Користувацький вхід

Заняття з економічного виховання для дітей ІІ молодшої групи. Тема: Чи все можна на світі купити?

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Заняття з економічного виховання для дітей ІІ молодшої групи.
Тема: Чи все можна на світі купити?
Мета: формувати у дітей елементарні економічні уявлення, познайомити з грошовою одиницею нашої країни- гривнею; вчити дітей ощадливо ставитись до грошей та раціонально їх використовувати ; розрізняти першочергові і другорядні потреби. Розвивати мислення, мовлення, уяву, вміння робити висновки. Виховувати правильне відношення до грошей, як до предмета життєвої необхідності, повагу до батьків і людей похилого віку, виховувати ощадливе відношення до речей.
Матеріал: ширма, лялька бабуся, лялька дівчинка, кольорові сигнальні картки, пелюстки до двох квіток з предметними картинками, паперові купюри, монети,кулька, тканина зеленого кольору, квіточки, «чарівна паличка»
Хід заняття
Діти , погляньте, сьогодні до нас на заняття завітали гості. Давайте ми привітаємося з ними :
Встаньте, діти всі рівненько
Посміхніться всі гарненько!
Посміхніться всі до мене,
Посміхніться всі до себе.
Привітайтесь: «Добрий день!»
Гарно, щоб почався день!
Вихователь: Малята, чи любите ви казки? А хочете потрапити у казочку? (Так). А як туди потрапити ви знаєте? (Ні) А я знаю, що нам допоможе. У мене є чарівна паличка, я нею махну і ми потрапимо у казку.
(Вихователь махає паличкою і промовляє: один, два, три у казку нас приведи. З’ являється ширма).
Вихователь. Погляньте, малята, що це таке? (Будиночок). А хтож це у ньому може жити?(Припущення дітей). А ми зараз дізнаємось хто тут мешкає.(Вихователь підходе до ширми а з будиночка роздається плач і виглядає бабуся). Доброго дня , бабусю, що з вами трапилось? Чому ви плачите?
Бабуся: Ой, біда! Моя онучка була завжди доброю і слухняною дівчинкою, а тепер перетворилась на справжню Вередульку. Нічого не хоче їсти крім цукерок і солодощів. Плаче і кричить, щоб кожного дня я їй купувала іграшки і цукерки. А я не можу, бо в мене немає багато грошей.(Чути крик Вередульки: Хочу морозиво, хочу цукерку, хочу іграшку.Купи, купи, купи).
Вихователь. Ви не хвилюйтесь, бабусю. Ми вам допоможемо і навчимо Вередульку правильно і економно витрачати гроші і вона стане знов слухняною дівчинкою. Так, малята, допоможемо?
Діти, скажіть, що повинна мати людина, щоб вона могла собі щось купувати? (Гроші)
Вередулька: А де їх брати ті гроші?
Вихователь:Діти, скажіть, як ви думаєте, де їх беруть люди?
Діти:Гроші треба заробляти.
Вихователь: А де заробляють гроші ваші батьки?
Діти: Вони ходять на роботу.
Вихователь:Так, всі дорослі люди ходять на роботу і за це отримують гроші. Всі зароблені гроші у сім’ ї - це сімейний дохід . Діти, а що ваші мами і татусі купують за гроші?(відповіді дітей). Гроші бувають паперові- купюри і металеві-копійки(Роздивляються гроші). Ми з вами хто? (Українці). Так і гроші у нас теж українські і називаються вони –гривні. Малята, а як ви думаєте, старенька бабуся може ходити на роботу? (Ні)
Так, вона вже на роботу не ходить і у неї немає багато грошей. Їй треба годувати онучку, купувати їй одяг, взуття, платити за світло, за тепло, за воду. А Вередулька вимагає у неї солодощі і грашки кожного дня. Хіба можна витрачати всі гроші тільки на солодощі і іграши?(Ні). Так, діти, є речі, які важливіші і необхідніші за іграшки і цукерки. А щоб Вередульці було зрозуміло, я пропоную вам пограти у гру і з’ясувати, що необхідніше
Д/г «Бажання і необхідність»
Мета: вправляти дітей в умінні групувати предмети за бажанням і необхідністю
(Діти викладають пелюстки до квітки бажання і квітки необхідності: хліб, ліки, цукерки, торти, молоко, іграшки, одяг , фрукти, овочі, чупа-чупс, м’ ясо)
Вихователь: Поглянь, Вередулько, які вийшли у нас квітки і запам ‘ятай, що е речі, без яких людині важко обходитись.
Вередулька: Ой, дякую, діти! Я зрозуміла, якщо у мене буде багато грошей, то я все-все на світі зможу купити! Ура!
Вихователь: Та ні! Не все на світі можна купити. Є речі, які за гроші не продаються.
Вередулька: Я не розумію, які це речі не можна купити?
Вихователь:Зараз ми з малятами пограємо в гру, яка допоможе тобі зрозуміти, що можна купити, а що – ні.
Д/г «Що можна купити за гроші?
Мета:закріпити знання про те, що купується за гроші, а що-ні.
(вихователь роздає дітям сигнальні картки зеленого і червоного кольору і вони показують той чи інший кружечок взалежності від почутого слова: червоний-не можна купити, зелений-можна купити : вітер, торт, ліки, сонце, іграшка, небо, ковбаса, здоров ‘я, взуття, дружба, книга.)
Вихователь: Молодці, малята. Я думаю, що Вередулька зрозуміла, що можна купити за гроші , а що -ні. Ну а тепер давайте трішки відпочинемо.

Кольорохвилинка. Під спокійну музику діти стають у коло на зеленій доріжці .Вихователь наголошує, що зелений колір – це колір спокою, відпочинку, природи. Уявіть, що ви на лісовій галявині. Що ви чуєте?
(Діти слухають звуки весняного лісу).
Вередулька: Скажіть, що ж робити, щоб вистачало грошей?
Вихователь: Гроші треба не тільки заробляти, а ще й вміти економити,тобто розумно витрачати. Зараз наші малята тобі розкажуть, що треба робити, щоб бути економним
Д/г «Щоб бути економним треба:»(діти передають кульку і говорять слова)
-Треба економити воду.
-Треба економити світло.
-Треба берегти тепло.
-Треба берегти меблі.
-Треба охайно носити одяг і взуття.
-Треба одягатись, щоб не хворіти.
-Треба бережно поводитись з іграшками, книгами.
Вихователь: Молодці, малята. Ати, Вередулько, зрозуміла, як треба бути економною?
Вередулька: Так, я все зрозуміла. Я не буду більше ображати бабусеньку і просити іграшки і цукерки щодня. Тепер я знаю, що гроші треба заробляти і витрачати правильно, економно. Не можна купувати тільки те, що хочеш. Є речі, які необхідні для життя і здоров’ я . Прости , мене, бабусенько. (Підходить до бабусі і обіймає її, а бабуся їй пробачає.).
Вихователь: Діти, давайте розкажемо прислів’ я, які ми з вами вчили про працю і економію.
«Щоб щось мати-треба працювати».
«Хочеш їсти калачі – не сиди на печі».
«Як дбаєш - так і маєш».
«Копійка-гривню береже».
Діти, ми зробили добру справу. Ми Вередульку перетворили на слухняну дівчинку і допомогли бабусі. А тепер нам час повертатись з казки у садочок.(Вихователь махає паличкою: один, два, три у садок нас приведи- і ширма зникає).
Підсумок
Малята, вам сподобалось заняття? Кому ми допомагали? Чому дівчинка звалась Вередулькою? Скажіть, чи можна вимагати у батьків гроші на іграшки і цукерки щодня? Чому?. Треба бути економними і поважати працю своїх батьків. Є речі, які ми бажаємо і є речі, які нам необхідні. Дякую вам за працю!

Автор: 

Парахонько І. М.
вихователь ЗДО №24 "Гвоздичка"

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі