Користувацький вхід

Дискусія для батьків Тема «Хлопчики - дівчатка»

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Тема «Хлопчики - дівчатка»

Мета:
- Усвідомити біологічне та соціальне у статевій поведінці дитини;
- Збагнути значущість культури статі у формуванні дитячої особистості;
- Уточнити місце та роль сучасного освітнього закладу у системі формування статевої самосвідомості, статевого виховання та статевої освітченості дітей;
- Здійснити якісний аналіз процесу формування статеворольових уявлень у хлопчиків та дівчаток дошкільного віку.

План
1. Статеве виховання старших дошкільників - презентація
2. Робота по формуванню навичок статевого виховання хлопчиків та дівчаток під час організації різноманітних видів діяльності.
3. Незручні питання. Як ставитись до дитячого інтересу про стать, статеві органи, народження.
4. Логічна розминка
1.Інформаційне повідомлення
Дискусія – (лат. розгляд, дослідження) - а) колективне обговорення якогось складного, спірного питання; б) відкритий діалог, зіставлення різних точок зору, колективний пошук відповідей; в) діалог-суперечка, колективний пошук істини. На відміну від диспуту, наприкінці дискусії формулюється єдине колективне розв’язання проблеми, або рекомендації.
Правила проведення дискусії
- Не відхилятись від теми;
- Говорити коротко та конкретно;
- Поважати думку іншого, не перебивати;
- Надавати слово може тільки ведучий.
Питання статевого розвитку у нашому закладі вивчається не перший рік, робота над цією темою розпочалася на рівні Миколаївського ОІППО у 2013 році під керівництвом кандидата педагогічних наук, доцента, доцента кафедри теорії й методики дошкільної та початкової освіти Олійник Л. М. над впровадженням інноваційної технології «Метод проектів у статевому вихованні старших дошкільників».
(перегляд презентації) – обговорення.
Статеве виховання дітей дедалі більше стає предметом уваги дорослих. Все більше дорослих розуміє, що страх і непоінформованість дітей у питаннях статті можуть привести до хвороби. Ось чому важливо, враховуючи вік та рівень загального розвитку дитини, супроводжувати її у напрямку цивілізованого та адекватного формування статевої культури.
Статеве виховання – то не якась нова наука, яка раніше не існувала. В різні часи і в різних народів статеве виховання було неоднаковим, але воно було завжди: людство не дозволяло собі байдужості щодо підготовки хлопчиків і дівчаток до майбутнього життя. Не випадково історія різних народів, відображена в оповіданнях, художніх творах, про те, що століттями складалися різні типи виховання чоловіків та жінок.
Стать – це сукупність тілесних, фізіологічних, поведінкових та соціальних ознак, на підставі яких індивіда вважають хлопчиком (чоловіком) або дівчинкою (жінкою)
Статеве виховання - комплекс виховних і освітніх впливів на дитину, спрямованих на прилучення його до прийнятої в суспільстві системи статевих ролей і взаємин між статями у суспільному та особистому житті.
Змістом статевого виховання дошкільників є саме навколишнє життя:
-Взаємини між людьми різної статі;
- Норми таких взаємин;
- Особисте життя таких людей у родині;
- Сфери їхньої діяльності.
Неодмінна педагогічна умова оптимально організованого статевого виховання- природність поведінки дорослого, готовність відповісти на все запитання дитини без сорому і страху.
Принципи статевого виховання:
- Активність
- Адресність
- Правдивість
- Неперервність
- Моральна чистота
- Довіра
- Реальність
Педагогічні умови оптимально організованого статевого виховання дошкільників:
- Поведінка батьків у сім’ї
- Природність поведінки дорослого
- Гра
- Проблемні ситуації
- Норми поведінки персонажів художніх творів
- Тетралізовані проблемні ситуації
- Бесіди
2. Висловлювання вихователів по формуванню навичок статевого виховання хлопчиків та дівчаток під час організації різноманітних видів діяльності.
Ігри з педагогами
- Відгадай «Подвійне ім'я» виховання рис характеру дітей на прикладі казкових героїв
У деяких казкових героїв подвійні імена. Я назву вам першу частину імені, а ви здогадайтеся, про якого казкового героя йде мова.
Олена. (Прекрасна)
Сестриця. (Оленка)
Василина. (Премудра)
Крихітка (Хаврошечка)
Мар'я. (Майстриня)
Кощій. (Безсмертний)
Хлопчик. (мізинчик)
Братик. (Іванко)
Іван. (Царевич)
Змій. (Горинич)
- Медодика «Сходинки»
-Гра «На кого схожий»
Діти сідають у коло, й кожен відповідає на запитання дорослого: «На яку тварину він схожий?», «На якого птаха?». «На яке дерево?», «На яку квітку?» тощо.Ця гра спрямована на те, щоб допомогти дитині впізнати себе й риси свого характеру.
- Гра «Хлопчики-дівчатка» - дати характеристику дівчинці, хлопчику
3. Незручні питання. Як ставитись до дитячого інтересу про стать, статеві органи, народження.

Особистісно-орієнтована модель взаємодії педагога з вихованцями, яка запроваджується нині в дошкільних навчальних закладах, сприяє тому, що вихователь усе більше стає для дитини людиною, з якою малюк бажає та має можливість поділитися заповітним, порадитися зі значущих для нього питань. Припустимо, дитина звертається до педагога як до авторитетної для неї людини з “делікатними” запитаннями. Або ж, як це було в усі часи, своєю статевою поведінкою бентежить педагога чи, як кажуть психологи, вводить його в стан фрустрації. Як у цьому разі реагувати? Що відповідати? Як поводитися?
1. Під час проведення діагностичного обстеження на запитання «Звідки беруться діти?» - всі діти дали правильну відповідь (народжуються із животиків мам)
2. Опрацювавши чимало літератури, програм в жодній не знайшлося рекомендацій щодо назви статевих органів у бесідах з дітьми. І тому перед вихователем теж виникають труднощі, як правильно подавати дані знання.
У методичному посібнику Л.Олійник «Метод проектів у статевому виховані старших дошкільників» питання розкрито повністю чітко та ясно статеві органи називають своїми іменами.
Фахівці відмічають, що саме в дошкільному віці цікавість дитини неодмінно зосереджується на проблемах статі.
Дитячі запитання можна класифікувати таким чином:
– дитину 2-3 років цікавить власне тіло, статеві органи, вона з’ясовує ознакивідмінності між чоловіком та жінкою;
– 3-4-річний малюк хотів би дізнатися, звідки беруться діти, хто їх приносить, звідки узявся він сам;
– у 5-6 років у центрі уваги дитини питання, як діти потрапляють у мамин живіт, як вони звідти виходять та як ростуть і розвиваються;
– у 6-7 років центр уваги зміщується на роль батька у народженні дітей; на те, чому діти бувають схожими на своїх батьків; чи можуть народитися діти в дітей.
4. Логічна розминка
Кажуть, що на одну і ту ж саму ситуацію чоловік на жінка реагують по різному, а як ви думаєте? З психологічної точки зору аргуметуйте свою відповідь на дані запитання, орієнтуючись на психологічні відмінності статей.
1 . У кінотеатрі показують трагічний фільм, хто більше схвильований чоловік чи жінка?
2. Бензин у легковому автомобілі закінчується. Хтось із подружжя пропонує заправитися на найближчій заправці, хтось хоче добратися до наступної, де ввічливіший обслуговуючий персонал. Хто пропонує почекати?
3.У кімнаті заговорили про те, що більшість людей відмовилися б полетіти на місяць. Хтось із присутніх згодився з цим. Інший заперечив: «Не вірю. Я, наприклад, хочу полетіти!». Ким були сказані ці слова?
Відповіді:
1. Чоловік і жінка. Психологи встановили, що в чоловіків і жінок багато схожих навіть однакових емоцій. Вони лише по-різному проявляються. В даному випадку переживання можуть бути однакові, але якщо жінка відверто заллється слізьми, то чоловік лише крадькома «змахне непрошену сльозу».
2. Чоловік. Він швидше піде на ризик і понадіється на «авось». Жінка в подібній ситуації хвилюється.
3. Чоловік. У екстремальних умовах чоловіки вміють краще вникати в душу жінки ніж навпаки.
4. Це може сказати як чоловік так і жінка. Чоловік для того, щоб показати, що він сміливий, а жінка — щоб підкреслити незалежність своїх суджень
Перегляд ролика «Експеримент для чоловіків»
Вправа «Чоловік - Жінка» (5 хв.)
Учасники розділяються на дві групи. На окремих аркушах необхідно описати одній групі всі якості, які притаманні жінці, другій групі – чоловікові: «Жінка – це…», «Чоловік – це…». Ці якості озвучуються, вивішуються на дошці. Потім кожний учасник на окремому аркуші відбирає якості, які, як він вважає, відповідають йому особисто або він хотів би їх у собі виховати.

Висновок: будь-яка людина втілює в собі певний відсоток чоловічих і жіночих якостей, тобто, в кожному є й чоловічий, і жіночий початки. «Чисті» якості є псевдотипами.

Автор: 

Кравцова С. П., практичний психолог ЗДО №24 "Гвоздичка"

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі