Користувацький вхід

Виховна година "мова міміки та жестів"

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Виховна година за темою: «Мова міміки та жестів»
Вчитель початкових класів Пономарьова Ірина Вікторівна
Мета:збагачувати знання учнів про засоби спілкування;формувати навички,які б полегшували встановлення контактів між учнями;сприяти підтримуванню атмосфери довіри в колективі;розвивати комунікативні здібності учнів;сприяти емоційному розвитку дітей;виховувати уважність до оточуючих,товариськість,чемність;вправляти у груповій роботі.
Обладнання:демонстраційний матеріал(сюжетні картинки),відеоролик(пісня мовою жестів),аудіозапис (Гімн України),відеопрезентація«Міміка для малюків»,роздатковий матеріал(ілюстрації емоцій,аркуші білого паперу,олівці,картки зі словами:злість, сум, здивування.
Хід уроку
І.Організація класу
Я дуже рада бачить вас.
Затих в очікуванні клас,
Уважно слухатимуть діти :
Про що розмова нині піде?
ІІ. Вступне слово вчителя
-Діти,скажіть ,без чого неможливо обійтись,коли живеш серед інших людей?Що допоможе порозумітися?
Відповіді дітей
ІІІ. Визначення теми і мети уроку
-А чи багато мов ви знаєте?
Відповіді дітей
-Скількома мовами ви б не розмовляли,та існує ще одна. Цю мову розуміють дорослі та малі,її використовують у кожній країні. І ми з вами щодня користуємось цією мовою. Може хтось вже здогадався,що це за дивовижна мова?
Відповіді дітей
-Мова міміки та жестів - тема нашого сьогоднішнього уроку. Ми поговоримо проте,як за допомогою жесту,виразу обличчя можливо передати свої думки,настрій емоції. Такі знання допоможуть вам порозумітися,навіть, з тими,хто не взмозі вас почути.
VІ. Робота над темою уроку
(Сюжетні картинки:аквалангіст,регулювальник дорожнього руху,військовий)
-За допомогою чого спілкуються люди на всіх цих картинках?
Відповіді дітей
-Не тільки професіях використовують жести,вони присутні в нашому житті повсякденно. Часто ми ,навіть,не помічаємо,як їх використовуємо. Наприклад,на уроках школярам не годиться голосно розмовляти,а як же тоді показати своєму другу,що ти ще не встиг виконати завдання?(Діти показують жестом).Вірно,поворотами голови з боку в бік. А як би ви показали,що чогось не знаєте?(Діти демонструють рухи).І тут абсолютно вірно.
-Я пропоную пограти у гру. Вам необхідно показати слово жестом.(Слова до гри:Тиша!Вітаю!До побачення. Підійди до мене. Увага!Дивись мені!Так,я згоден. Я за тобою стежу.)
-За допомогою жестів можливо передати також емоції.(Картинка :чотири пальця в кулаку,а великий до гори).Погляньте на ілюстрацію. Які емоції можливо передати цим жестом?(Відповіді дітей).Захоплення та радість можливо передати також оплесками в долоні. Коли використовують оплески?(Відповіді дітей). Пригадайте ,коли останнього разу і кому ви аплодували?(Відповіді дітей). А яким жестом артист міг би відповісти на аплодисменти?(Діти демонструють).
-Прослухайте,будь ласка,таку мелодію.(Гімн України).Ми з вами усі приклали руку до серця. Таким жестом ми висловлюємо шану,любов до батьківщини. У школярів існують свої спеціальні жести. Коли ви хочете,щоб вчитель звернув на вас увагу,що ви робите?(Діти показують рух).
-Існує ціла мова,в якій використовують тільки жести. Я пропоную вам підвестись і проспівати разом пісню мовою тестів.(Відеоролик)
Фізкультхвилинка
V.Хвилинка цікавинок
Повідомлення учнів
VІ.Продовження роботи над темою уроку
-Я пропоную вам попрацювати в командах. Об`єднайтесь по дві парти разом. Порадьтесь і визначте,які емоції передає малюнок?(Ілюстрації емоцій)
Відповіді команд
-Тепер я пропоную кожній команді схематично зобразити емоцію на папері. Відобразіть радість(Діти малюють).Підніміть аркуші та продемонструйте одне-одному,що у вас вийшло.(Діти показують мальнки).
-Чому у всіх радість зображена майже однаково?Що на всіх ваших малюнках передає радість?(Відповіді дітей). Посмішка-один з виразів обличчя.Їх дуже багато,а разом всі зміни виразів обличчя називають мімікою.
-Подивіться відео,з якого ви дізнаєтесь як багато існує виразів обличчя.
Відепрезентація «Міміка для малюків»
-За допомогою міміки можливо передати різноманітні емоції та почуття. Існують,навіть,люди,робота яких повністю пов`язана з жестами та мімікою. А називаються вони –міми. Подивіться на екран,як виступають міми. (Відеоролик)
-Я пропоную вам уявити себе в ролі мімів і спробувати передати емоції виразом обличчя. Розділимося на три команди,по рядам. Лічилкою визначимо капітанів. Капітан зображатиме емоцію без слів,а команда повинна її розгадати.
Лічилка
Мушкетери один-одного вітали -
Капелюхи,уклоняючись,знімали.
Гарні дами,що пишалися собою,
Їм у відповідь кивали головою.
Діти демонструють емоції.(Злість,сум,радість).
VII.Підсумки уроку
-Ось така вона мова міміки та жестів. Така дивовижна,різноманітна,знайома з дитинства і водночас,інколи, незрозуміла. Але вона допомагає нам спілкуватися,виражати емоції,бути щирими. Неважливо якою мовою ви розмовляєте,залишайтесь дружніми і привітними,даруйте усім свою посмішку. Посміхнемося одне-одному на прощання.

Автор: 

Пономарева Ірина Вікторівна
вчительпочаткових класів
Світлодарська ЗОШ І-ІІІ ступенів

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі