Користувацький вхід

Останні публікації

Година психолога

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


1

Година психолога
ЗНО – від хвилювання до успіху!
Мета: формувати у школярів позитивне ставлення до іспитів, навички саморегуляції в напружених ситуаціях, розвивати вміння організовувати самоосвітню діяльність у період підготовки до тестування та особисті риси, необхідні для підготовки до ЗНО.
1. Вступ.
Стрімко плине час, наближаючи вас до закінчення школи і одночасно наближаючи гарячі події державної підсумкової атестації та зовнішнього незалежного оцінювання. Для більшості з вас, як і для багатьох випускників попередніх років, ці події без перебільшення можна назвати доленосними: адже ви прокладаєте шлях у своє доросле життя, долаючи першу сходинку на шляху до професійної досконалості.
Зовнішнє незалежне оцінювання — неминучий етап життя для тих, хто хоче здобути вищу освіту. У перекладі з англійської test означає «перевірка». І справді, під час тестування перевіряють найрізноманітніші риси людини — від знань до якостей пам'яті, мислення та вміння зберігати спокій, впевненості у своїх силах.
Найбільшою проблемою в ситуації тестування стає наше хвилювання. Гормон, який виділяється, коли людина відчуває страх, впливає на роботу всіх психічних функцій. Це може бути причиною того, що деякі учні на іспитах цілковито забувають вивчений матеріал.
Випускники, які готуються до тестування, часто починають впадати у крайнощі. Одні цілодобово вчать і повторюють матеріал, відмежовуються від навколишнього світу, ретельно готують шпаргалки і випивають не один літр кави. Інші насолоджуються відпочинком, зрідка гортаючи сторінки підручника і втішаються тим, що, може, пощас¬тить. Але наближення екстремальної ситуації (тестування) нервує і одних, і інших. Думки плутаються, пам'ять не втримує навіть про¬стих і зрозумілих речей. Хочеться працювати швидше, але нічого не виходить, ти здаєшся собі повільним, як черепаха, тобі вже не допомагає ні кава, ні улюблена музика, а ще й рідні прискіпуються: «Ну, як там у тебе?». «Нормально», — відказуєш їм, а насправді думаєш: «Та ніяк!.. Відчепіться! Дайте спокій! Я такий недолугий невдаха, я нічого сам не можу».
Як впоратись з такими думками? Як опанувати своїми емоціями? Адже в підготовці до тестування найважливіше — самостійне навчання та самостійна розумова праця.
Навички емоційної саморегуляції, інформація з оптимальної підготовки та поведінки під час майбутнього тестування — саме цьому присвячена наша сьогоднішня зустріч. Ви дізнаєтеся, як зняти психологічну напругу під час тестування та допомогти собі досягти успіхів.

2. Вправа «Асоціації»

Психолог. Зверніться до вашої підсвідомості — назвіть слова-образи, які виникають у вас, коли думаєте про майбутнє тестування, чи чуєте слово «ЗНО».
(Учень біля дошки записує асоціації на окремих аркушах, кріпить їх магнітами до дошки).
А тепер давайте розділимо їх на позитивні і негативні і помістимо на шальки вагів
( На другій половині дошки прикріплені «ваги, учні поділяють їх на позитивні і негативні).

Обговорення
Як бачимо, переважають асоціації, пов'язані з тривогами, непевністю у своїх силах, негативними емоціями, баченням тестування як боротьби між могутнім та грізним тестом з однієї сторони та слабким учнем, тобто вами з другої. І все це може призвести до стресу.

3. Інформаційне повідомлення.
Відомо, що людина може переживати стрес як в екстремальних умовах (наприклад, підкорюючи Світовий океан, гори), так і в звичайному житті. При цьому різко зростають як психологічне навантаження, так і вимоги до фізіологічної стабільності людини. У своєму житті практично кожна людина відчувала стрес. Він виникає через недостатній захист людини від дії несприятливих зовнішніх факторів.
Стрес (тиск, натиск) – це стан напруження, який виникає внаслідок дії сильного подразника, незвичайної ситуації. Стрес – природний побічний продукт будь-якої діяльності, він відображає потребу людини в адаптації, у пристосуванні до мінливих умов життя.
Проте, стрес необхідний у житті людини. Він допомагає пристосуватися до нових умов, впливає на працездатність, творчість, навчає нас долати перешкоди на життєвому шляху, мобілізувати власні сили в потрібний момент й ставати впевненими у собі.
Стрес – складова частина життя, й у помірних дозах він надає життю смак і аромат, як писав Г. Сельє.

Але водночас стрес, якщо він діє довго, може стати руйнівним для людини, від нього потерпають всі органи.
Стресові впливи не повинні перевищувати адаптаційних можливостей людини, бо тоді може погіршитися самопочуття, рівень працездатності, настрій і т. д.
Ознаки стресу:
• Посилення тривоги, відчуття кризи
• Занадто часті помилки в роботі
• Погіршується пам`ять
• Відчуття втрати контролю над собою
• Неможливість зосередитися на чомусь
• З`являються болі (голова, спина, шлунок)
• Підвищена збудливість, дратівливість
• Робота не приносить радості
• Утрата почуття гумору

В екстремальних ситуаціях людина відчуває дію багатьох стресорів: страху, болю, перевтоми, самотності, зневіри.
Страх - найперше почуття, що повідомляє про небезпеку, «вмикає» реакцію «боротися чи тікати». Він посилюється, якщо людина самотня і не знає як упоратися з небезпекою чи проблемою. Головне завдання у такому випадку: уникнути ефекту самопідтримки стресу, перебороти страх, не дати йому змоги паралізувати волю, перерости в паніку.

ПРИТЧА ПРО ЧУМУ
Зустрівся якось перехожий з Чумою. « Куди йдеш, Чумо?»- спитав він. «Йду в Багдад, - відповіла Чума. – Хочу заморити п’ять тисяч душ».
За деякий час зустрілися вони знову. « Ти збрехала мені. Казала, що замориш п’ять тисяч душ, а загинуло п’ятдесят тисяч», - дорікнув Чумі чоловік.
«Ні, ти помиляєшся. Я згубила лише п’ять тисяч, а інші померли від страху».
Обговорення:
- Чи буває стрес корисним?
- Що таке страх?
- Що спільного між стресом і страхом?
- Які почуття у вас виникають під час стресу?

Пам’ятайте, що має значення не те, що з вами відбувається, а те, як ви це сприймаєте. (Г. Сельє).

4. Інформаційне повідомлення « Швидка допомога при стресах».

- Дуже важливо змінити настрій на конструктивний, спрямований на плідну підготовку до тестування та успіх у його проходженні.
- Для того, щоб змінити своє самопочуття на тестуванні від тривоги до впевненості спробуйте створити у своїй підсвідомості образ успіху: чітко уявляйте його.
- У день тестування можна уявити себе туго стягнутою пружиною, у якій спресовані ваші знання, здібності, ваша праця. Залишається у потрібний момент все це звільнити.

- Позбутися хвилювання у перші хвилини тестування допоможе глибоке дихання: зробіть вдих, потім повільний видих, уявляючи при цьому, що вдихаєте повітря голубого кольору, яке наповнює вас цілющим киснем, енергією, впевненістю, спокоєм, а видихаєте — повітря сірого кольору. Це ваші хвилювання, невпевненість, негативні емоції

Пам’ятай! Тільки вольова, незалежна , самостійна людина, яка вміє керувати собою, досягає своєї мети в житті. Найважливіше – приймати відповідальні рішення в спокійному стані.

Пам’ятка «Як поводитися під час ЗНО»

Будьте уважні! На початку тестування Вам повідомлять необхідну інформацію (як заповнювати бланк, якими літерами писати). Від того, наскільки точно Ви будете дотримувати цих правил, залежить успішність виконання тесту.
Зосередьтеся! Ознайомившись із бланками відповідей і тестовим зошитом, зосередьтеся й забудьте про тих, хто навколо. Для Вас мають існувати тільки завдання тесту й годинник, що регламентує час. Поспішайте не поспішаючи!
Не бійтеся! Не слід лякатися та засмучуватися у першу ж хвилину тестування, що нічого не знаєш. Такого просто не може бути! Почніть із того питання, на яке можете правильно відповісти. Поступово пригадаєте й інші відповіді.
Розпочинайте з простих завдань! Спочатку відповідайте на запитання, у яких повністю впевнені, пропускайте ті, що викликають сумніви. Коли заспокоїтеся, увійдете в робочий ритм, перестанете хвилюватися, ваша енергія буде спрямована на завдання, що викликають труднощі.
Пропускайте! Навчіться пропускати складні або незрозумілі завдання. Пам’ятайте: у тесті завжди будуть такі завдання, з якими ви обов’язково впораєтеся. Безглуздо втратити бали тільки тому, що ви не дійшли до «своїх» завдань, а застрягли на тих, що викликають труднощі.
Уважно ознайомтеся зі змістом завдання! Не прагніть зрозуміти умову завдання «за першими словами», щоб зекономити час. Це може призвести до прикрих помилок навіть під час виконання найлегших завдань.
Відкидайте зайве! Багато завдань можна виконати швидше, якщо не шукати відразу правильний варіант відповіді, а послідовно відкидати ті, що не відповідають умові. Метод виключення надасть Вам можливість сконцентрувати увагу всього на одному-двох варіантах, а не на всіх одразу, що набагато складніше.
Заплануйте два кола виконання роботи! Розрахуйте час так, щоб за дві третини відведеного часу виконати всі зрозумілі завдання (перше коло). Так Ви встигнете набрати максимум балів на завданнях, у відповідях на які Ви цілком впевнені. Після цього ще раз поверніться до пропущених складних завдань і спробуйте їх виконати повторно (друге коло).
Угадуйте! Якщо Ви не знаєте правильної відповіді, покладіться на свою інтуїцію! Вибирайте варіант, який, на Вашу думку, має найбільшу вірогідність.
Перевіряйте! Обов’язково відведіть час для перевірки роботи, щоб устигнути переглянути відповіді й уникнути можливих машинальних помилок.
Не втрачайте оптимізму! Прагніть виконати всі завдання, але пам’ятайте, що це не завжди можливо. Враховуйте, що кількість виконаних завдань цілком може бути достатньою для гарного результату.

5. Вправа «(Ім’я учня) успішно пройде тестування, тому що він (вона)…»
Психолог. Якщо ваші хвилювання заважають вам, уявіть, що вам потрібно переконати вашого друга, що тестування – не лише іспит, знайдіть слова для аргументованої критики панічних думок.
Ваше завдання продовжити речення, починаючи з імені вашого однокласника, який сидить ліворуч від вас «(Ім’я учня) успішно пройде тестування, тому що він (вона)…»
Обговорення.
- Що ви відчували, коли вам говорили про те, що ви успішно здасте ЗНО?
Підсумок. Сподіваюсь, що ці прості установки допоможуть вам стати впевненішими і повірити в свій успіх.
6. Вправа «Рейтинг справ»
Психолог. Часто учні скаржаться на те, що їм не вистачає часу, — і школа, і факультативи, і підготовка до ЗНО, і відпочити теж хочеться. Згадайте обсяг роману М. Мітчелл «Віднесені вітром». А написала його письменниця у той період життя, коли працювала в газеті з ранку до пізнього вечора. А часу в неї було, як і в кожного з нас, — 24 години на добу.
Завдання:
1.Складіть список справ, які ви зазвичай робите протягом дня, проранжуйте їх за важливістю у порядку спадання.
2. Запишіть на стікерах три перші справи і прикріпіть на фліп-чарті.
Підсумок. В житті безліч справ, але не варто витрачати свій час на дрібниці. Краще визначати пріоритети і йти до мети.
7. Робота в парах. Вправа «Позитивне мислення»
Психолог. Вам під силу розірвати ланцюг самопідтримки стресу, зменшивши негативні думки на позитивні. Позитивне (оптимістичне) мислення послаблює емоційне напруження, допомагає знайти ефективне рішення і діяти відповідно до обставин.
Вам потрібно змінити негативні думки на позитивні.
Негативні думки, які поглиблюють стрес:
• «У мене нічого не вийде».
• (Позитивні, які допомагають зберегти самоконтроль:
«Я зроблю все, що в моїх силах, а коли не вийде, я це переживу»)
• Негативні: «Усе пропало». (позитивні: «Це не кінець світу»)
• «Я дурень (невдаха)». («Я помилився», «Я – успішна людина!»)
• «Це безнадійно». (Ще не все втрачено»)
• «Не варто й починати» («Треба хоч спробувати»)
• «Я не зможу». (Я впораюсь)
• «Я безнадійна людина». («Я дивлюся на світ із оптимізмом)
• «Усе втрачено». («Варто спробувати ще раз»)
Підсумок . Отже, формула позитивного мислення звучить приблизно так: «Було б добре, якби ми завжди отримували те, що хочемо. Ми робимо для цього все можливе. Та якщо, попри наші зусилля, бажання не здійснюється, ми почуваємося трохи розчарованими, але не впадаємо у відчай, не панікуємо, не зневажаємо себе чи інших людей».
8. Вправа «Планування успіху»
Психолог. Фахівці з реклами добре знають силу повторення. Ми чуємо рекламу багато разів на день, бо нас хочуть переконати у чомусь. Зробіть таку рекламу для себе. Напишіть свій власний лозунг. Почніть так: «Я успішно складу всі тести ...». Продовжіть речення.

Формула успіху
Я успішно складу всі тести тому, що…
Я успішно складу всі тести навіть якщо…
Я успішно складу всі тести не зважаючи на…
Я успішно складу всі тести завдяки…
Я успішно складу всі тести спираючись на…
Я успішно складу всі тести бо прагну…

Неодмінно закінчіть словами: «І я можу це зробити!»

Перечитуйте це гасло кожного разу перед сном. Повірте у свої сили!!!
Можливо ці висловлювання стануть дієвою формулою вашого оптимістичного конструктивного настрою у підготовці до тестування.

9. Вправа «Супер-учень»

Психолог. А зараз ми складемо портрет учня, якому все під силу, який зможе успішно скласти ЗНО, котрий, без сумнівів, здасть будь-який екзамен. Кожен з вас на аркуші паперу запише рису характеру, яка необхідна для успішної здачі тестування. Але зро¬бити це потрібно, враховуючи дві умови:
1. Риса, яку ви маєте назвати для «су¬пер-учня», має бути притаманна для вашого однокласника, який сидить справа від вас.
2. У кожного учасника необ¬хідно запозичити якусь одну рису для ус-пішної здачі екзамену (наприклад: для того, щоб екзамен було легко здати, необхідно мати таку рису, як у Олі — працьовитість, Тані — наполегливість і т. д.).
Після цього на вели¬кому ватмані складається загальний портрет «суперучня» (у вигляді будинку).

Підсумок. Риси ідеального учня в одній людині поєднуються доволі рідко, але у кожного з вас знайшлася сильна сторона. Ураховуючи поради класу і завчасну підготовку до тестів, можна їх скласти з найменшою шкодою для здоров'я.

Заключне слово психолога
Вдало підготуватися до ЗНО, перебороти невпевненість, лінь, страх — це теж маленька перемога на великому шляху життя. Дозвольте собі мати далеку й високу мрію про майбутнє, вчіться працювати над собою й досягати мрії. Ви можете захотіти стати багатим і впливовим, як Білл Гейтс, видатним актором, знавцем багатьох іноземних мов, мандрівником, винахідником чи президентом, і тоді докладете більше зусиль для розвитку своїх здібностей та загартування характеру, бо знатимете, заради чого це робите.
Пам'ятайте — перемога не завжди прихо¬дить до найсильнішого чи найспритнішого, але рано чи пізно вона приходить до того, хто повірить у себе.
На завершення я хочу роздати вам пам’ятки:

Пам’ятка
1. Якщо ти думаєш, що програєш, то програєш.
2. Якщо ти думаєш, що не зможеш, то не зможеш.
3. Якщо ти хочеш, але боїшся, то не досягнеш мети.
4. Якщо ти чекаєш на невдачу, вона прийде до тебе.
5. Успіх завжди з тим, хто його прагне.
6. Якщо ти думаєш про перемогу, то переможеш.
7. Повір у себе, щоб виграти.

Підсумок заняття.
Чи змінилися у вас асоціації на слово ЗНО? Якщо змінились, то на які?
(Учні називають асоціації, які записуються на важелях терез).

— Чи справді є загрозливою для здоров'я така стресова ситуація, як іспит?

Автор: 

Деміх Тамара Федорівна, практичний психолог, НВК смт Любешів

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі