Користувацький вхід

Агресивна поведінка та її корекція в учнів

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Актуальність теми визначається тим фактом, що основою суспільства є взаємозв’язки і відносини, що формуються між людьми. Формування відносин може супроводжуватися як позитивними так і негативними проявами. Для суспільства, в останні роки, стало характерним поступове збільшення саме негативних проявів, які особливо яскраво проявляються у відхиленнях в особистісному розвитку та поведінці людей. Найяскравішим прикладом цього є прояви агресії. Найгостріше проблема агресії постає у підлітковому віці, що пов’язано зі змінами, котрі відбуваються у психіці підлітка. Тенденція зростання агресивності серед підлітків відображає одну з найгостріших соціальних проблем сучасного суспільства. Для вирішення цієї проблеми необхідне досконале вивчення процесу формування агресії, її проявів. Щоб в подальшому мати можливість формувати підростаюче покоління з активною життєвою позицією, здатного до особистісного волевиявлення у неагресивний спосіб. Саме тому, у віковій психології особливу актуальність набули дослідження спрямовані на пошук засобів попередження та зменшення проявів агресії у дітей підліткового віку.
Дослідженням проблеми агресії на фундаментально-теоретичному і на прикладному рівнях займалися психологи різних шкіл та напрямів (Р. Ардрі, А. Бандура, А. Х. Басс, Л. Берковіц, Р. А. Берон, Д. Долорд, Д. Зільман, К. Лоренц, Н. Е. Міллер, Д. Тедеші, Р. Фельсон, С. Фешбах, З. Фрейд та ін.). Розробці практичної сторони агресії у підлітковому періоді присвячені праці ряду зарубіжних і вітчизняних науковців: К. Додж, М. Каплан, К. С. Лебединської, Ю. Б.Можгінського, А. Патерсон, М. М. Райської, А. І. Стаценко, Г. Е. Сухаревої, Р. Хусман та ін.
Становлення агресивної поведінки – це складний і багатогранний процес, в якому діє низка чинників.
Дана робота націлена на глибше пізнання підлітком себе, на розуміння свого місця в світі, на формування адекватної самооцінки, на усвідомлення значення та впливу емоцій у житті, на ознайомлення з різними видами поведінки та впливу емоцій, а також на вміння планувати свої дії, своє життя і приймати відповідальність.
Мета: зниження рівня агресивності шляхом формування адекватної самооцінки, вивчення прийнятих способів реагування в складних ситуаціях, прийняти себе і інших.
Завдання:
1.Навчити учнів контролювати свою агресію та звільнитися від неї у прийнятній формі;
2. Формувати адекватну самооцінку;
3. Усвідомлення власної відповідальності за своє життя.
Перелік методів і форм роботи: інформаційне повідомлення, мозковий штурм, арт – терапевтичні вправи, эмбру терапія,вправи демонстрація.
Очікуванні результати: досягнення позитивних поведінкових змін, усунення агресивних проявів у стосунках, вміння контролювати свої емоції, прояв толерантності під час спілкування.

Автор: 

Нітченко Юлія Сергіївна
практичний психолог
Київського професійного ліцею будівництва і комунального господарства

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі