Користувацький вхід

Методична розробка "Профілактика та корекція плоскостопості"

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


1

Типові порушення постави.
1. Млява постава. Голова опущена, груди і спина сплощені, плечі зведені, ноги злегка зігнуті.
2. Сутулість. Голова висунута вперед, плечі сильно зведені вперед, живіт випнутий.
3. Лордоз. Надмірний прогин поперекового відділу хребта.
4. Сколіоз. Бічне викривлення хребта. Асиметрія плечового поясу
Для визначення виду порушення постави пропонується таблиця, в якій перераховані всі ознаки відхилень постави від норми.
Часто порушення постави поєднується з плоскостопістю, деформацією стопи, клишоногістю, що негативно позначається на становищі тазу і хребта.
У багатьох розумово відсталих школярів мішкувата постава, рухи незграбні, хода напружена і нестійка. Зустрічаються діти з явними парезами або паралічами окремих м'язових груп.
Діти, як правило, мають уявлення про правильну поставу і можуть продемонструвати її досить точно, особливо у вертикальної стіни, але тут же порушують її при виконанні фізичних вправ, в побутових рухах, ходьбі, сидячи за партою.
При корекції постави у молодших школярів з розумовою відсталістю необхідно керуватися наступними положеннями.
1. В основі формування постави лежить гармонійний розвиток сили м'язів спини, черевного преса, верхніх і нижніх кінцівок, вміння диференціювати м'язово-суглобові відчуття, положення окремих частин тіла в просторі, вміння напружувати і розслабляти м'язи в спокої і русі.
2. Необхідно використовувати всі види адаптивної фізичної культури і всі можливі форми фізкультурно-оздоровчих занять: ранкову гігієнічну гімнастику, фізкультпаузи, рухливі ігри, додаткові позашкільні та позакласні заняття, прогулянки на свіжому повітрі, плавання, гартування і ін
3. З боку батьків необхідно повсякденну увагу до поставі дитини, створення умов для її формування: адекватні гігієнічні та фізіологічні вимоги до одягу, меблів, освітлення, позам під час сну, сидіння, стояння і т. п.
4. Корекція постави, з одного боку, включає широке комплексний вплив найрізноманітніших вправ на всі групи м'язів, з іншого - специфічний вплив цілеспрямовано підібраних вправ для компенсації порушень певного типу постави.

Автор: 

Середа Олексій Сергійович
вчитель фізичної культури
КЗСОР Правдинської спеціальної школи

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі