Користувацький вхід

Останні публікації

Відбувся семінар «Виклики на шляху запровадження іноземної мови з першого класу»

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

26—28 вересня в Тернополі зібралися методисти іноземних мов інститутів післядипломної педагогічної освіти, автори підручників та вчені для обговорення подальших дій щодо запровадження іноземної мови з першого класу в усіх загальноосвітніх школах України. Тетяна Михайленко, головний редактор газети «English» також брала участь у цьому семінарі. Читайте її репортаж із місця події.

Гостей та вчителів Тернопільщини гостинно вітали учні та їхні колеги Тернопільської спеціалізованої школи № 3 з поглибленим вивченням іноземних мов, де відбулося перше засідання цього почесного зібрання.

З вітальними словами виступили Запорожан І. Г., начальник управління освіти і науки Тернопільської облдержадміністрації, та Буган Ю. В., директор Тернопільського ОКІППО. Вони побажали усім учасникам семінару плідної та конструктивної роботи.

Пленарне засідання з промовою «Виклики на шляху запровадження іноземної мови з першого класу» розпочала Коваленко О. Я, головний спеціаліст департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України.

Пані Оксана у своєму виступі закликала вчителів звернути увагу на психологічні аспекти запровадження іноземних мов з 1 класу, досвід дітей у цьому віці, особистісні характеристики та мотивацію дитини у вивченні незнайомої мови. Пані Оксана також наголосила, що треба спрямувати зусилля вчителя на розкриття творчого потенціалу дітей та пам’ятати, що в першому класі діти тільки знайомляться з мовою, тому лексика, граматика та комунікація повинні бути нерозривні, щоб не відбити охоту та не виховати негативне упередження учнів до інших націй, народів та їх мов, тому треба приділяти велику увагу навчанню культури толерантності, ознайомленню з традиціями та етикетом країн, мова яких навчається.

«Рольова гра та гра за допомогою наочного сюжетного матеріалу — яскравих малюнків, відеофільмів — є основними видами навчання мови на цьому етапі», — підкреслила О. Коваленко.

В. Г. Редько, завідувач лабораторії навчання іноземних мов інституту педагогіки НАПН України, присвятив свій виступ дидактично-методичним підходам до конструювання змісту підручників для учнів початкової школи. Пан Редько звернув увагу на те, що успішність впровадження іноземних мов з 1 класу передусім залежить від нас, вчителів, від того, як ми зрозуміємо цілі навчання, організуємо навчальний процес, мотивуємо комунікативну діяльність на уроці, таким буде відношення та засвоєння іноземної мови на наших уроках. Учитель — головна людина на уроці, і від нього залежить успіх наших реформ.

О.П. Шаленко, керівник освітніх програм Британської Ради в Україні, ознайомив присутніх із програмою для інститутів ППО, яку Британська Рада розробила разом із МОНмолодьспорту України для якісної фахової підготовки вчителя іноземної мови. Він підкреслив, що цю програму можна запроваджувати для перепідготовки вчителів усіх мов. Одним із компонентів перепідготовки вчителя стане електронний портфель, складанню якого будуть учити всіх курсантів. Це є європейською практикою, і нашим учителям також треба підключатися до цього процесу, щоб ділитися своїм досвідом та уміннями.

І.В. Самойлюкевич, викладач кафедри методики викладання іноземних мов та прикладної лінгвістики Житомирського державного педагогічного університету імені Івана Франка, зупинилася на інструментах професійного розвитку вчителя іноземної мови. Пані Інна була головою журі Всеукраїнського конкурсу «Учитель року — 2012», який відбувся в м. Одеса для вчителів англійської мови та переможцем якого стала вчителька з Тернопільської області Оксана Головецька, що стало гарною нагодою зібратися в цьому регіоні. Пані Інна розказала про критерії оцінювання конкурсантів та вимоги до них. Акцент робився на знання предмету, психології, застосування методичних прийомів тощо.

О.Д. Карпюк, національний координатор проекту Ради Європи «Європейське мовне портфоліо» зупинилася на проблемі упровадження європейської системи та критеріїв оцінювання через «Європейське мовне портфоліо». Пані Оксана повідомила, що пілотування портфоліо пройшло успішно у 5 регіонах Украйни — Тернопільській, Донецькій, Харківській, Чернівецькій та Одеській областях. Вона ще раз нагадала про основні складові портфоліо та велике значення цього компоненту оцінювання для учнів та вчителів.

27 вересня всі учасники семінару відвідали урок англійської мови переможця всеукраїнського конкурсу «Учитель року — 2012» Оксани Головецької в її рідній Острівській ЗОШ І—ІІІ ступенів Тернопільського району. Це дало змогу ще раз пересвідчитись у професіоналізмі сільської вчительки, яка володіє сучасними прийомами ведення уроку, добре знає методику та основні принципи викладання, використовує ІКТ та комунікативний підхід.

Третій день семінару також був насиченим та інформаційним. Пані О. Коваленко ознайомила методистів та всіх присутніх із методичними рекомендаціями щодо навчання іноземних мов у початковій школі.

За круглим столом із авторами підручників, ведучим якого був В.Г. Редько, обговорювалася тема дидактично-методичних підходів до конструювання змісту підручників для учнів початкової школи.

Можна з впевненістю сказати, що цей семінар дав гарний старт новому навчальному року, відповів на багато важливих питань, що дало змогу спланувати стратегії щодо розвитку іншомовної освіти нашої країни на найближчі роки.

Автор: 

Шкільний світ

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі