Користувацький вхід

Останні публікації

Урок-тренінг " Я вчуся розуміти інших"

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Урок-тренінг з «Основ здоров’я»
«Я вчуся розуміти інших, або як спілкування впливає на наше здоров’я»

Анотація. Урок-тренінг розроблено для проведення у 4 класі початкової школи . Заняття проводиться у формі групової роботи, яка забезпечує активну участь і творчу взаємодію учасників між собою і з учителем. Учні отримують оновлення певних ставлень, поглядів і переконань, отримують нові уміння і навички – ефективної комунікації, роботи в команді, уміння надавати й отримувати допомогу. Проведення уроку в такій формі дає змогу за короткий час зібрати максимальну кількість різних думок, допомагає залучити до роботи тих, хто зазвичай є пасивним і соромиться брати участь у дискусіях. Урок-тренінг сприяє вихованню позитивного спілкування, усвідомленню здорового способу життя.

Тема: «Я вчуся розуміти інших, або як спілкування впливає на наше здоров’я ».
Мета: формувати в дітей навички емпатійної взаємодії, вчити дітей виявляти взаєморозуміння та підтримку під час спілкування, виховувати товариські стосунки в колективі, дружбу , взаємодопомогу, формувати навички роботи в команді, сприяти підтримці та усвідомленню здорового способу життя.

Обладнання: плакат «Сонечко», аркуші паперу А-3, клейкі папірці, комп’ютерна презентація, маркери.
І. Вступна частина. Оголошення теми заходу.
1. Знайомство. Назвіть найкращу рису товариша.( Міша-добрий, Іра справедлива…)
2. Повторення правил. Які з правил допоможуть нам сьогодні добре (приємно) спілкуватись?( правило толерантності, посміхайся, бути доброзичливим, не критикуй і т. і.)
3. Очікування. На плакаті «Сонечко» діти приклеюють долоньки-малюнки з написами – чого вони очікують від заняття.

ІІ. Основна частина.
1. Бесіда-обговорення.
Яким буває спілкування? (позитивним і негативним)
- Чи часто у вас виникають ситуації непорозуміння в класі, у дворі, в сім’ї? Як ви думаєте- це впливає на ваше здоров’я?
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я 45% всіх захворювань пов’язано зі стресом, але деякі спеціалісти вважають, що ця цифра в 2 рази більша.
Негативне спілкування, психічні переживання, знервованість, емоційна неврівноваженість можуть привести до серйозних захворювань.
- Як ви думаєте, що може служити причиною конфліктних ситуацій?
(Діти називають причини – на дошці з’являється схема-опора)
2. « Як би я хотів, щоб до мене ставились інші?»
3. Як ви розумієте вислів – «Гостре словечко коле сердечко»?( назвіть –що може бути у ролі «гострого словечка» (дражнилки, обзивання, глузування)
Міні-сценки (розігрують учні). Висновок.
Образити людину легко – а чи легко говорити хороші добрі слова?
4. Гра «Компліменти» ( діти по колу роблять один одному компліменти)
5. Руханка. «Ураган».( Діти міняються місцями, почувши команду вчителя «ураган». Ураган для тих,хто живе на другому поверсі, ураган для тих , хто вранці сьогодні пив чай і т. і.)
2. Об’єднання в 3 групи. (Вчитель пропонує учням вибрати певну геометричну фігуру, що приготував заздалегідь з кольорового паперу.Діти об’єднуються в групи Завдання « Як правильно спілкуватись з людьми?»
3. Робота в групах. Кожна група презентує – 1.правила спілкування з однокласниками,2. між дівчатками і хлопчиками,3. між дорослими і дітьми. Завершимо роботу в групах пісенним конкурсом «Хто більше знає пісень про дружбу?»
4.Пригадайте казку «Квітка-семицвітка».(Діти дивляться уривок з казки) Як дівчинка Женя використала свою останню пелюстку? Як би ви використали чарівну пелюстку?
5. Руханка –пісня «Посмішка».
ІІІ. Заключна частина.
1. Висновок. Продовжити фразу « Сьогодні я зрозумів, що непорозумінь між людьми можна уникнути. Для цього потрібно бути…»
2. Прощання. Діти беруться за руки і хором повторюють « Ми – молодці!»

Автор: 

Шевцова Ірина Анатоліївна, вчитель початкових класів Вільногірської ЗОШ №5 1-3 ступенів

Джерело: 

Інтернет ресурси:
1. http://multmir.net/multfilm-405-tsvetik-semitsvetik
2. картинки та аніме з сайтів інтернету

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі