що цими переживаннями можна ділитися.
Мета полягає в тому, щоб навчити малечу переносити досвід і навички, засвоєні під час взаємодії з ляльками, на реальні ситуації їхнього повсякденного життя.
СКЛАДОВІ МЕТОДИКИ «ЛЯЛЬКА – ПЕРСОНА»:
1.командний підхід;
2. компетентнісний підхід (зміцнення результатів навчання із засвоєння знань і вмінь на здатність їх застосовувати);
3. вихователі мають змінити свою роль з інформатора («Слухайте мене, робіть за мною»), на фасилітатора, який дає дітям змогу набувати власний досвід,потрібної для виконання конкретних дій у певних ситуаціях.

Згідно з методикою, коли лялька вперше появляється в групі, насамперед із нею знайомляться. Лялька розповідає про себе, а діти – один про одного, знаходячи спільне та відмінне.
До вирішення проблеми приступають лише при наступній зустрічі. Методика «Лялька персона» тому й унікальна, що теми для обгорнення кожний педагог вибирає відповідно виходячи до потреб своєї групи.
Педагогам слід не зациклюватися на обговоренні лише одних проблем і невдач, а обговорювати також і про радісні події. Все як у реальному житті, в якому трапляються різні історії.
Спілкування з лялькою відбувається таким чином: вона сидить у педагога на колінах і «нашіптує» йому на вухо, те про що хоче розповісти або запитати. Потім педагог переказує дітям почуте.
Ляльки зроблені не просто для гри, а й для методичних занять: «Коли лялька приходить у гості до дітей, ми вправляємося у вирішенні проблем. Лялька розповідає про те, що сталося, діти аналізують це за допомогою педагога, потім самі пропонують рішення, поради.
Найважливіше те, що діти можуть брати участь у вирішенні проблем вирішувати, що правильно, а що ні, та як краще.
У підсумку це розвиває емпатію, яка навчає дітей постояти за себе або своїх товаришів, коли доводиться стикатися із проблемами.
Теми для обговорення вихователь обирає із життя у групі з батьківських підказок, з суспільно важливих подій. Вихователь через ляльку може запропонувати обговорити такі теми,як:
- формування «опозиції» до окремої дитини;
- неуважність дитини до своїх дідусів та бабусь;
- насмішки дітей з одноліток, людей у віці;
- ігнорування в групі новачка;
- дитина в окулярах та ін..
Ці улюблені ляльки малюків стануть незамінними помічниками вихователів у розвитку психосоціальних навичок дошкільників. Познайомте дітей з «Лялькою – персоною» – і вона допоможе сформувати дошкільну зрілість у дітей.

Адже, у дошкільній освіті, згідно з Базовим компонентом дошкільної освіти, результатом вважається саме дошкільна зрілість.
Переліки компетентностей у Державному стандарті початкової освіти та Базовому компоненті дошкільної освіти відрізняються, але між ними існує тісний зв'язок: засвоєне на попередніх етапах розвитку закладає підгрунття для всіх наступних етапів

Автор: 

Рудик Тетяна Миколаївна,директор
Заклад дошкільної освіти (ясла-садок) "Малятко" Апостолівської міської ради Дніпропетровської області

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі