Користувацький вхід

Останні публікації

Конспект заняття для дітей молодшого віку Тема: дітям про дощового черв'яка.

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Конспект заняття

Тема: дітям про дощового черв'яка.
Автор:вихователь ДНЗ №13 «Гвоздичка» Кравацька О.В.

Мета: на прикладі дощового черв'яка показати дітям як будова тіла тварини пристосована до її способу життя; розповісти про роль, яку виконують дощові черви у природі і житті людини; розвивати уяву, мислення; виховувати любов до тварин.

Хід
Наші помічники знову гукають нас у цікаву подорож екологічною стежинкою. Хто вони? (Руки, вуха, очі, ніс, язик, думка.) Скільки цікавого навколо! І все це − наша, діти, з вами рідна земля.
Місць чудових і цікавих
На Землі багато є...
їх навряд чи відшукає
Той, хто з крісла не встає.
Сьогодні ми помандруємо на город знайомитися з дуже красивою тваринкою. Вона живе скрізь, але найчастіше можна її побачити саме на городі.
Хто ж ця тваринка ви дізнаєтесь, коли загадку відгадаєте:
Живе в землі не звір, не птиця.
Риє нори, а не кріт.
Світла денного боїться,
Землю їсть на обід.
Це дощовий черв'як. Розгляд червячка
Подивіться, яке у нього тіло: витягнуте, округле, рожеве, на дотик слизьке. Воно ніби складається з великої кількості маленьких частинок. Таке тіло допомагає черв'яку вільно рухатися під землею. Що робить на долоні черв'як? (Звивається, крутиться.) Його тіло дуже чутливе. Він відчуває мій дотик, і йому це зовсім не подобається. Де живе дощовий черв'як? Під землею він дуже цікаво пересувається. Коли земля м'яка, черв'як риє її переднім кінчиком тіла. У твердому ґрунті він проїдає собі хід, пропускаючи землю через кишечник. Присядьте, подивіться під ноги. Зверніть увагу на купки землі. Це − сліди роботи дощового черв'яка.
То чому ж його називають дощовим? Правильно, велику кількість черв'яків ми можемо спостерігати саме після дощу. Після зливи вони виповзають на поверхню. Якщо вибратись їм не вдається, вони можуть загинути від задухи. їсть черв'як гнилі частинки рослин, опале листя. Все це потрапляє у його організм разом із землею.
Візьміть грудочку землі у руки. Розітріть її. Яка вона? (М'яка, розсипається, кришиться.) Насиплю ґрунту в лієчку, поллю водичкою. Що сталося? У м'яку землю легко проходить вода і повітря. Подивіться на рослини. Чи подобається їм тут рости? Доведіть це. (Вони красиві, зелені, міцні, привабливі, стрункі.) М'яким ґрунт став через те, що у ньому живуть дощові черв'яки. Прориваючи собі нірки, вони розпушують землю, збагачують поживними речовинами.
Дощові черв'яки − корисні тварини. Вони потребують нашої охорони. Ніколи не кривдіть цих красивих створінь. Пам'ятайте, що вони живі і мають таке ж право на життя, як і ми з вами!
Відпустимо нашого черв'ячка додому.
На зиму дощові черв'яки зариваються глибоко в землю і там будуть відпочивати до весни.

Автор: 

Вихователь ДНЗ №13 "Гвоздичка" Кравацька О.В.

Джерело: 

посібники

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі