Користувацький вхід

Формування початкових уявлень учнів 6 класу (НУШ) про походження власне українських прізвищ та імен по батькові, їх написання та відмінювання

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

В умовах сьогодення здобувачі освіти потребують якісно нового підходу до вивчення навчального матеріалу. Збільшення потоку інформації, нав’язування викривленого бачення історії України з боку сусідніх держав спонукає створювати такі навчально- методичні розробки, які б навчили учнів звертатися за відповідями до власного коріння, до уроків української мови, літератури та історії України. Цей навчальний матеріал дає можливість глибше дізнатися про походження власного роду, звернутися до витоків українського народу, до звичаїв та традицій, укріпитися в своїх знаннях, дослідити власні прізвища, навчитися правопису українських прізвищ та імен по батькові, отже, через свій родовід дослідити код нації.
Ця навчально-методична розробка сприяє подоланню наявних освітніх втрат, які виникли через систематичні повітряні тривоги та перебування здобувачів освіти в укриттях. Проєкт містить презентацію, теоретичну частину та практичні завдання (картки). Усі наочні матеріали розроблені для використання в укритті, що дає змогу вчителю безперешкодно налаштувати учнів на навчальний процес і продовжити урок. Матеріал розподілений на методичні блоки, що дає можливість диференціювати навчальний матеріал, продовжити урок після завершення повітряної тривоги з будь-якого етапу без втрати часу на актуалізацію набутих знань. Окрім того, міжпредметні зв’язки, які використані в проєкті, сприяють інформативності, розвивають логічне мислення, мовлення, формують цілісну картину світу.
Цей проєкт було проведено як інтегрований урок української мови, літератури та історії України. Здобув схвальні відгуки з боку учнів 6 класу, учителів історико-філологічної циклу, батьків учнів 6 класу. Дібраний матеріал сприяє вихованню патріотизму, надає можливість працювати з усними історичними джерелами. За відгуками батьків, виконання дослідницької роботи з пошуків інформації про походження власних прізвищ надало можливість провести більше часу з дітьми, зміцнити зв’язок між поколіннями.
Проєкт охоплює такі теми: «Творення чоловічих та жіночих імен по батькові», «Написання та відмінювання прізвищ та імен по батькові», «Розвиток зв’язного мовлення. Написання есе», «Звертання. Уживання прізвищ, імен та імен по батькові в кличному відмінку», «Будова слова. Суфікси та закінчення, що притаманні українським прізвищам», «Лексикологія. Неологізми»(українська мова); «Періодизація історії України», «Історичні джерела. Значення усних історичних джерел для вивчення минулого людства»(історія України); «Видатні українські письменники» (українська література).

Автор: 

Юзленко Олена Олексіївна

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі