Користувацький вхід

На допомогу вихователю. Класифікація та серіація геометричних фігур.

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Класифікація та серіація геометричних фігур.

При класифікації геометричних фігур поєднуються основи загальних ознак в клас чи групу, наприклад: всі чотирикутники, які мають прямі кути, жовті циліндри і т.д.
Класифікація дає можливість дитині поміркувати про те, що лежить в основі схожості чи різниці речей, тому, що йому потрібно зробить висновки про них.
Це полегшує впізнавання й запам’ятовування, так як в цьому випадку індитифікувати й запам’ятовувати всякі нові предмети, всякі нові дії, а можливо включити їх в ту чи іншу групу на основі загальних ознак, що значною мірою полегшить роботу пам’яті та активізує мислення.
Можливість позначення груп допомагає дитині систематизувати уявлення про оточуюче. На початку він об’єднує фігури, виходячи з власного визначення – визначення, яке має зміст тільки для самої дитини і незрозумілим для інших. Це сукупність різних фігур, викладених без плану.
В 4-5 років дитина вже здатна класифікувати за такими параметрами, як колір і форма. Вона все більше використовує загальні ознаки для груп і може також поділяти групи на відповідні підгрупи, наприклад, загальне поняття «чотирикутники» на підгрупи – «прямокутники», «квадрати», «ромби». Пізніше при ознайомленні з числами це відповідає розумінню, наприклад, того, що суму можна розділити на додатки (10=6+4).
Етапи оволодіння класифікацією.
І етап – розвиток удосконалення уміння класифікувати фігури на дидактичному матеріалі. Дітям пропонуються ігри на класифікацію предметів за заданими ознаками: кольору, формі, розміру. В якості матеріалу використовують блоки Дьенеша. По типу гри з одним, двома, трьома обручами дітям пропонують розкласти фігури на групи. Наприклад, в одній групі всі жовті кружечки, на другій – всі маленькі. Або в першій групі всі сині фігури, в другій – всі трикутники, а не сині і не трикутники будуть в окремо іншій групі.
Умова гри полягає в переході від класифікації по двом ознакам, до класифікації по трьом ознакам, до виділення закономірностей створення угруповань. Наприклад, дається завдання розкласти на дві групи фігури із заданими ознаками. Потім пропонується визначити, які саме фігури потраплять у спільну групу. Якщо дитина помилилась – фігура забирається. На цьому етапі також розвивається вміння дітей коментувати свої дії.
ІІ етап – вдосконалення уміння класифікувати предмети на «життєвому» дидактичному матеріалі В наслідок у дітей розвивається вміння класифікувати по заданим якостям (одному, двом, трьом одночасно). Наприклад, завдання: розкласти фігури на групи у відповідності з заданими ознаками, визначити, які фігури будуть в пересічній групі і відкласти їх окремо.
ІІІ етап – розвиток у дітей вміння підбирати й виготовляти дидактичний матеріал, який підлягає класифікуванню. Нае цьому етапі пропонується придумати зміст дидактичного матеріалу й самостійно підібрати основи для класифікування.
Ще одним основним фактором в розвитку мислення як процес встановлення послідовних взаємозв’язків є засвоєння операції серіації . Вона стосується виявленню й впорядковуванню відмінностей, наприклад: великий – більший – самий великий, важкий – важче - самий важкий и т.д. При цьому дитина повинна встановити подвійну залежність між фігурами, а саме порівнювати предмет з кожним іншим і потім визначати його місцезнаходження в ряду.
Серіація – це побудова впорядкованих зростаючих чи зменшуючих рядів по вибраній ознаці. Класичний приклад серіації: мотрійки, пірамідки, вкладні мисочки і т.д.
Серіацію можна організовувати по розміру, по довжині, по ширині. Також серіація може бути організована по кольору, наприклад по ступені інтенсивності окраски (розкласти фігури зафарбовані по ступені інтенсивності кольору)
Спочатку дитину вміє встановлювати прості відношенні між предметами, при цьому вона звертає увагу на крайні точки , наприклад: великий – маленький, перший – останній. Такий ряд, позначений тільки своїми кінцевими точками, згодом розширюється на 1-2 проміжками при умові , що різниця між елементами ряду досить велика. Наприклад: при зборі пірамідки дорослий пояснює: «Ось найбільше кільце, ось менше, це ще менше, а ось це найменше».
У віці 5 років дитина вже може скласти послідовний ряд, включаючи до 10 елементів. Але й тоді ще може вона складати його шляхом спроб та помилок, а не методом систематичного порівняння.
Процес серіації лежить в основі формування поняття про порядковий чисельник. Вірне поводження з різними вимірами та фізичними шкалами здійснюється на цьому мисленні.
Логічна операція серіація складається з : 1) виділення відмінних ознак предметів; 2) визначення змісту визначених якостей; 3) складання серії з предметів шляхом їх підбору з урахуванням виділених ознак на основі алгоритму.
Процедура формування логічної операції серіації складається з двох етапів – зрозуміння змісту даної операції (крок 1-3) і оволодіння змістом даної операції (крок 4).
Крок1. Виділення ознаки, по якій фігури відрізняються одна від одної.
Наприклад: Розкласти на столі фігури у випадковому порядку (трикутники), спитати «Скажи, що ти бачиш?» Отримавши відповідь, пропонуємо: «Давай складемо серію (ряд) із трикутників. Щоб це зробити, потрібно визначити ознаку, по котрій трикутники відрізняються один від другого». Дитина повинна вірно назвати ознаку.
Крок2.Визначення змісту знайденої відмінності.
Наприклад: Питаємо: «Які трикутники відрізняють по цій ознаці?» Дитина повинна дати правильну відповідь: «Це трикутники різного розміру, є більші й менші…» і т.д.
Крок3. Складання серіації із предметів.
Наприклад: Змішуємо всі трикутники і кажемо: «Зараз я хочу, щоб ти побудував серію із трикутників: від самого більшого до самого маленького. Щоб це правильно зробити, потрібно побачити, які трикутники відрізняються один від одного. Для цього можна покласти всі трикутники по одному краю, поставити їх всі в шеренгу». При цьому вирівнюємо трикутники однією стороною по лінії плоскості стола і просимо дитину: «Знайди серед них самий більший трикутник і поклади його першим в ряду». Після того, як дитина зробить це, продовжуємо: «А тепер знайди самий більший трикутник із тих, що залишилися і поклади його другим». І так зо всіма трикутниками, поки не буде складена серія.
Крок4. Тренування в оволодінні прийомом серіації.
Процедура (з першого по третій крок) повторюється знову і знову на різних фігурах до тих пір, поки дитина не пройде всі кроки самостійно.

Автор: 

Аліна Володимирівна
вихователь – методист ЗДО №24 «Гвоздичка»

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі