Користувацький вхід

Лекція з Основ психології та міжособового спілкування «Загальна характеристика пізнавальних психічних процесів. Відчуття. Сприймання. Пам'ять.»

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Поняття про світ і про власне "я" складається в людини на основі її відчуттів і сприймань. Світ відчуттів дуже різноманітний. Повсякчас на людину безпосередньо діють звуки, кольори, запахи, тепло, холод тощо, силу яких та, власне, наявність вона може визначати лише завдяки існуванню такого психологічного утворення, як відчуття.
Відчуття безпосередньо пов'язує свідомість із зовнішнім світом, є генератором, перетворювачем енергії зовнішнього подразнення у факт свідомості.
Глибокі знання про навколишню дійсність людина отримує завдяки сприйманню. Відчуття і сприймання нерозривно пов'язані одне з одним.
Якщо сприймання – це початковий етап пізнавального процесу, відображення об'єктивної реальності, що діє на наші органи чуття в даний час, то пам'ять – це відображення об'єктивної реальності, що діяла в минулому.
Вивчаючи окремі психічні процеси, потрібно завжди пам'ятати про цілісність психічної діяльності.
Будь-яка хвороба змінює життєдіяльність організму, впливає на фізичний і психічний стан людини. У свою чергу, зміна функціонування психіки призводить до видозміни певних проявів захворювання.
Для професійної діяльності медика необхідно розвивати в собі спостережливість, він повинен помічати, що відбувається в душі людини, розуміти її внутрішній стан.

Автор: 

Коваленко Наталія Василівна, викладач Основ психології та міжособового спілкування, ЗФПО "Київський міський медичний фаховий коледж"

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі