Користувацький вхід

Роздуми на тему:"Творчий вчитель-це..."

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


1

Роздуми на тему:"Творчий вчитель-це..."

Є люди, перед світлою пам’яттю яких ми в глибокій пошані схиляємо голову. Таким для мене є наш земляк - Василь Олександрович Сухомлинський. Його ім’я відоме як в нашій країні, так і за її межами.
Гортаю сторінки педагогічних праць Василя Сухомлинського, вчитуюся в кожен рядок, в кожне слово. Ще раз пересвідчуюся в геніальності його ідей. Все повільніше гортаю сторінки і як вперше, йду за автором, і знову й знову переконуюсь, яка це велика людина.
Багато незаперечних істин у влучних висловах педагога. Знаходжу виважені, перевірені практикою відповіді на актуальні питання роботи школи.
“Ми виховуємо нову людину. Наша ціль - дата кожній людині щастя. А в чому ж корінь, джерело справжнього щастя? Він у творчості, в творчій праці,” - так вважав В. Сухомлинський.
Що ж таке “творчість”? Філософи відзначають творчість як вид людської діяльності, що створює нові матеріальні і духовні цінності. У німецького психолога Є.Фромма знаходимо, що “творчість - це здатність здивуватись та пізнавати, вміння знаходити рішення в нестандартних ситуаціях на відкриття нового та схильність до глибокого усвідомлення свого досвіду”.
У наш час люди все більше усвідомлюють, що саме творчість є найважливішою складовою особистого щастя і професійного успіху. Творчі люди постійно йдуть уперед — щось вигадують, відкривають, будують, творять, живуть повноцінним життям. Адже творчість - найвища форма самостійності. Де творчість, там талант, там серце, інтуїція , натхнення, любов. Творчість - це завжди трішки диво.
Інколи люди вважають, що вміння творити — вроджене, і його не можна розвинути. Я, як вчитель, переконана, що це помилка, адже одним із головних завдань школи є розвиток творчого потенціалу учня, і не тільки спеціально відібраних, а й всіх. Вірю, що кожна дитина талановита. Тому головною метою моєї педагогічної діяльності є пробудження творчих сил душі дитини, здатності до творчості і саморозвитку, бажання і готовності до самореалізації.
А творчий вчитель - це особистість, яка розуміє, що праця — це життя, а жити - означає творити, і своє завдання вбачаю не в тому, щоб передати учням якомога більше знань, а в тому, щоб принести смак до самостійного їх здобування. І горда з того , що мої випускники - кваліфіковані кулінари, швеї, економісти, дизайнери, вчителі трудового навчання.
Творча робота - це постійний пошук. Змінюються дні й програми, змінюються системи цінностей та ідеали, і всі методи роботи сучасного вчителя теж зазнають змін.
Творчий вчитель повинен перебувати в постійному пошуку: шукати нові методи, нові ідеї, нові напрямки, нового себе. Він наскрізь світиться світлом добра, світлом знань, світлом високої духовності й охоче запалює вогник знань у своїх учнів. Тож нехай всім педагогам щастить на шляху до високого професіоналізму, творчих злетів та вершин.

Н.М. Сливчук,
вчитель загальнотехнічних дисциплін та праці
гімназії №7
міста Новоукраїнки
Кіровоградської області.

Автор: 

Н.М. Сливчук,
вчитель загальнотехнічних дисциплін та праці
гімназії №7
міста Новоукраїнки Кіровоградської області.

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі