Користувацький вхід

Останні публікації

2024-05-16 15:21

МАТЕМАТИЧНА МАНДРІВКА

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Мета: Закріпити знання про геометричні фігури і кольори (молодша група – кольори, круг, трикутник, квадрат; середня – овал; старша – квадрат, прямокутник), вміння складати геометричні фігури за карткою-таблицею (блоки Дьєнеша), вчити знаходити серед геометричних фігур потрібну, називати її. Закріпити кількісні поняття «один – багато» (молодша група), вміння лічити (від одного до п’яти – середня група, від одного до десяти – старша група) в прямому і зворотному напрямках та розміщувати цифри по порядку. Продовжувати вчити називати дні тижня послідовно один за одним, від будь-якого. Розвивати увагу, пам’ять, логічне мислення, уяву, творчість. Виховувати самостійність, старанність, бажання займатися математикою.
Матеріал:
Демонстраційний: фланелеграф, потяг з вагончиками різних кольорів з віконцями у вигляді геометричних фігур і позначеними цифрами, площинні геометричні фігури, скриня, торбинка, цифри, аудіозаписи, модель днів тижня.
Роздатковий: геометричні фігури, предметні картинки, розрізані картинки, іграшки, блоки Дьєнеша з таблицями-картками, квіти з цифрами, картки кольорів моделі днів тижня.
Хід заняття
 Діти, я запрошую вас у цікаву подорож. Нас вже чекає незвичайний потяг (роздається звук потягу). Але без квитків ми не зможемо сісти до нього.
Гра «Знайди свій вагончик»
Вихователь роздає квитки. Молодші дітки знаходять свій вагончик за кольором квитка, діти середньої групи – за незвичайними віконечками у вагончиках (віконця мають вигляд різних геометричних фігур), і старші діти – за цифрою на вагончику.
Діти за вихователем рухаються по групі як потяг.
 Ось і перша зупинка «Геометричні фігури». Тут живуть різні фігури. Подивимося чи знаєте ви їх. Хто знає, яка це геометрична фігура?
Вихователь показує геометричну фігуру і звертається спочатку до старших дітей. Вони називають її і пояснюють, чому так вважають. Потім звертається до менших із запитаннями, як називається та чи інша фігура.
 Подивіться, тут хтось залишив скриньку для вас. Але для того, щоб її відкрити потрібно зібрати розрізані картинки, де намальований ключ і знайти такий самий як на скриньці (для менших дітей – мало розрізаних деталей, а для старших більше).
Діти знаходять відповідний ключ і відкривають скриньку. В скрині лежить мішечок.
Гра «Чарівний мішечок»
Спочатку дістають з мішечка геометричні фігури молодші діти і нази-вають, що дістав з мішечка. Після роботи з молодшою підгрупою добав-ляє в мішечок овали і прямокутники і дістають фігури діти старшої і середньої підгруп, пояснюючи, чому вони вважають, що це саме така фігура .
 Молодці. Але ще є багато іграшок, які схожі на геометричні фігури. Зараз малята підуть і знайдуть такі іграшки, які схожі на круг, трикутник і чотирикутник. А старші знайдуть їх на картинках.
Діти старшої і середньої підгруп працюють біля столів під наглядом помічника вихователя, а малі знаходять іграшки по групі. Поки працюють старші, аналізує вибрані іграшки молодшими.
 Давайте підемо подивимось, як справились із завданням старші ді-ти. Подивіться, малята, ось один круг, а біля нього картинок скільки? (Ба-гато). А скільки трикутників? (Один). А картинок? (Багато). А це яка гео-метрична фігура? (Квадрат). А скільки квадратів? (Один). А картинок біля нього скільки? (Багато).
 Всі ви дітки молодці, а малюкам вже час повертатися (молодша група залишає заняття), а ми продовжуємо нашу подорож і на нас чекають нові завдання.
Гра «Третій зайвий»
(блоки Дьєнеша)
Діти підходять до столів. Старші діти викладають за таблицями-картками по три фігури (чотири картки).
• два великих і один маленький трикутники одного кольору;
• один жовтий і два червоних трикутники одного розміру;
• два трикутники і один круг;
• один червоний і один зелений трикутники однакового розміру і один червоний круг.
Дітям середньої групи необхідно знайти зайву фігуру за двома ознаками і обґрунтувати свою відповідь.
 Молодці! А тепер сідаємо у потяг і рушаємо до зупинки «Циферка». Сідайте зручніше, закривайте оченята і уважно послухайте звуки за вікном. Ваше завдання – порахувати всі звуки які ви чуєте (діти рахують скільки разів прогудів потяг, скільки разів прокувала зозуля тощо).
 А тепер давайте трішки розімнемося. Подивіться на цифру і присядьте стільки ж разів (діти присідають, стрибають, плескають в долоні відповідно цифрі показаній вихователем).
 Ой подивіться, яка квіткова галявина. Кожна квітка має свою цифру, але подув вітерець і всі квіти змішалися. Давайте правильно розкладемо їх (діти працюють підгрупами – середня група розкладає квіти-цифри від одного до п’яти, а старші від одного до десяти).
 Старші діти, подивіться як справились менші, виправіть, якщо є по-милки.
 А тепер давайте порахуємо квіти (лічба в прямому і зворотному порядку).
Вихователь не стримує дітей середньої групи, якщо вони справляються із завданням старших.
 Всі ви дітки молодці! А тепер настав час повертатися додому серед-ній групі (середня група залишає заняття).
 А нам з вами (вихователь звертається до старших дітей) треба вирушати до зупинки «Країна Часу». Давайте ви мені допоможете пригадати хто там живе.
Читає загадку, а відгадки і будуть дні тижня:
Вранці ми із добрим ділом
День вітали (Понеділок).
Ніченька минула скоро,
Трудовий іде (Вівторок).
За ним спритна, молода
Поспішає (Середа).
А четвертий день тепер,
Називається (Четвер).
Діло добре ладиться,
Як настане (П'ятниця).
Дома скрізь кипить робота,
Як почнеться день (Субота).
А субота з хлібом – сіллю
Привела сестру (Неділю).
 От молодці, впізнали ви мешканців Країни Часу. А хто назве їх по порядку.
Вислуховує дітей. Виставляє кольорову площинну модель днів тижня.
 Ви знаєте, що кожен день має свій колір і цифру. Понеділок – червоний колір, цифра – 1, бо він починає тиждень; вівторок – жовтогарячий – 2, бо він другий; середа – жовтий колір, цифра 3; четвер – зелений колір, цифра 4; п'ятниця – блакитний, під цифрою 5; субота – синій, цифра 6; неділя –фіолетовий, під цифрою 7. скільки ж днів у тижні? ( 7 ). Які з них вихідні дні? (Субота і неділя).
 Зараз я читатиму вірш, а ви з карток різного кольору, виберіть ті, які відповідають дням тижня.
Понеділок на коні,
Він в червоному вбранні.
Вівторок ніколи не плаче –
Мов сонечко, жовтогарячий.
А жовтенька середа –
Мов царівна молода.
Четвер зелений, мов горіх,
Який ще трішки не достиг.
П'ятниця в тендітнім
Мережеві блакитнім.
У суботи очі сині,
Ніби квіти у долині.
А неділя щаслива –
Фіолетова, мов слива.
Дітям з підгрупи достатнього рівня дає завдання: самостійно викласти схему тижня з кольорових карток, починаючи з понеділка. Тим, хто швидко виконав завдання, вихователь дає додаткове: викласти весь тиждень, починаючи із середи, чи з будь-якого іншого.
Підгрупа високого рівня працює з вихователем:
 Позначте на календарі стрічкою, який сьогодні день. Який день був учора? Який буде завтра.
Проводиться дидактична гра «Назви попередній (наступний) день тижня».
 Молодці, сьогодні ви впорались з усіма завданнями. Нам пора повертатись додому.

Автор: 

Кобченко Оксана Анатоліївна
Вихователь ЗДО № 2 Снігурівської міської ради

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі