Користувацький вхід

Тренінг для педагогічних працівників на тему: "Формування соціальної компетентності дошкільників та педагогів"

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


1

Тренінг для завідуючих
Тема: «Формування соціальної компетенції дошкільників та педагогів»
Мета: ознайомлення педагогів із поняттям соціальна компетенція та методами її формування; підвищення мотивацій педагогів до формування соціально компетентної дитини. Розкрити сутність поняття «соціалізація» та її складових; створити портрет соціально компетентної дитини та педагога; надати рекомендації щодо методів виховання соціальних навиків у дітей у щоденній роботі.
Обладнання та матеріал: «дерево очикувань» з листочками, «дерево» Базовий компонент з листочками, ілюстрації, символічні каструлі, бджілки-трудівниці, символічні відерця, фланелеграф.

Хід заняття:
1. Привітання. Повідомлення теми.

Добрий день, шановні колеги! Тема нашої зустрічі «Соціалізація дошкільника в комунікативно – мовленнєвій діяльності»
2. Вправа «Про себе – що в імені моєму.»
Мета: встановлення контакту між учасниками групи, розвиток навички міжособистісної взаємодії.
Ми всі з вами знайомі, але я хочу запропонувати вам познайомитися ще ближче, дізнатися щось нове один про одного.
Колись, у давнину, знатні родини мали свої герби, які відображали те, що притаманне даній сім'ї. Я пропоную вам намалювати свій особистий герб, який міг розповісти саме про вас. А потім – прокоментуйте зображене.
Час виконання: 10 хв.
3. Вправа «Мої очікування.»
Мета:тренування комунікативних умінь
Звісно, у кожного з вас є певні очікування щодо нашого семінару. Можливо, хтось хоче отримати нову інформацію, ознайомитися з новими термінами, дізнатися про досвід своїх колег. Тому запишіть свої очікування ось на цих листочках. Прикріпляю їх на нашому дереві очікувань. (Звучить музика).
Свої очікування учасники пишуть на запропонованих осінніх листочках, які ведуча прикріплює на «дерево очікувань».
Примітка: у процесі виконання вправи доцільно використати інтерактивний метод «Мікрофон».
Час виконання:10 хвилин.
4. Вправа «Мандрівний листок».
Мета:визначення складових поняття «соціалізація»
Компетентність формується тоді, коли ми втілюємо в життя отриману або самостійну набуту інформацію. Це залежить від потреб,умінь, почуттів та якостей людини. Отже, розкриємо сутність поняття «соціальна компетентність». Соціальна компетентність – це якісна характеристика особистості, здатність адекватно оцінювати навколишню дійсність на основі повноти знань про неї, уміння знаходити інформацію в незвичайних ситуаціях й впевнено будувати свою поведінку.
Сьогодні ми говоримо про соціальну компетентність дитини, бо як визначено у Базовому компоненті дошкільної освіти в Україні, у доступній формі розкрити перед нею науку життя, сформувати життєво необхідні вміння, навички, знайти своє місце серед інших.
Кожній команді з власного досвіду роботи сформулювати визначення поняття «соціалізація». Усі учасники колективно утворюють та формулюють визначення «соціалізація».
Час виконання: 10 хвилин.
5. Вправа «Дерево».
Мета: забезпечення розуміння учасників тренінгу змісту (сутності) ключових понять з освітніх ліній «Мовлення дитини» та «Дитина в соціумі».
Опис вправи.
Перед вами дерево, яке символізує Базовий компонент, гілки дерева – освітні лінії. Оскільки ми сьогодні на нашому занятті розглядаємо освітню лінію «Мовлення дитини» та «Дитина в соціумі», то на наших гілках ви маєте прикріпити листочки, які відображають складові даних освітніх ліній.
Попрацюємо з Базовим компонентом.
Одній команді розглянути складові освітньої лінії «Дитина в соціумі»
Другій групі розглянути складові освітньої лінії «Мовлення дитини». Перед вами дерево, яке символізує Базовий компонент, гілки дерева – освітні лінії.
Коротко дати характеристику складових та записати на осінніх листочках.
Час виконання – 15 хвилин.

6.Вправа «Плюс - мінус».
Мета: сприяти виявленню чинників, які впливають на соціалізацію дітей.
Кожна група з власного досвіду на аркуші паперу, поділеного на дві частини, повинна записати чинники, які позитивно та негативно впливають на соціалізацію дітей. Презентувати свої відповіді.
Час виконання: 10 хвилин.

7. Створення колажу
Мета: створити умови для ліпшого усвідомлення образу соціально компетентного педагога та дошкільника.

Кожна група отримує ватман, створює свій варіант колажу. Перша складає портрет соціально компетентної дитини.
Друга – отримує завдання скласти колаж соціально компетентного педагога. Представники від кожної групи презентують свої колажі.
Ці портрети допоможуть вам у плануванні роботи з формування соціалізації дитини.
Тривалість: 15 хвилин.
8. Вироблення рекомендацій «Методи соціального виховання дошкільників»
Мета: надати педагогам рекомендації щодо методів виховання соціальних навичок у дітей у щоденній роботі.
Час виконання: 15 хвилин.

9. Вправа «Рецепти педагогічної кухні»
Мета: обмін досвідом щодо виховання дошкільнят.
Кожна з нас – жінка. Ми всі варимо борщ, використовуємо однакові інгредієнти, але смак у всіх страв виходить різний. Отже, мабуть, знань лише одних інгредієнтів недостатньо. Хочеться знати декілька професійних секретів. Ми всіх раді бачити на нашій педагогічній «кухні», і сподіваємось, що робота біля «плити» для вас – заняття не нове. Щоб з’ясувати, чим саме ви запропонуєте посмакувати, чого очікуєте від роботи, пропоную виконати наступну вправу.
Кожна група має створити певний «рецепт», за яким слід діяти педагогу, виховуючи та навчаючи дітей. А також, які «смаколики» має використати педагог, щоб заняття пройшло ефективніше.
Групам пропонується представити свої пропозиції у творчій формі: наповнити символічні каструлі необхідними інгредієнтами. На кожній кухні має бути шеф-кухар, якого обирають серед колег, Його завдання – керувати процесом.
По завершенні виконання вправи команди обговорюють рецепти, доповнюють одне одного, звертаються по допомогу до присутніх у залі.
Час виконання: 10 хвилин.

10. Підсумок. Бджола і Шершень

Читання байки «Бджола та Шершень»
Скажи менi, Бджоло, чого ти така дурна? Чи знаєш ти, що плоди твоєї працi не стiльки тобi самiй, як людям кориснi, а тобi часто i шкодять, приносячи замiсть нагороди смерть; одначе не перестаєш через дурiсть свою збирати мед. Багато у вас голiв, але всi безмозкi. Видно, що ви без пуття закоханi в мед.
— Ти поважний дурень, пане раднику,— вiдповiла Бджола.— Мед любить їсти й ведмiдь, а Шершень теж не проти того. I ми могли б по-злодiйському добувати, як часом наша братiя й робить, коли б ми лише їсти любили. Але нам незрiвнянно бiльша радiсть збирати мед, анiж його споживати. До сього ми народженi i будемо такi, доки не помремо. А без сього жити, навiть купаючись у меду, для нас найлютiша мука.

Часто кажуть, що педагоги – це не просто професія, а покликання. Подібно до Бджоли, педагог завжди зорієнтований не лише на результат, а й на процес діяльності. Ніколи не чекайте вдячності від дітей та їхній батьків за проведену роботу. Адже більша радість – збирати мед, ніж його споживати.
У вас на столах є чудові бджілки-трудівниці. На відерцях напишіть , що було для вас медом під час проведення семінару. Будимо вірити у те, що всі методичні рекомендації, які ви сьогодні отримали ви користаєте у своїй роботі, це принесе результат у роботі з дітьми.

Автор: 

Рудик Тетяна Миколаївна, практичний психолог, Апостолівського ДНЗ (ясла-садок) "Малятко"

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі