Користувацький вхід

Оберіг «Домовичок»

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

ВСТУПНА ЧАСТИНА
Обґрунтування теми проекту
Українці поважають і шанують свій дім, тому і прикрас та обере¬гів багато мають. Традиція прикра¬шати домівку оберегами у формі віничків, тарілок, різноманітних плетених виробів, оздоблених традиційними українськими при¬родними оберегами-символа¬ми — зернятками, квіточками, ягідками тощо, сягає сивої давни¬ни в історії слов'янських народів. Люди вірили, що вони мають при¬вертати до оселі благополуччя та охороняти її від негараздів.

Легенда
Якось Бог вирішив наділити ді¬тей світу талантами. Французи отримали елегантність і красу, угорці — любов до господарю¬вання, німці — дисципліну й по¬рядок, поляки — здатність до торгівлі, італійські діти — хист до музики. Обдарувавши всіх. Бог раптом побачив у куточку дівчи¬ну. Вона була одягнена у вишиту сорочку, руса коса переплетена синьою стрічкою, а на голові ба¬грянів вінок із червоної калини. І запитав її Бог:
— Хто ти? І чому така сумна?
Дівчина відповіла: «Я — Укра¬їна, а плачу бо стогне моя земля. Сини мої на чужині, на чужій ро¬боті, а в своїй хаті немає ні прав¬ди, ні волі».
— Чому ж ти не підійшла рані¬ше? Я всі таланти роздав. Не знаю, чим можу зарадити твоєму горю?
Дівчина хотіла піти, але Бог зу¬пинив її.
— Зачекай. Є в мене неоцінен¬ний дар, який прославить твій на¬род на цілий світ. Відсьогодні все горітиме у твоїх руках. Візьмеш ти шаблю — і буде не-скорений твій народ. Візьмеш плуг — і заколо¬ситься на ваших полях жито - пшениця. У хаті твоїй буде панува¬ти краса й затишок, а пісня твоя зву-чатиме у віках. Усе це стане можли¬вим, дякуючи вірі твого народу у власні сили й бажанню працювати заради власного добробуту.
Прийняла з вдячністю дівчина божий дарунок і відтоді славить¬ся Україна своїми талановитими - майстрами.
З тих давніх часів люди дуже змінилися, але й сьогодні не мен¬ше, ніж у давнину цінують тепло і затишок своєї оселі. На уроках трудового навчання ми маємо на¬году засвоїти технології виготов¬лення оберегів, творчо підійти до їх створення.
І тому, щоб прикрасити та за¬хистити домівку або приготувати подарунок друзям чи просто ве¬село провести час, треба взяти трішки соломи, лози, стебла сор¬го, шматок кори з дерева, насіння, сухі плоди та ягоди, які є вдома, клей, шнурок, стрічку і виготови¬ти подарунок для домового — за-хисника оселі, а для себе — обе¬ріг. Головне — фантазія, а щоб річ припала до душі, необхідно роби¬ти її з добрими емоціями.

Автор: 

Ковтун Надія Петрівна

Джерело: 

інтернет

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі