Користувацький вхід

Комплексне заняття з розвитку мовлення і малювання з використанням твору В. Сухомлинського " Хом"якові турботи"

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Комплексне заняття з розвитку мовлення і малювання
з використанням твору В. Сухомлинського
« ХОМ'ЯКОВІ ТУРБОТИ»
Матеріал та обладнання: ілюстрації звірів на фланелеграфі (за твором В. Сухомлинського «Хом'якові турботи»), розучування вірша про хомячка за допомогою мнемотаблиці, мильні бульбаш¬ки, предметні картинки, килимок, сліди звірів. Картинки звірів (заготовки для малювання пальчиками) фарби.
ХІД ЗАНЯТТЯ
Вихователь. Діти, давайте вирушимо з вами в подорож. Діти йдуть за вихователем по килимочку. Вихователь звертає увагу дітей на те, що в різних місцях групи стоять картинки і сліди звірів, і пропонує підійти до кожної по кроках і назвати їх. Останньою знаходять кар-тинку із зображенням хом 'ячка.
Вихователь. Діти, хто це? (Відповіді дітей.) Так, це хом'ячок — Хома. Він прийшов до нас у гості, щоб розповісти про своє життя.
Хом'ячок. Добрий день, дітки. Я хом'ячок із сім'ї гризунів, так мене прозвали, бо я люблю гризти все: моркву, зерно і навіть дерево. А ще я вмію все, що мені потрібно з'їсти, заховати за щічки і тоді вони в мене надуваються. Стають ось такими великими. Коли я повертаюсь додому, все викладаю із своїх щічок і вони знову стають такими, як були. У мене лише чотири зубчика, але вони дуже гострі й міцні. Дітки, а ви все можете їсти?
Вихователь. Дітки, давайте розкажемо Хомі, що ми можемо їсти.
Дидактична гра «Що можна їсти, а що ні?» Вихователь показує дітям предметні картинки. Діти називають предмет і, якщо його можна їсти, плескають у долоні.
Розучування віршика.
Хомка, хомка, хом’ячок
Смугнастенький бочок
Хомка раненько встає,
Щічки миє, вушка тре
Підмітає Хомка хатку
І виходить на зарядку
1-2-3-4-5
Хомка хоче сильним стать.
Хом'ячок. Молодці, малята, ви такі розумні, так багато знаєте, а чи вмієте ви гратись?
Гра «Піймай бульбашку».
Вихователь пускає мильні бульбашки, а діти ловлять.
Хом'ячок. З вами так весело гратися. Я приніс вам казочку про мого брата.
Хом'якові турботи
У глибокій норі живе сірий хом 'як. Кожух у нього м 'якенький, пухнастий. З ранку до вечора працює хом 'як, до зими готується. Біжить у поле, шукає колосочки. Вимолочує з них зерно й ховає його у рот. На те в нього за щоками є мішечки. Принесе в нору, висипле зерно з мішечків. Та й знову біжить у поле. А там колосочків нерясно залишили люди. Важко заготовляти їжу. Та все ж насипав хом 'ячок зерна повну комору. Тепер і зима не страшна.
Запитання до дітей:
— Де живе хом'ячок?
— Який у хом'ячка кожушок?
— Як він готується до зими?
— Куди він все ховає? Відповіді дітей.
Вихователь: Діти, а зараз ми з вами намалюємо хом:ячка та його друзів. В нас є чарівні пензлики-це наші ручки. ( діти малюють звірят пальчиками)
Хом'ячок. Дякую вам за хороший день. Мені вже пора йти додому. Ой, ледь не забув, ось вам бубличків, щоб ви гризли і зміцнювали зубки. Діти прощаються з хом 'ячком.

Автор: 

Ярова Любов Василівна
вихователь, спеціаліст вищої категорії
Дитячий будинок Хмельницької обласної ради

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі