Користувацький вхід

"Галерея кімнатних рослин"

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Вступ

Людині завжди хотілося мати поруч із собою красиві рослини, що прикрашають його будинок. Поняття "кімнатна рослина" існує з моменту, коли вони здогадалися кинути насіння не на полі, а в горщик із землею. Храми стародавньої Еллади прикрашали вазони з рослинами. Відкриття нових земель принесло слідом за собою та відкриття нових декоративних рослин.
Домашні рослини в нашій кліматичній смузі більші, ніж прикраса: вони значною мірою компенсують нам коротке дощове літо, а під час довгої зими вселяють в наші душі оптимізм, нагадуючи, що зелений колір загублений природою не назавжди, і листя рано чи пізно з'явиться окрім підвіконня, ще і за вікном.
Систематика – розділ біології, присвячений опису, позначенню і класифікації по групах всіх існуючих і вимерлих організмів, установленню родинних зв’язків між окремими видами і групами видів.
Основними систематичними категоріями є: вид, рід, сімейство, порядок, клас, тип і царство.
Згідно досліджувань вчених кімнатні рослини зменшують концентрацію шкідливих речовин у повітрі, яке ми вдихаємо. Електромагнітне випромінювання, бактерії і задушливе повітря в кімнатах не додають здоров’я нам, ні нашій шкірі. У повітрі закритих приміщень з різних причин накопичуються токсичні речовини: їх виділяють оздоблювальні матеріали, миючі засоби, водопровідна вода та й повітря що потрапляє з вулиці, далеко не завжди буває чистим і безпечним.
У процесі своєї життєдіяльності рослин здійснюють детоксикацію шкідливих речовин різними способами. Одні речовини зв’язують цитоплазмою клітин кімнатних рослин, завдяки чому стають неактивними. Інші піддаються перетворенню у рослинах і стають не токсичними. В результаті вони включаються в метаболізм клітин рослин для потреб кімнатної рослини. Багато часу учні приділили в пошуках інформації, і в підручниках, і в інтернеті. І на решті, дійшли висновку, що кімнатні рослини потрібно розташувати за гармонією і здоров'язберігаючим аспектом.
У Вербівському НВК діти беруть участь в різноманітних акціях та конкурсах. В цьому році було вирішено приєднатися до акції «Галерея кімнатних рослин».
В ході акції діти вивчили історію кімнатного квітництва. Ще з курсу біології, учні, добре володіють знаннями про науку систематику та її завдання. Також мають практичні навички правил складання гербарію. Бібліотека війнула спогадами вивченого на уроках біології також дізналися безліч новинок про систематику як науку.
Систематичний поділ
У ході акції діти створювали самостійно систематичні картки. Учні зробили опис за основними систематичними категоріями, понад 15 кімнатних рослин. Ось деякі з них.
Фіалка Узумбрудська – рід квіткових рослин родини фіалкових, що містить від 200—500 видів у всьому світі, переважно в помірних широтах Північної Півкулі, але також зустрічається на Гаваях, в Австралазії та в Андах (Південна Америка). Вони зазвичай ростуть у вологих і злегка затінених умовах.
Більшість фіалок — маленькі багаторічні рослини, але деякі — однорічні, а деякі — невеликі кущі. Вони зазвичай мають серцеподібне листя і несиметричні квітки з чотирма віялоподібними пелюстками, дві на кожній стороні, і одну широку нижню пелюстку. Форма пелюсток визначає багато видів, наприклад, деякі фіалки мають «шпори» на кінці кожної пелюстки. Кольори квіток змінюються залежно від виду, багато з них фіолетові, як пропонує назва, деякі блакитні, деякі жовті, деяка білі або кремові, деякі — двокольорові, часто блакитний і жовтий. Розквіт часто рясний, і трапляється звичайно навесні або улітку.
Відома риса деяких фіалок — тонкий аромат їх квіток; разом з терпенами, головний компонент запаху — кетонна сполука іонон, який тимчасово робить рецептори носа нечутливими, ще перешкоджає подальшому відчуттю запаху квітки.
Монстера - одна з найблагородніших декоративно-листяних рослин із тропічних країн Центральної і Південної Америки, Східної Індії. У роді налічується більше 30 видів ліан, у природних умовах часто ведуть епіфітний спосіб життя, у культурі для її вирощування використовують підпірки, найкраще для цього підходять трубки з мохами. Ця представниця сімейства ароїдних навіть у кімнаті при сприятливих умовах може досягти величезних розмірів, тому вирощувати її краще в просторих офісах, фойє і холах. Ідеально приживається в опалювальних зимових садах. Часто монстеру плутають із філодендроном, від якого її відрізняють великі пір’ясто-розсічені листки і значно більша, ніж у філодендрона кількість і розмір повітряних коренів. Квітки в монстери дводомні, а у філодендрона - однодомні. Монстера являє собою потужну ліану із зеленим стеблом, що звивається, величезних розмірів, обвиваючи дерева, вона пробивається до сонця. З вузлів основного стебла виростають долілиць шнуркоподібні повітряні коріння, що служать для закріплення стебла на опорі, які не слід вирізати. Їх направляють до горщика і потім вкорінюють. Завдяки їм рослина одержує додаткову вологу і живлення, одночасно вони служать для ліани допоміжною опорою. Листя монстери глянсові, темно-зелені, до 1 м у діаметрі, красиво розсічені, із прорізами і отворами різної форми. Квітки зібрані в суцвіття - м'ясистий качан, що прикривається білувато-зеленим покривалом. Плоди монстери їстівні, вони визрівають 8-12 місяців, смаком трохи нагадують банан, а ароматом - ананас. Будьте обережні - незрілі плоди викликають опік рота.
Алоє (Aloe) — рід сукулентних рослин підродини асфоделевих (Asphodelaceae), що походить із сухих районів Африки. Представники — багаторічні трав'янисті рослини з довгими гладкими м'ясистими листками, вкритими по краю шипами. Квітки червоні або жовті, зібрані у верхівкову китицю.
Відомо понад 500 видів Алое. Найвідоміші серед них — алое деревоподібне (Aloe arborescens), відоме у побуті як «столітник», та алое вера (Aloe vera), що входить до складу багатьох лікарських та косметичних засобів. Зовнішній вигляд алое дуже різноманітний: серед них є і розеткові, і деревоподібні форми, і навіть ліани (Aloe ciliaris); зустрічаються як гігантські, так і мініатюрні рослини.
Фікус - був привезений до нас зі Східної Азії, де в тропічних і субтропічних лісах налічується близько 800 видів цієї рослини. Звичайно, догляд за фікусом в кімнатних умовах не дозволяє виростити таку різноманітність видів. Фікуси можуть відрізнятися формами листків і стовбурами, але всіх їх об’єднують схожі правила по догляду. Це кімнатна рослина, яка не тільки володіє корисними властивостями, але і дарує позитивну енергетику.
Хлорофітум - трав'яниста рослина з пониклими стеблами. Її довгі лінійні листя зібрані в прикореневі пучки. Квітки у хлорофітума дрібні. Стебла дуговидної форми після цвітіння утворюють на своїх кінцях пучки листків з повітряними коренями, дуже рідко замість пучків листя утворюється насіння. Сильні екземпляри мають численні звисаючі стебла з розетками листків.
Рід становить близько 200 видів в субтропічних і тропічних районах Південної Америки, Африки, о. Мадагаскар, Південної Азії та Австралії.
Хлорофітум є одним з найпоширеніших невибагливих кімнатних рослин. Він швидко зростає, а навесні і влітку на тонких довгих стеблах, зеленого або жовтого кольору (в залежності від виду), з'являються спочатку дрібні білі квіти, а потім з них інколи достигає чорне насіння у зеленій оболонці пірамідальної форми. Дуже часто з не запилених квітів згодом з'являються крихітні розетки листя, замість насіння. Їх можна відокремити від рослини і вкоренити. Рослина ця невибаглива, хоча влітку вимагає рясного поливу.
Можливості рослини вивчені не повністю. Хлорофітум поглинає формальдегід, чадний газ, виділяє фітонциди. Володіє значним бактерицидним ефектом. Вчені встановили, що за добу рослина може знищити близько 80% хвороботворних мікроорганізмів, що знаходяться в безпосередній близькості від рослини
Поділ за станом рослин
Краса і естетичний вигляд НВК несе гармонію життя. Тому наступним кроком для учасників цієї групи постало завдання зробити аналіз зовнішнього вигляду кімнатних рослин. Аналізуючи стан рослин вирішили розділити їх за трьома категоріями:
₪ рослини, які знаходяться в задовільному стані;
₪ рослини, які потребують допомоги – підживлення та пересаджування;
₪ рослини, які не спроможні до існування.
Вплив температури та повітря
Наступним етапом перед учасниками стало завдання визначити вплив температури повітря на розвиток кімнатних рослин
В принципі в поливі кімнатних рослин немає нічого складного та тяжкого, але квіти по – різному проявляють свою потребу у воді. Часом саме від кількості води і частоти поливу буде залежати термін життя кімнатних рослин. Основне правило: гарно промочити субстрат в глибину і не давати застоюватись воді.
В залежності від температурного режиму, кімнатні рослини вимагають теплі або прохолодні приміщення. В помірно теплих приміщеннях, а саме в класних кімнатах, температура коливається в межах + 18 - +20 С.
Світло - джерело енергії рослин, які засвоюють її шляхом розщеплення молекул води, приєднання вуглекислого газу з утворенням вуглеводів та виділенням вільного кисню, потрібного усьому живому. Вуглеводи слугують матеріалом для побудови тіла рослини, джерелом енергії для численної кількості хімічних реакцій і відкладання в коренях і стовбурі про запас крохмалю. Ряд рослин належать до тіньовитривалих, яких задовольнить освітлення 500-1000 люкс, але треба враховувати, що при 1000 люкс вони можуть тільки існувати, а не жити, а вже при меншому освітленні ростуть, виснажуючись, за рахунок раніше накопичених запасів поживних речовин. Рослини із зеленими листками потребують менше світла, ніж з білим, жовтим, червонуватим або чорним забарвленням (кротони, колеуси, маранти, фікуси, калатеї, диффенбахії) через більший вміст хлорофілу й ефективніше використання освітлення. Рослини з розрізаними листками (монстери, філодендрони) за недостатнього освітлення генерують суцільні листки, а пістряві – зеленіють. В умовах помірної зони ті рослини, що вирощують у приміщеннях, як правило, відчувають нестачу світла, особливо взимку та хмарними днями восени й навесні. Кількість світла, що надходить до кімнати, також залежить від поверху будинку, затінення деревами та шторами, якості й чистоти скла, кольору стін у кімнаті, відстані від вікна, навіть від кольору стіни протилежного будинку, пори року та атмосферних явищ. Зокрема, на відстані лише 1 м від південного вікна освітлення зменшується до 50-80%, а на відстані 2 м дорівнює лише 7,6%. Рослини, які ростуть в умовах недостатнього освітлення, утворюють слабкі тонкі пагони з дрібними недорозвинутими листками, виснажуються і з часом гинуть, Тому перш ніж придбати кімнатну рослину, слід враховувати її потреби в освітленні.
Хвороби рослин
Хвороби кімнатних рослин, спричинені порушенням температурного режиму
1.Листя звиваються, темніють і обпадають – занадто низька температура;
2.Квіти швидко в’януть – занадто тепле повітря;
3.Витягнуті стебла і листки при гарному освітленні взимку або на весні – занадто тепле повітря;
4.Листя швидко жовтіє і обпадає – раптовий різкий стрибок температури;
Під час дослідження учні виявили хвороби кімнатних рослин за певними характеристиками. Причиною було те, що учні не дотримувалися правил зволоження кімнатних рослин. Учні організували кілька демонстрацій щодо правил догляду за кімнатними рослинами. Одним із них був метод оприскування.
Правила оприскування:
Оприскують рослину чистою водою, температура якої дорівнює температурі повітря.
Не малу роль відіграють правила пересадки рослин. Для цієї групи це було одне з найважливіших завдань. Саме від них залежала доля майбутньої краси – створення галереї в класних кімнатах та природничого куточка.
Способи пересадки: В залежності від кількості заміненої землі пересадку розділяють на декілька видів:
₪ повна при якій відбувається заміна всієї землі, а коріння очищаються від старої;
₪ неповна при якій частину старої землі залишають на коріннях старої рослини;
₪ часткова при якій замінюється лише верхній шар землі.

На дно горщика обов’язково потрібно покласти керамзит або черепки для дренажу. У новий горщик на шар землі поміщають таким чином, щоб коренева шийка перебувала трохи нижче країв горщика. У проміжки засипається новий субстрат. Землю навколо кома потрібно ущільнювати, підсипаючи ще, поки вона не досягне основи стебла.

Регулярне підживлення кімнатних рослин добривами повинне стати звичайною процедурою, оскільки багато так званих захворювань рослин виникають саме через неправильний догляд, пов'язаний з нестачею поживних речовин. Поживні речовини знаходяться в ґрунті у вигляді мінеральних і органічних з'єднань. Поживні речовини рослини одержують з ґрунту в розчиненому вигляді через кореневу систему. Проте можна забезпечити певною мірою рослини поживними речовинами і через листя (позакореневе підживлення). Також користувалися правилами внесення добрив. Ось деякі з них:
₪ Краще підживлювати рослини частіше, але слабким розчином.
₪ Не можна підживлювати ослаблені, недавно пересаджені і ще не укорінені рослини, та рослини, які перебувають у стані спокою.
₪ Підживлення дає ефект при доброму освітленні і нормальній температурі.
₪ Перед підживленням земля повинна бути вологою.
₪ Потрібно слідкувати, щоб розчини, виготовлені для підживлення, не потрапляли на листки і стебло рослини.
₪ Підживлювати рослини краще увечері або у хмарні дні.

Висновки:
Живі квіти, що приносять нам стільки позитивних емоцій і настрою, є невід'ємною частиною життя творчої людини. Інтер'єр оселі без кімнатних рослин часто здається нудним і одноманітним, позбавленим живої уяви і індивідуальності. Кімнатні рослини, їх зелень і свіжість, завжди додають тепло і затишок будинку, підкреслюють гостинність господарів і привносять яскраву вишукану живу ноту в будь-який інтер'єр.
Кімнатні рослини можуть одночасно насичувати повітря корисними сполуками і вбивати бактерії і мікроби. У приміщені, де ростуть алое, драцена – люди рідше хворіють, менше втомлюються і активно працюють. Позитивно впливають на стан організму і негативно заряджені іони. У кімнаті , насиченій аерофонами, дихається майже так само легко і здорово як в горах. Результат тривалого перебування в такому приміщенні очевидний: у людей активізуються обмінні процеси, підвищується імунітет, зникають аритмія і підвищена збудливість.
Тому діти нашого навчального закладу вирішили поповнити колекцію кімнатних рослин, збагатити їх видовий склад. Систематизували рослини та визначили їх потреби. Під час цієї роботи в учнів сформувалася екологічна культура особистості.

Автор: 

Корчик Лариса Михайлівна, вчитель біології Вербівського навчально-виховного комплексу "ЗОШ І-ІІ ст. - ДНЗ"

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі