Користувацький вхід

Розробка уроку узагальнення з теми «Звідки і як історики дізнаються про минуле»

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Урок проведено у 5 класі відповідно до діючої програми для загальноосвітніх навчальних закладів за новим Державним стандартом «Історія України (Вступ до історії) (К.: Видавничий дім «Освіта», 2013.
На етапі повідомлення теми, мети, завдань уроку і мотивації навчальної діяльності учнів застосовано метод «Мікрофон». На другому етапі відтворення і корекція опорних знань проведено прийом «Намисто», робота зі схемами та наочним матеріалом, учні представляють власні роботи, доповіді, презентації заздалегідь виконані до уроку (з понять Археологія, нумізматика, сфрагістика, геральдика, етноніміка, топоніміка). Третій етап уроку повторення й аналіз основних фактів, явищ, подій на якому проведено проблемний метод навчання та перегляд відеоматеріалу про Михайла Грушевського через використання мережі Інтернет на сайті школи http://10schule.at.ua та робота в групах, робота з історичною картою, самостійна робота учнів з індивідуальними картками. На четвертому етапі уроку узагальнення і систематизація понять, засвоєння системи знань і їх застосування для пояснення нових фактів і виконання практичних завдань використані метод бесіда, продовж речення, частково пошуковий метод, розв’язування задач, робота з візуальним джерелом. Підбиття підсумків уроку і повідомлення домашнього завдання – п’ятий етап уроку на якому проведено тестування в режимі он-лайн на сайті школи http://10schule.at.ua для половини класу, а для другої половини класу пропоную роботу з підручником. Коли перша половина класу виконала завдання на комп’ютерах, то приступає до роботи з підручниками, а інша половина класу за тестування. Кожен учень працює самостійно за комп’ютером, що дає можливість на сто відсотків оцінити знання учнів, учень по закінченню тестування ознайомлюється із результатом, якщо відповіді були помилковими, то комп’ютер автоматично показує запитання на які учень не правильно дав відповідь. Програма «Айрен» під час тестування хаотично, не послідовно пропонує запитання, що не дає можливості учням давати відповіді попередніх учасників тестування. В програмі немає відповідей а, б, в, учень конкретно повинен вибрати правильну відповідь, що дає можливість учню прочитати відповіді, обдумати та вибрати вірну.
Урок провожу у кабінеті інформатики, так як він обладнаний мультимедійною дошкою та проектором, комп’ютерами, що дозволяє учням прекрасно сприймати зображення та відео сюжет, також при тестуванні використовуються комп’ютери для учнів до яких підключено мережу Інтернет та на сайті http://10schule.at.ua учні обирають рубрику «Тести».
Програма Power Point використовується з метою забезпечення показу слайдів, які доповнюють, візуально сконцентровують увагу учнів на головне. Також слайди допомагають проводить творчу роботу, дають можливість оперативно дати завдання школярам, прилучають учнів працювати зі схемами і таблицями. А основне – економиться дорогоцінний час на уроці.
Усі ці форми і методи, застосовані на різних етапах уроків, дають можливість досягти навчальної, виховної і розвивальної мети. Проведення таких уроків допомагає всім учням міцно узагальнити матеріал, про що свідчить опитування на етапі підсумку уроку. У розробці витримані всі санітарно-гігієнічні вимоги, яких має дотримуватись кожен вчитель.
Урок, презентація та тестування розраховані для молодих вчителів та вчителів – практиків.
Результатом роботи на уроці стало те, що учні засвоїли вказаний матеріал, про що свідчили результат тестування.
Крім того, п`ятикласники отримали чергове підтвердження тому, що комп’ютер – це перш за все потужний засіб для одержання нових знань з основ наук, а не лише іграшка чи пристрій для спілкування та мультимедійний програвач.

Автор: 

Зімбалевська Юлія Петрівна, вчитель історії Прилуцької загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів № 10

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі