Користувацький вхід

Батьківські збори №1

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


1

Виховуємо разом
Перше батьківські збори для батьків першокласників
На дошці напис
«Бути готовим до школи - не означає вміти читати, писати і рахувати.
Бути готовим до школи - значить бути готовим всьому цьому навчитися ».
Венгер Л.А.
Мета батьківських зборів:
Створення умов для включення батьків майбутніх першокласників в процес підготовки дитини до школи.
Завдання:
• Ознайомити батьків один з одним.
• Ознайомити з труднощами адаптації дитини до школи і дати рекомендації по даній темі.
• Озброїти практичними порадами та рекомендаціями з підготовки дитини до школи.

Хід зборів.
- Здравствуйте. Мені дуже приємно познайомитися з батьками моїх нових учнів, проте момент нашої зустрічі характерний ще й тим, що хвилюєтеся не тільки ви, але, чесно зізнаюся, і я. Відчуваємо уподобання ми один одному? Знайдемо взаєморозуміння і дружбу? Чи зможете ви почути, зрозуміти і прийняти мої вимоги і допомагати нашим маленьким першокласникам? Саме від цього залежить успіх нашої з вами спільної роботи. З одними батьками ми зустрічаємося вперше, з іншими трохи знайомі. Я рада всім вам. Для того щоб нам було комфортно разом, давайте трохи познайомимося.
2. Про мене.
Мене звуть Шикута Вікторія Вікторівна. Освіта вища. Заміжня, маю сина, 5 років. В системі освіти я працюю вже 12 років, і всі ці роки є вчителем початкових класів. У даній школі 7 років. В цьому році я випустила 4 клас. Досягненнями своєї роботи вважаю перемоги своїх учнів у районних та міських конкурсах і олімпіадах.
Пропрацювавши стільки років в школі, зробивши кілька випусків, вважаю, що навчання без виховання неможливо. Протягом 4-х років навчання ми будемо працювати над об'єднанням колективу, вчитися співпереживати товаришам, допомагати один одному, вивчати правила етикету і т.д. Все це буде відбуватися в ігровій формі на уроках, класних годинах. Ну і, звичайно ж, свята! День іменинника, свято Букваря, Новий рік, день захисника Вітчизни, 8 березня, день Матері і ну і, звичайно, участь в шкільних заходах.
- З першого вересня у ваших дітей все буде по-новому: уроки, вчителька, шкільні товариші. Дуже важливо, щоб при цьому ви, люблячі батьки, знаходилися поруч зі своїми дітьми. Тепер ми з вами - один великий колектив. Нам належить разом радіти і долати труднощі, дорослішати і вчитися. Вчитися - значить вчити самих себе. Як правило, разом з дітьми навчаються їхні мами і тата, бабусі і дідусі. Навчається разом зі своїми учнями і вчитель. Сподіваюся, що всі чотири роки наш колектив буде дружним і згуртованим.
- Скажіть можна, однією долонькою зробити оплески? Потрібна друга долонька. Оплески - це результат дії двох долонь. Учитель - це тільки одна долонька. І якою б сильною, творчої і мудрою вона не була, без другої долоні (а вона у Вашій особі, дорогі батьки) вчитель безсилий. Звідси можна вивести перше правило:
- Тільки спільно, всі разом, ми подолаємо всі труднощі в вихованні і навчанні дітей.
- Візьміть всі по квітці. Розфарбуйте їх. (На столах лежать однакові квіти за розміром, за кольором, за формою, кольорові олівці, фломастери.) А тепер порівняйте свою квітку з квітками своїх сусідів. Всі квіти були однакові за розміром, кольором, формою. Скажіть, після того як ви розфарбували квітка, можна знайти дві абсолютно однакові квітки? (Ні.) Ми - дорослі люди ПРИ ОДНАКОВИХ УМОВАХ робимо все по-різному. Звідси друга наша правило:
- Ніколи не порівнюйте свою дитину з іншими! Немає когось або чогось краще або гірше. Є ІНШЕ! Ми будемо порівнювати, але тільки це будуть результати однієї і тієї ж дитину вчора, сьогодні і завтра. Це називається моніторинг. Це ми будемо робити для того, щоб знати, ЯК І ЩО РОБИТИ З ЦИМ ЗАВТРА. Це ми будемо робити для того, щоб рости кожен день. Причому не тільки в навчанні, а й у поведінці.

- А зараз я пропоную вам всім відому казку "Колобок" на психологічний лад і попрошу вас взяти активну участь в її розборі.
Отже, почали. (Батьки допомагають у переказі казки по картинках.)
Жили-були дід та баба. Не було у них дітей. Було їм самотньо, і вирішили вони спекти колобок. Що вони зробили? Правильно. По засіках помели, по коробу поскребли, і вийшов у них колобок.
Перша заповідь: Народжена дитина в сім'ї повинен бути завжди бажаним.
По засіках поскребли, по коробу помели, і вийшов у них колобок. Поклали вони його на підвіконня остуджувати.
Друга заповідь: Не залишайте маленьких дітей без нагляду.
Покотився колобок по доріжці і зустрів там спочатку зайчика, потім ведмедя, потім вовка.
Третя заповідь: Навчіть дитину спілкуватися з навколишнім світом.
Зустрілася йому лисиця ласкава, хитра.
Заповідь четверта: Навчіть дитину розпізнавати добро і зло, справжні наміри людей.
З'їла лисиця колобка.
Заповідь п'ята: Навчіть дитину самостійно з честю і гідністю, без шкоди для життя, виходити їх складних життєвих ситуацій.
Ось така всім відома казка у нас з вами вийшла з п'ятьма важливими заповідями для вашої дитини.
Ви вже отримали багато порад по вихованню дитини. Зараз поговоримо про готовність дитини до шкільного навчання.
Пропоную вашій увазі невеликий тест.
Тест для батьків.
Відзначте кожну позитивну відповідь одним балом.
1. Як ви вважаєте, чи хоче ваша дитина йти до першого класу?
2. Чи вважає він, що в школі дізнається багато нового і цікавого?
3. Чи може ваш малюк протягом деякого часу (15-20 хвилин)
самостійно займатися будь-яким копіткою справою (малювати, ліпити, мозаїку збирати і т. п.)?
4. Чи можете ви сказати, що ваша дитина не соромиться в присутності
сторонніх людей?
5. Чи вміє ваш малюк зв'язно описати картинку і скласти по ній розповідь як мінімум з п'яти пропозицій?
6. Чи знає ваша дитина вірші напам'ять?
7. Чи може він назвати заданий іменник у множині?
8. Чи вміє Ваша дитина читати, хоча б по складах?
9. Чи вважає малюк до десяти в прямому і зворотному порядку?
10. Чи вміє він додавати і віднімати хоча б одну одиницю від чисел першого
десятка?
11. Чи може ваша дитина писати найпростіші елементи в зошиті в клітинку,
акуратно перемальовувати невеликі візерунки?
12. Чи любить ваша дитина малювати, картинки розфарбовувати?
13. Чи вміє ваш малюк управлятися з ножицями і клеєм (наприклад, робити
аплікації з паперу)?
14. Чи може він з п'яти елементів розрізаної на частини картинки за хвилину
зібрати малюнок цілим?
15. Чи знає ваш малюк назви диких і свійських тварин?
16. Чи є у вашої дитини навички узагальнення, наприклад, чи може він
назвати одним словом "фрукти" яблука і груші?
17. Чи любить ваша дитина самостійно проводити час за якимось
заняттям, наприклад, малювати, збирати конструктор і т. д.
Якщо ви відповіли позитивно на 15 і більше питань, значить, ваша дитина цілком готова до шкільного навчання. Ви займалися з ним недаремно, і в подальшому, якщо у нього і виникнуть труднощі при навчанні, він з вашою допомогою зможе з ними впоратися.
Якщо ваш малюк може справлятися з вмістом 10-14 вищевказаних питань, то ви на вірному шляху. За час занять він багато чому навчився і багато дізнався. А ті питання, на які ви відповіли негативно, вкажуть вам, на які моменти потрібно звернути увагу, в чому ще потрібно потренуватися з дитиною.
У тому випадку, якщо кількість позитивних відповідей 9 і менше, вам слід більше приділяти часу та уваги занять з дитиною. Він ще не зовсім готовий піти в школу. Тому ваша задача - систематично займатися з малюком, тренуватися у виконанні різних вправ.
На порозі школи чи не найголовніше - навчити дитину самостійності. Адже малюкові доведеться виконувати одне завдання за іншим, приймати рішення, вибудовувати особисті відносини з однокласниками і з учителем, а значить, і нести відповідальність.
Як і на що звернути увагу при підготовці дитини до школи?
МАТЕМАТИКА
Зовсім не обов'язково вміти рахувати до 100, та це, за великим рахунком, і не представляє особливої складності. Набагато важливіше, щоб дитина орієнтувалася в межах десяти, тобто рахувала в зворотному порядку, уміла порівнювати числа, розумів, яке більше, яке менше. Добре орієнтувалася в просторі: вгору, вниз, ліворуч, праворуч, між, попереду, ззаду і т. д. Чим краще дитина це знає, тим легше їй буде вчитися в школі. Щоб учень не забув цифри, пишіть їх. Якщо немає під рукою олівця з папером, не біда, пишіть їх паличкою на землі, викладайте з камінчиків. Рахункового матеріалу навколо багато, тому порахуйте шишки, пташок, дерева. Пропонуйте дитині нескладні задачки з навколишнього життя. Наприклад: на дереві сидять три горобці і чотири синички. Скільки всього птахів на дереві? Дитина повинна вміти вслухатися в умову задачі.
ЧИТАННЯ
До першого класу зазвичай багато дітей вже так-сяк читають, так що ви можете пограти з дошкільням в звуки: нехай він назве навколишні предмети, що починаються на певний звук, або придумає слова, в яких повинна зустрічатися задана буква. Можна грати в зіпсований телефон і розкладати слово по звуках. І, звичайно, не забувайте читати. Вибирайте книжку із захоплюючим сюжетом, щоб дитині хотілося дізнатися, що там далі. Нехай вона і сама прочитає нескладні фрази.
Обговорюючи прочитане, вчіть дитину ясно висловлювати свої думки, інакше у неї будуть проблеми з усними відповідями. Коли запитуєте про що-небудь, не задовольняйтеся відповіддю "так" або "ні", уточнюйте, чому вона так думає, допомагайте довести свою думку до кінця. Привчайте послідовно розповідати про події, що відбулися і аналізувати їх. З м'ячем можна грати в антоніми. Точно так же грайте в їстівне – неїстівне , істота – не істота.
ЗАГАЛЬНИЙ КРУГОЗІР
Багато батьків думають, що чим більше слів знає дитина, тим більше він розвинений. Але це не зовсім так. Зараз діти буквально "купаються" в потоці інформації, їхній словниковий запас збільшується, але важливо, як вони ними розпоряджаються. Прекрасно, якщо дитина може використати складне слово, але при цьому він повинен знати найелементарніші речі про себе, про його людей і про оточуючий світ: свою адресу (розділяючи поняття "країна", "місто", "вулиця") і не тільки імена тата і мами, але і їх батькові та місце роботи. До 7 років дитина цілком уже може розуміти, наприклад, що бабуся - це мамина або татова мама. Але, головне, пам'ятайте: все-таки в школу дитина йде не тільки продемонструвати свої знання, а й вчитися.
Виховання дітей - складний процес. Проявіть винахідливість у виборі засобів виховання, а головне не забувайте, що одне з найбільш надійних - добрий приклад батьків. Частіше повертайтеся з пам'яті в своє дитинство - це хороша школа життя.
Що б могла сказати вам дитина з приводу його виховання:
Для вас невелика пам'ятка від дитини:
• Не чіпляйтеся до мене і не бурчіть на мене. Якщо ви будете це робити, то я буду змушений захищатися, прикидаючись глухим.
• Ніколи навіть не натякайте, що ви досконалі. Це дає мені відчуття марності спроб зрівнятися з вами.
• Не робіть для мене і за мене те, що я в змозі зробити для себе сам.
• Не змушуйте мене відчувати себе молодше, ніж я є насправді. Я відіграюся на вас за це, ставши "плаксою» і «скиглієм».
• Не піддавайте дуже великому випробуванню мою чесність. Будучи заляканий, я легко перетворююся на брехуна.
• Не давайте обіцянок, яких ви не можете виконати - це похитне мою віру в вас.
• Нехай мої страхи і побоювання не викликають у вас занепокоєння. Інакше я буду боятися ще більше. Покажіть мені, що таке мужність.
- Життя класу будується не тільки на навчанні, а й на спільних колективних справах. Зараз в групах подумайте, порадившись і вирішите, які заходи, свята спільно з вами ми могли б провести в першому класі. Може хтось може сам організувати свято, поїздку, захід. Запишіть ваші спільні пропозиції в середині квітки. (БАТЬКИ заповнюють квітки.)
Пам'ятайте! Дитина - найбільша цінність у вашому житті. Прагніть зрозуміти і дізнатися її, ставтеся до неї з повагою, дотримуйтеся найбільш прогресивних методів виховання і постійної лінії поведінки.

- Учитель знайомить з програмою, підручниками для 1 класу, з режимом школи;
- Йде розмова про шкільну форму;
- Батьки заповнюють анкети.

Автор: 

Шикута Вікторія Вікторівна

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі