Користувацький вхід

Гра-вікторина «Літературознавці»

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


1

Гра-вікторина «Літературознавці»
(Перед грою попередити учнів про формування двох команд, у склад яких мають входити учні 5-9 класів. А також попередньо дати необхідне завдання, яке вважатиметься домашньою роботою).

Ведучий. Доброго дня усі, хто захоплюється літературним словом. Минулий тиждень був присвячений зарубіжній літературі, а сьогодні ми підведемо його підсумки, якими стане конкурсна програма літературної гри-вікторини під назвою «Літературознавці».

Ведуча. Перш за все ми маємо обрати журі, яке оцінюватиме наші команди-конкурсанти.
(Проводиться оголошення членів журі та систему оцінювання конкурсів).
А зараз запросимо на свої конкурсні місця наші команди. І так. Команда «Робінзони», до складу якої входять:
Прізвище та ім’я Клас Хоббі
Команда «Дослідники», до якої входять..

Ведучий. Якось під час святкового обіду слуга подав Марку Твену записку, у якій було одне єдине слово, написане великими літерами: «СВИНЯ». Це привабило увагу за столом. Письменник не розгубився, а голосно сказав: «Раніше я отримував послання без підпис, а тепер одні підписи без послань!»
Це звичайно жарт, але сподіваємося, що саме жарти допоможуть нашим командам отримати перемогу та прекрасний настрій у сьогоднішній грі. Перш за все просимо наших капітанів пояснити вибір назви команди.
(«Робінзон» - вміння знаходити вихід з будь-якої ситуації. «Довідники» - знання мають першооснову у вмінні виживати.)
Ведуча. Для розігріву проведемо перший конкурс під назвою «Талісман команди». На запропонованих мольбертах вся команда повинна за одну хвилину намалювати талісман команди, але він не повинен бути реальною тваринкою, та повинен вправно характеризувати команду і кожного її учасника в окремості. Тобто, Аліна розумна як змія, тож від змії ми можемо використати голову, а Вадим хитрий як лисиця, тож використаємо хвіст і т.д.
(Проводиться конкурс. Малюнки по закінченню пояснюються капітанами команд і здаються журі.)

Ведучий. До всякої людини, що хоч трохи пише, часто звертаються люблячі батьки з проханням: «Напишіть дитині твір. Що вам вартує!» Але навіть Тургенєв за твір, написаний для гімназиста, отримав натягнуту трійку, а Щедрину за твір написаний для доньки, і взагалі поставили двійку.
Другий конкурс «Допиши твір». Кожній команді ми вручаємо лист паперу з одним єдиним словом. Його можуть прочитати лише капітани команд. Далі вони мають продовжити це слово реченням, але так, щоб їх останнє слово було розташоване в новому рядку. Далі листок загортається так, щоб наступний учасник бачив лише останнє слово. Він продовжує писати речення, котре, на його думку, має продовжувати зміст попереднього речення і так далі.
(Проводиться конкурс. Потім тексти зачитуються і передаються жюрі.)

Ведуча. Після прем’єри «Пігмаліона» захоплена публіка викликала автора на сцену. Кланяючись глядачам, що аплодували, Бернард Шоу раптом почув серед загальних похвал чийсь вигук:
--- Ця п’єса нікуди не годиться! Це дурниця!
--- Я абсолютно згоден! --- підхопив Шоу. --- Але, на жаль, ми з вами в меншості.
Тож зараз побачимо акторську майстерність наших команд у конкурсі номер три під назвою «Назви цей твір», які мали підготувати невеличкі сценки з улюблених творів, а команда-суперник має той твір відгадати.
(Бажано брати програмові твори. Готуються за звичай по 2-3 сценки від кожної команди.)

Ведучий. Якось Теккерей обідав у ресторані. Він помітив, що два офіціанти його розглядають, і став невільним свідком розмови.
--- А ти знаєш, що це за джентльмен сидить за тим столиком у кутку?
--- Ні. А хто це?
--- Це ж знаменитий Теккерей!
---А чим він знаменитий?
---А чорт його знає?
Тож наш наступний конкурс «Хто це?»
Зараз я читатиму характеристику людини, або якийсь факт з її життя. Характеристика буде невеличка, якщо команда відгадує --- прекрасно, якщо ні, то питання відноситься до команди-суперниці, але до неї додається ще одна підказка. Якщо і ця команда не відгадує, то ми повертаємося до першої команди, але додаємо ще одну підказку. Якщо команди не справляються із завданням, то можуть допомогти глядачі, але перш ніж назвати відповідь ви маєте вказати на рахунок якої з команд хочете віддати свій голос, котрий журі врахує в кінці гри. І так:
1. Тут є одна відданиця багата,
Ще й дуже, тільки норовлива й клята.
Та ні, своєму щирому друзяці
Не зичу я цю відьму за дружину.
2. Вона всій Падуї відома як яга.
3. Скоріше є вояцький хист у неї.
Не лютню їй би в руки, а меча.
4. Ох ти ж оса, ти справді дуже зла.
5. Мені казали --- ти шорстка, пихата,
Понура. Все це, бачу я, брехня…
6. Тепер на мене тикатимуть пальцем:
«Скаженого Петруччо он дружина ---
Коли ще він приїде повінчатись!»
7. Але й вона --- чортиця, дідьча доня.
8. Натерпівшись від норову твого,
Твій чоловік остеріга мого.
9. Ну, сину мій, нема де правди діти:
Тобі найноровливіша дісталась.
10. Щасливцю, ти приборкав норовливу.
(Відп. Катаріна з «Приборкання непокірної» У. Шекспіра.

1. Жила вона в ветхій землянці
Рівно тридцять літ і три роки.
2. Їй потрібні новісінькі ночви.
3. Захотілося їй гарної хати.
4. Хоче стати стовбовою дворянкою.
5. Ні ступити, ні мовить не вмієш,
То й смішитимеш ціле царство.
6. За столом сидить вона --- цариця,
Служать їй бояри та дворяни,
Наливають їй вина заморські,
А на закуску --- медяники солодкі.
7. Хочу жити в океані-морі,
Щоб служила мені рибка золотая
І в мене була на побігеньках.
(Баба з «Казки про рибака та рибку» О. Пушкіна)

1. Їй було уже п’ять років, і батько починав все м’якіше і м’якіше посміхатися, поглядаючи на її нервове, добре личко, коли, сидячи в нього на колінах, вона трудилась над таємницею защіпнутого жилету.
2. Дівчинка росла без подруг. Два-три десятки дітей її віку, що жили в Каперні… викреслили раз-назавжди маленьку із сфери своєї опіки та уваги.
3. Її волосся зсунулося; біля шиї розщіпнувся ґудзик, відкривши білу ямку; вії спали на щоці, в тіні ніжного, випуклого виска, напівзакритого темною прядкою; мізинець правої руки, що була під головою, пригинався до потилиці.
4. Молода дівчина в косинці, в сукні з розовими квіточками, темно-русява й невисока, віком від сімнадцяти до двадцяти років.
5. У ній дві дівчини… Одна була донькою матроса, ремесленика, котра майструвала іграшки, друга --- живий вірш, зі всіма чудесами його співзвуччя і образів, з таємницею сусідства слів, у всій взаємності їх тіней і світла, що падають від одного на інше.
6. Не пам’ятаючи, як залишила дім, вона бігла вже до моря, підхоплена непереборним вітром подій; на першому повороті вона зупинилася майже без сил; її ноги підкошувалися, дихання обривалося й гасло, свідомість трималася на волосині. Настрашена втратити волю, вона тупнула ногою і взяла себе в руки. Час від часу то дах, то огорожа приховували від неї червоні вітрила…
(Ассоль з «Червоних вітрил» О. Гріна)

Ведуча. Старий Том Пурді, слуга Вальтера Скотта, якось сказав, звертаючись до свого господаря:
--- Ваші романи, сер Вальтер, для мене просто безцінні. Вони мені дуже допомагають.
--- Я радий це чути, Том, --- відгукнувся Скотт.
--- Да, сер; після тяжкого дня, коли я кручусь як дзиґа, ваші книги --- єдиний засіб, який допомагає мені швидко заснути.
Наступний конкурс так і називається «Дзиґа». Як ви бачите на підлозі розкладені конверти із завданнями. Капітанів команд просимо стати в середину цих кілець. Поки гратиме музика вони мають прокручуватися навколо своєї осі. Коли музика стихне ви маєте зупинитися і підняти той конверт, до якого стоятимете передом. У кожному з конвертів написано імя героя, котрого ви маєте зобразити з допомогою жестів та міміки, але не має прозвучати жодного слова. Ваша команда має відгадати загадоного вами героя. Тож почали.
(В конвертах чи на карточках можуть бути Змій Горинич, Соловей Розбійник, Ассоль, Баба Яга, Рибак із золотою рибкою, Ілля Муромець та ін. Капітан може взяти собі помічника з глядачів)

Ведучий. А зараз пора перевірити як наші глядачі вболівають за свої команди. Тож ви, шановні, маєте вийни на середину нашої сцени і продекламувати гумореску, перед цим назвавши команду, яку підтримуєте.
(Виступи глядачів)

Ведуча. Ще один конкурс, який допоможе дізнатися про вашу начитаність, а де й кмітливість. Він називається «Продовж фразу». Глядачі можуть допомагати, але ніяких вигуків, а лише рука вгору.
1. Велика сила перших … (звичок --- Вергілій)
2. Талант ми вгадуємо по одному-єдиному прояву, але щоб вгадати характер, потрібно чимало часу і постійне… (спілкування --- Г. Гейне)
3. Людина визначається не тільки вродженими… (якостями --- І. В. Гете)
4. Нещастя буває пробним каменем… (характерів --- О. де Бальзак)
5. Бути славним --- добре, спокійним ---… (краще двічі --- О. Пушкін)
6. Якщо вже помилятися, то хай це буде за покликом… (серця --- Дж. Байрон)
7. Самотність --- ось проклята річ! Ось що може загубити… (людину --- О. Грін)
8. Ни музы, ни труды, ни радости досуга,
Ничто не заменит единственного… (друга --- О. Пушкін).
9. Фальшивих людей небезпечніше мати друзями, ніж… (ворогів --- Ж. Ж. Руссо)
10. Всі почесті цього світу не варті одного хорошого… (товариша --- Вольтер)

Ведучий. І останній конкурс на сьогодні змусить вас пригадати назву твору за наданою мною підказкою. Даний конкурс іде на виппередки. Хто відповість перший. Тож шановні команди будьте уважні, бо на цьому конкурсі максимально можна набрати аж 10 балів. Почали?
1. Твір, у якому потрібно приборкати вперту наречену ( «Приборкання норовливої» У. Шекспір)
2. У якому творі гарно описано подоріж по річці? («Пригоди Тома Сойєра» Марк Твен)
3. Твір, де підліток вимушений керувати величезним кораблем? («П’ятнадцятирічний капітан» Жюль Верн)
4. Енциклопедія з пошуку скарбів. («Острів скарбів» Р. Л. Стівенсон)
5. Твір про вплив Різдвяних зустрічей на характер людини. («Різдвяна пісня в прозі» Ч. Діккенс)
6. У якому творі розповідається про те як чорт допоміг дістати черевички для коханої? («Ніч перед Різдвом» М. В. Гоголь)
7. Хто з героїв мав на щиті девіз, що його позбавили спадку? («Айвенго» В. Скотт)
8. Твір, де кінь допоміг завоювати місто. («Ілліада» Гомера)
9. У якій з книг розповідається про поєдинок з млином? («Дон Кіхот» Сааведра)
10. З якого твору взята фраза: «Ви відповідаєте за тих, кого приручили»? («Маленький принц» А. Сент-Екзюпері)

Ведуча. Конкурсна програма вичерпана. Залишається єдине --- надати слово членам журі і дізнатися, котра з команд виявилася найрозумнішою, за котру з команд більше вболівали глядачі. І так, слово надається голові журі---…
(Виступ голови журі з оцінкою роботи команд та глядачів. Оголошення балів по конкурсах та загальний бал. Вручення нагород.)

Ведучий. Наш тиждень зарубіжної літератури завершено. Сьогоднішнє свято виявилося і веселим і цікавим. Проте і в інші дні не потрібно забувати про писемне слово і його науку. Тож до наступної зустрічі, друзі.

Автор: 

Макаренко Євдокія Василівна
вчитель української мови та літератури, зарубіжної літератури

Джерело: 

Афоризмы, притчи и мысли великих /Клуб семейного досуга / Харьков Белгород /2012

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі