Користувацький вхід

Клуб вихідного дня як форма виховної роботи у школі-інтернаті

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


2

КЛУБ ВИХІДНОГО ДНЯ
ЯК ФОРМА ВИХОВНОЇ РОБОТИ У ШКОЛІ-ІНТЕРНАТІ

Головною умовою успішної реалізації людини є її виховання. Виховання являє собою складний і багатогранний процес формування позитивних якостей особистості шляхом створення оптимальних умов для її фізичного, психічного та соціального розвитку. В умовах школи-інтернату виховний процес здійснюється впродовж всього навчального року, впродовж будніх та вихідних днів. Зокрема, виховання дітей в школі інтернату під час вихідних днів потребує особливої уваги, адже вони знаходяться поза межами родини та близьких.
Педагогічна практика виробила різноманітні форми позакласної виховної роботи. Поняття “форма” означає “спосіб організації і спосіб існування предмета, процесу, явища” (Філософська енциклопедія). Форма в педагогіці визначається як спосіб організації виховного процесу, що відображає внутрішній зв’язок його елементів і характеризує взаємовідносини вихователів і вихованців. Форми (способи) організації виховного процесу мають бути оригінальними, творчими, науково обґрунтованими, майстерно сконструйованими (педагогічна технологія), тобто гармонійно поєднувати довершеність, оригінальність і красу.
В умовах школи-інтернату виховний процес має враховувати такі обставини:
1. учні інтернату мають різноманітні порушення зору, що потребує створення спеціальних умов для здійснення їх повноцінного розвитку;
2. значна кількість вихованців з неблагополучних сімей, що ускладнює їх соціальну адаптованість у суспільстві та призводить до проблем у взаємостосунках та спілкування з однолітками;
3. більшість вихованців з різних регіонів області та країни, що частково обмежує контакти дітей з сім’єю, здоровими однолітками та дорослими та спричиняє труднощі у засвоєні норм соціальної поведінки.
В умовах школи-інтернату постає питання організації виховного процесу під час вихідних днів, який би включав учнів різновікової групи, їх інтереси та був спрямований на виховання ціннісних якостей особистості. Серед інноваційних форм організації виховання учнів в умовах школи інтернату виділяють клуб вихідного дня.
Клуб вихідного дня – це така форма організації навчально-виховного процесу, яка направлена на всебічний розвиток особистості шляхом залучення до різноманітних видів діяльності, враховуючи інтереси та здібності вихованців. Крім того, така форма роботи спрямована на створення умов колективної взаємодії учнів різного віку та створення комунікативного середовища.
Головною метою Клубу вихідного дня є створення цілеспрямованого, систематичного багатофункціонального процесу направленого на збагачення духовних, моральних, родинних, патріотичних цінностей та здорового способу життя.
Виходячи з вище сказаного Клуб вихідного дня ставить перед собою такі завдання:
1. виховання гармонійної особистості шляхом використання новітніх педагогічних технологій;
2. сприяння формування учнівського колективу враховуючи їх індивідуальні особливості, інтереси, проблеми та думки;
3. сприяння охороні та збереження здоров’я учнів, виховання бережливого ставлення до власного здоров’я та життя, шляхом створення спеціальних виховних умов;
4. виховання цілісної та морально зрілої особистості, формування адекватного оцінювання навколишньої дійсності у повсякденному житті.
Організація роботи клубу вихідного дня направлена на забезпечення всебічного розвитку особистості школярів, збереження, відновлення здоров’я, та виховання моральних якостей особистості.
Для вирішення поставлених завдань ми використовували такі основні напрямки виховної роботи як виховання здорового способу життя та моральне виховання.
Теоретико-методологічні основою виховання здорового способу життя та морального виховання глибоко і всебічно розкриті у Законі "Про освіту", "Про загальну середню освіту", "Про позашкільну освіту", "Про охорону дитинства", в національній програмі "Діти Україні", "Концепції виховання дітей та молоді в національній системі освіти", Концепції позашкільної освіти та виховання, Національній доктрині розвитку освіти "України в XXI столітті", Державній національній програмі "Освіта України XXI століття".
В "Основних напрямах реформи загальноосвітньої і професійної школи" визначено, що "школа зобов’язана виробляти внутрішню потребу жити і діяти за принципами моралі, неухильно додержуватись правил співжиття. З ранніх років вона повинна виховувати в учнів колективізм, чесність і правдивість, вимогливість і принциповість, стійкість і мужність характеру".
Напрямки клубу вихідного дня реалізуються через спеціальні функції, а саме:
 виховна – направлена на формування відчуття колективізму, моральних та етичних цінностей, розвиток умінь діалогічної взаємодії, удосконалення особистості;
 оздоровча – направлена на дотримання оптимального режиму фізичних навантажень, використання сприятливого впливу природних факторів на стан організму, дотримання особистої та громадської гігієни, розвиток адаптивних можливостей;
 рекреаційна – направлена на поповнення та розвиток життєвих сил дитини її фізичних, інтелектуальних та емоційно-вольових можливостей;
 комунікативна – направлена на забезпечення єдності між вихователем і дітьми та між самими дітьми через етичне спілкування;
 профілактична – направлена на профілактику негативних впливів на розвиток і формування особистості.
Враховуючи вище перераховані функції зміст організації роботи клубу вихідного дня містить такі форми як розмова у колі, екскурсії, бесіди та гурткову роботу.
Розмова у колі направлена на колективне обговорення тем, які хвилюють дітей, кожен може розповісти про свої проблеми, одержати допомогу не лише від вихователя, а й від інших учнів. Розмова у колі допомагає дитині сформувати та знайти шляхи вирішення власних проблем, вчитися ділитись свої досвідом, допомагати один одному, усвідомити вагомість дружби та взаємопідтримки.
Метою соціальної адаптації є свідоме сприймання вихованцями навколишнього світу, взаємозв'язків у ньому, набуття індивідуального досвіду на основі знання у простій, зрозумілій і доступній формі. Вона проводиться під час екскурсій та прогулянок, на яких застосовуються бесіди, розповіді, дихальна, зорова і корегуючи гімнастика. Бесіда не повинна бути моралізаторською, нудним повчанням для дитини, а має бути побудована у формі діалогу під час якого діти за допомогою вихователя пізнають та досліджують проблемні питання.
Завдання гурткової роботи направлене на розвиток індивідуальних здібностей та інтересів вихованців школи. Ми проаналізували побажання дітей та запропонували такі види роботи як, комп’ютерна графіка і відео редагування (Пін-код) для старших вихованців та оригамі – для молодших (Чарівник). Учасники гуртків обговорюють різні теми, які б хотіли висвітлити у своїх роботах та способи використання певного навчального завдання. Крім того, організація роботи гуртків побудована таким чином, що старші вихованці мають допомагати, координувати та вчити молодших, а молодші в свою чергу мають обирати собі старших наставників.

Робота клубу вихідного дня реалізовується під час вихідних днів та має своє індивідуальне планування. За напрямками роботи морального виховання та виховання здорового способу життя планування здійснюється на місяць, який розбивається на тижні. Місячне планування включає в себе складові виховання здорового способу життя: рухова активність, аромотерапія та арт-терапія. Моральне виховання – розмову у колі, соціальну адаптація та гурткову роботу. Слід зауважити, що дані види роботи взаємопов’язані та взаємозалежні, так робота у колі поєднується з аромотерапією, соціальна адаптація з руховою активністю, гурткова робота з використанням арт-терапії.
Система Клубу вихідного дня ґрунтується на використанні діалогічних форм і методів навчання, під час реалізації яких учень є рівноцінним партнером учителя. Йдеться передусім про такі форми і методи:
 розмова у «колі» під час «тижневого старту» (початку навчального тижня). Такі розмови присвячені темам, які хвилюють дітей, кожен може розповісти про свої проблеми, одержати допомогу не лише від учителя, а й від товаришів;
 навчальна бесіда на прогулянках і екскурсіях. Метою її є усвідомлене сприйняття учнями навколишнього світу, взаємозв'язків у ньому, набуття індивідуального досвіду на основі знання у простій, зрозумілій і доступній формі. Бесіда не повинна бути моралізаторською, нудним повчанням для дитини;
 діалог під час групової роботи за одним столиком. Його учасники обговорюють різні теми, зокрема способи використання певного навчального завдання.
Особливо ефективним є виховання в діяльності, у процесі якого дитина виявляє особливості різних предметів та явищ навколишнього світу, відкриває нові аспекти їх природи. Головне, щоб запитання, які виникають у дитини, переростали у припущення про можливі шляхи розв'язання виявлених нею протиріч і проблем.
Навчальний матеріал інтегрований тематично, і його зміст на початку навчального року значною мірою визначається інтересами самих дітей.
З часом він усе більше залежить від педагога.
Домашні завдання діти отримують не кожний день, а відразу на цілий тиждень. Вони передбачають розв'язання кількох практичних завдань, виготовлення саморобки, підготовку малюнка тощо. Порядок виконання завдань учень обирає самостійно. Нерідко завдання об'єднуються однією темою. Наприклад, діти клубу вихідного дня можуть вивчалить комплексні теми «Весна у місті», «Ми за мир», «Єдина країна» тощо.
У клубі вихідного дня вільно формуються підгрупи за інтересами, віком. Їх склад змінюється залежно від видів навчальної роботи та успіхів учнів. Такі підгрупи виконують завдання-проекти: облаштування експозиції, конструювання моделі, підготовку виступу, виставки. Парами учні виконують завдання, що дає змогу забезпечити взаємоперевірку якості виконання завдань. Під час занять активно використовуються вправи, навчальні ігри, групове обговорення дитячих робіт.
В умовах школи-інтернату постає питання організації безперервного педагогічного процесу який би був направлений на формування гармонійної, повноцінної, активної, свідомої особистості. Під час навчального і виховного процесу під час будніх днів (з понеділка по п’ятницю) передбачено створення комплексного підходу до корекції вад зору та повноцінного розвитку особистості школярів. Під час вихідних днів у школі-інтернаті учні також потребують належної уваги та виховання у них суспільнокорисних якостей особистості. Клуб вихідного дня виступає як інноваційна організаційна форма виховного процесу учнів школи-інтернату яка може реалізувати поставлену мету національної освіти.

Автор: 

Кисилівська Олена Сергіївна
вихователь
Кам’янець-Подільської спеціальної школи-інтернату І – ІІІ ступенів Хмельницької обласної ради

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі