Користувацький вхід

КРУГЛИЙ СТІЛ "ЕКОНОМІЧНЕ ВИХОВАННЯ В ДНЗ"

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Круглий стіл «Економічне виховання»
Підготувала:
Вихователь-методист
ДНЗ №13 "Гвоздичка"
Чернега Н.А.
Робота з педагогами щодо збагачення знань з економічного виховання у дошкільному віці .
Мета: отримати додаткову інформацію на основі порівняння консервативних і сучасних підходів до її організації.
“Від педагога залежить, чим стане серце дитини – ніжною квіткою чи засушеною корою. Заповітна мрія кожного мислячого педагога – щоб серце вихованця було чутливим до кожного слова вихователя, щоб дитяча душа відгукнулась, мов ніжна струна, на тонку музику його душі”.
В.О. Сухомлинський
Вступна частина
Ведуча : «Сьогодні ми поговоримо про різні погляди на планування і організацію економічного виховання в умовах ДНЗ. Сьогодні в нас дві групи вихователів : 1 група вихователів консерватори, 2 група новатори. Кожна група отримує для роздуму однакове питання , після чого знайомить із своєю думкою.
Хто такі консерватори?
Іноді ми можемо почути на свою адресу: «Ти консерватор!», розуміючи, що це не зовсім комплімент. Або ж в новинах по телевізору нерідко можна почути фрази на кшталт: «Партія консерваторів проголосувала за новий законопроект». Дані висловлювання для багатьох людей залишаються загадкою, адже про те, хто такі консерватори, знають далеко не всі. А адже це поняття може вживати по відношенню до людини і в прямому, і в переносному сенсі.
Хто такі консерватори – визначення поняття
Щоб отримати правильну відповідь на питання, що значить консерватор, перш за все, необхідно подивитися на витоки самого слова. Воно, як і більшість термінів, має латинське походження і за своїм значенням дуже схоже на інше слово – «консерви», тому що корінь у них один: conserve, що означає «зберігати». Спочатку слово використовувалося як філософське поняття, що відноситься до соціально-політичній сфері, але потім це якість стали переносити на окремого індивіда. Тому сьогодні, говорячи про консерваторів, можуть мати на увазі окремої людини з особливим типом життєвих установок або представника конкретної політичної – консервативної партії. І той, і інший будуть консерваторами, але при цьому будуть відрізнятися.
Хто така людина-консерватор?
Досить часто слово «консерватор» вживається по відношенню до звичайної людини, не займається політичною або активною соціальною діяльністю. Причому, дане визначення може носити як схвальний, так і негативний характер. Щоб не потрапити в незручну ситуацію, слід знати, що означає консерватор в тому випадку, якщо так називають саме вас або когось з ваших знайомих. Швидше за все, співрозмовник не хоче завдати образу і має на увазі всього лише відданість певній системі поглядів, які впливають на життєве кредо і можуть багато сказати про характер людини. Основні риси консервативного типу світогляду це:
• тверезе, виважене, критичне ставлення до життя;
• насторожене, іноді різко негативне ставлення до нових віянь;
• страх і уникнення будь-яких змін;
• прагнення жити тут і зараз, скептичне ставлення до гіпотетичного майбутнього щастя;
• крайнє шанування традицій, навіть відверто застарілих і шкідливих;
• прихильність до минулого, його ідеалізація.
Іноді консерватизм людини ототожнюється з відсталістю, але це в корені невірно. У прагненні зберегти існуючий, немає нічого поганого, адже без попередніх досягнень не буде і наступних. Крім того, людська цивілізація розвивається по спіралі, тому деякі ідеї консерваторів можуть взагалі набути статус прогресивних.
За що виступають консерватори-політики?
Класичним прикладом консервативної політичної партії є одна з фракцій британського парламенту. В нашій історії є найбільш яскравим зразком можна назвати соціально-політичний рух слов’янофілів в XIX столітті, а в даний час багато визначають найбільш близькими до консерваторам представників комуністичної політичної партії.
Для консерваторів-політиків найбільш характерні наступні риси:
досить критичне ставлення до будь-яких радикальних реформ;
• прагнення до збереження національної ідентичності, огородження від впливу іноземної культури;
• агітація за суворе обмеження імпорту до необхідного мінімуму, заклик робити упор на вітчизняні товари і послуги;
• підтримка заходів щодо збереження традиційного соціально-громадського і релігійного укладу в країні;
• формалізм по відношенню до модним віянням у всіх суспільних сферах.

Хто такий педагог новатор!
Педагог – новатор це педагог, що вносить і здійснює нові, прогресивні принципи, ідеї й прийоми в педагогічній діяльності. Новатор ( від лат. novator - обновник). Значить у школі педагог-новатор – це обновник навчально-виховного процесу. Особистість педагога – новатора характеризується одержимістю, невтомною допитливістю, умінням мислити системно й у той час бути генератором ідей. Педагог –новатор прагне реалізувати виникли в нього ідеї практично, вибираючи для цього найбільш оригінальний спосіб, що підкреслює власну індивідуальністю. А значить місія педагога-новатора полягає в унікальності його діяльності по відновленню методів навчання й виховання, що дозволяють одержувати якісно нові результати, затребувані державою.
• Місія педагога - новатора й полягає в тому, щоб розробити згідно запитам часу навчальної програми, створити посібники й навчальні матеріали для організації освітньої діяльності,заснованої на самостійності вибору рішення, творчої реалізації освітньої діяльності, заснованої на самостійності вибору рішення, творчої реалізації поставлених цілей, спрямованої на розвиток креативності і лабільності мислення студентів. Його місія, полягає ще й у здатності змінити функції вчителя-монополіста по передачі й інтерпретації знань на новий образ педагога, у якому він виступає, як консультант, вихователь, сподвижник ідеї дослідження, керівник проектів.
• Місія педагога-новатора складається в розвитку вже наявних освітніх особисто - орієнтованих технологій і технологій майбутнього - технологій п’ятого покоління. Заснованих на глобальній взаємодії особистостей, що розвиваються за допомогою всесвітніх інформаційних мереж і телекомунікацій, супроводжуваному такою же взаємодією педагогів саме такі педагогічні технології затребувані в сучасній освіті.

Вправа «Хто консерватор та новатор?»
Мета: Дати зрозуміти вихователям чим саме відрізняється консервативні та новаторські погляди на економічне виховання дітей в умовах ДНЗ.
Питання:
1. Чи потрібне економічне виховання в ДНЗ?
2. Чи потрібно дитині пояснювати про сімейний бюджет?
3. Чи потрібно обговорювати з дітьми про першочергові та другорядні потреби сім”ї ?
4. Чи потрібно розповідати про бережливе ставлення до природних ресурсів?
5. Чи потрібно обговорювати список продуктів з дитиною , перед відвідуванням магазину?
6. Чи необхідна дитині скарбничка?
Під час кожного питання консерватори та аматори відстоюють свої погляди на кожне питання.

Автор: 

Вихователь-методист ДНЗ №13 "Гвоздичка" Чернега Н.А.

Джерело: 

посібники

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі