Користувацький вхід

Сценарій позакласного заходу "Квітни, мово наша калинова!"

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Сценарій виховного заходу до Дня української писемності та мови для учнів 6-7 класів «Квітни, мово наша рідна !»
Мета: ознайомити учнів з витоками святкування Дня української писемності та мови; красою і багатством рідної мови; розвивати навички виразного читання, творче мислення, пам'ять,уміння узагальнювати та робити висновки; виховувати любов до рідної мови, почуття гордості за наших предків.
Відеокліп «Перлина Україна»
Учениця:
Велична, щедра і прекрасна мова,
Прозора й чиста, як гірська вода, —
То України мова барвінкова, —
Така багата й вічно молода.
Вона, як ніжна пісня колискова,
Заходить в серце й душу з ранніх літ,
Ця мова, наче пташка світанкова,
Що гордо лине в свій стрімкий політ.
Звучить пісня «Гімн українській мові» у виконанні групи дівчат.
Ведучий 1. 9 листопада відзначають День української писемності та мови. Це свято було встановлене указом президента України в 1997 році і відзначається щороку на честь літописця Нестора, послідовника творців слов’янської писемності Кирилата Мефодія. Дослідники вважають ,що саме з Нестора Літописця– першого українського історика, видатного письменника та мислителя, ченця Києво-Печерської лаври , починається писемна українська мова.
Ведучий 2.Преподобний Нестор Літописець—киянин, у 17 років прийшов у Києво-Печерську лавру послушником. Прийняв його сам засновник монастиря преподобний Феодосій. Найвизначнішою працею Нестора Літописця є «Повість минулих літ»-- перша в Київській Русі пам’ятка про історичні події з кінця 11 століття до 1113року.
Ведучий 3.Наша українська мова належить до найбагатших мов світу. Багато зробили для її вдосконалення визнані представники Народу, освічені люди різних часів - письменники, вчені, видавці ... Ми з вами одержали у спадщину багату, розвинену, гнучку українську мову. Нею можна висловлювати все: від найскладніших і найновіших термінів до різноманітних відтінків людських почуттів.
Ведучий 4.Чи знаєте ви скількома словами обходитесь у своєму житті? Вчені підрахували, що звичайна людина вживає в середньому до 4 тис. слів. В 11-ти томному "Словнику української мови" зареєстровано понад 135 тис. слів, але це лише загальновживані слова. А існують ще терміни, діалекти. Дбаючи про рідну мову, відомий український поет М.Т.Рильський закликає:
Як парость виноградної лози,
Плекайте мову.
Пильно й ненастанно,
Політь бур'ян.
Чистіша від сльози
Вона хай буде.
Звучить пісня «Батьківська мова» у виконанні учня.
Ведучий 5.Кожен народ гордий з того, що він має свою державу, свою мову, волю і гарне життя у своїй країні. Кожен народ - патріот своєї країни, він любить її, поважає її закон і бореться за її незалежність і волю.
Ведучий 6.А ми, українці, здобули свою незалежність у 1991 р. Тепер у нас є свої держава, воля, своя мова. І хоч як не глумились із нашої мови, принижували і забороняли, не хотіли слухати і чути її мелодику звучання, а сьогодні вона відродилася.
Ведучий 7.Бо й не замовкла в устах патріотів рідного слова, звучала в народній пісні, бо люди берегли її, як перлину, щоб колись заговорити нею на повний голос. Яка ж вона чиста, гарна, багата і мелодійна, наша українська мова.
Ведучий 8.Вона нам рідна, як мама і тато, як та земля, на якій ми зростаємо. Бо це мова, яку всі чуємо змалку, якою ми промовили перші слова. Ця мова зрозуміла всім нам. Бо без мови немає народу. І так само, як у кожної людини є одна мама, так і мова рідна лише одна. Людина може знати дві, три і більше мов, але рідною залишається материнська мова.
Український танок виконують дівчата.
Ведучий 9. Рідна мова… І чується лагідний, теплий голос матері, яким вона будить нас уранці. Хіба ще хтось вміє промовляти такі слова, як наші українські мами? Адже цілий світ визначає, що українська мова - чудова, мелодійна, багата. За допомогою мови ми мислимо, спілкуємось, висловлюємо думки й почуття.
Ведучий 10. Народна мова - безмежний океан. Це й пісня, народжена в стародавні часи, співана в радості та горі, передавана із вуст в уста й від серця до серця; це й дума - витвір всенародного генія; це й казка, легенда, переказ; це приказки та прислів'я, жартівливі співомовки... А яка багата та мелодійна українська пісня! Її люблять і з задоволенням співають не лише у нашій країні, але й за кордоном.
Ведучий 11. . А забув свою мову - забув рідну домівку, зрадив свій народ. Один мудрець сказав: "Людина, байдужа до рідної мови, схожа на дикуна". Усі ми любимо рідну мову, та це не означає, що для нас чужими чи далекими є мови інших народів. Так само, як окремі люди чи цілі народи мають далеких і близьких родичів, так і в родинних стосунках перебувають між собою мови. Найближчими родичами української мови є російська та білоруська. Коло родичів розширюється за рахунок інших слов'янських мов: польської, словацької, болгарської...
Ведучий 12. Тарас Шевченко, звертаючись до майбутніх поколінь, до нас з вами, наказував:
Учітесь, читайте.
Чужому навчайтесь,
Й свого не цурайтесь.
Бо хто матір забуває,
Того Бог карає,
Того діти цураються,
В хату не пускають.
Звучить пісня «Мова єднання» у виконанні дівчат

Учениця.– Мово! Пресвятая Богородице мого народу!
З чорнозему, з любистку, м'яти, рясту, євшан-зілля, з роси, з дніпровської води, від зорі й місяця народжена.
– Мово! Мудра берегине, що не давала погаснути земному вогнищу роду нашого і тримає народ на небесному Олімпі волелюбності, слави і гордого духу.
– Мово! Велична молитво, у своїй нероздільній трійці, що єси ти і Бог Любов, і Бог Віра, і Бог Надія!
– Мово наша! Звонкова кринице на середохресній дорозі нашої долі! Твої джерела б'ють десь від магми, тому й вогненна така. А вночі купаються в тобі ясні зорі, тому й ласкава така.
Фільм «Українська мова – мова української нації»
1: Як сонця безсмертного коло,
Що креслить у небі путі,
Любіть свою мову й ніколи
Її не забудьте в житті.
2. Нехай в твоїм серці любові
Не згасне священний вогонь,
Як вперше промовлене слово
На мові народу свого.
3. Ми з нею відомі усюди,
Усе в ній, що треба, нам є,
А хто свою мову забуде,
Той серце забуде своє.
4. Вона – як зоря пурпурова,
Що сяє з небесних висот.
І там, де звучить рідна мова,
Живе український народ.
5. Вивчайте, любіть свою мову,
Як світлу Вітчизну любіть!
Як рідні поля і діброви,
Як чистого неба блакить!
Звучить пісня «Ти моя країна – Україна» у виконанні всіх учасників заходу.

Автор: 

Олена Гекова

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі