Користувацький вхід

Моє бачення недоліків підручників

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Моє бачення недоліків підручників
з історії України та середніх віків

Маючи стаж викладання історії в школі 57 років, мала можливість порівняти оформлення, шрифт, розміщення малюнків, карт до теми 60-70-90-2000-2005 та 2010 років і прийшла до висновку, що підручники ХХІ ст. повинні бути набагато кращі.
Всім зрозуміло, що учням і вчителям хочеться мати якісний як за оформленням, так і за змістом сучасний підручник, за яким би було цікаво навчати і навчатися. Підручник повинен виконувати не лише інформаційну функцію, а й ґрунтовно сприяти різнобічному розвитку особистості, не бути перевантаженим, відповідати програмі, залучати учнів до процесу дослідженні, а не накопиченням нових знань.
Заслуговує на увагу сучасний підручник (автори О.П.Крижановський, О.О.Хірна) з історії середніх віків для 7 класу. Поліпшена логічна структура подачі нового матеріалу, збільшена кількість фактичного матеріалу в основному тексті, достатня кількість матеріалу для допитливих, всезнайок, віч-на- віч, але слід відзначити, що для однієї навчальної години на тиждень підручник перевантажений. Прикладом може слугувати т.з. «Роль релігії та церкви в житті середньовічної Європи». На вивчення теми відводиться 2 години. Лише в §1 на сторінці 80-85 8 нових понять, малюнок на стор. 83 має бути набагато чіткішим. Об’єм §2 – стор. 85-96. На сторінках параграфа вісім дат, вісім нових понять, сім видів доповнюю чого матеріалу. Достатня кількість малюнків, але якість їх низька (стор. 86, 91). Вважаю, що Хрестові походи та їх наслідки для Європи і Східних країн можна було б виділити в окремий параграф. Після 8 параграфів немає висновків, карти Хрестових походів. На всю тему треба не 2 уроки, а 3. У підручнику немає послідовної нумерації параграфів, що вимагає додаткового запису в щоденнику – параграфа і сторінки. Перевантажений на 1 годину і §3 стор. 31. У параграфах велика кількість прізвищ. Автори підручника рекомендують в основному по 2 години на тему. Наприклад, тема №1 «Народження і розвиток середньовічного світу, його особливості» за програмою 6 годин, матеріалу в підручнику подано на 10 годин. Ось така невідповідність матеріалу підручника і програми. Автори підручника історії середніх віків О.П.Крижановський та О.О.Хірна забули, що це учні сьомого класу, що вони вивчають і інші предмети, що за програмою на рік відводиться всього 35 годин. Зрозуміло, що доповнюючий матеріал призначається для самостійного вивчення, але слід пам’ятати, що в класах є учні, що засвоюють матеріал на середній бал. Їм дуже важко засвоїти такий обсяг матеріалу.
Сучасна методика навчання історії вимагає забезпечення розвивального навчання, тобто вивільнення навчальних годин для розвитку вмінь, навичок, емоційно-ціннісних орієнтацій. Таких годин програма не передбачає.
Не дивлячись на те, що в процесі аналітичної роботи над вивченням нового матеріалу, його закріпленням вчитель застосовує сучасні педагогічні технології, впроваджує практику різних людей активного навчання, від проблемного викладення навчального матеріалу до самостійної пошуково-дослідницької роботи учнів, однієї години на тиждень для вивчення історії України (рівень стандарту) у 10 класі дуже мало. Не знаючи історії своєї держави, молоде покоління не може бути свідомим її патріотом.
Заслуговує уваги проблема невідповідності змісту матеріалу підручника авторів С.В.Кульчицького і Ю.Г.Лебедєва (видання Київ «Ґенеза» 2010) програмі. Підручник подає матеріал до 1921 року. Пропущені ще три теми «Українська РСР в умовах нової економічної політики 1921-1928рр.», «Закріплення радянської влади в Україні (1929-1938рр.)», «Західноукраїнські землі у 1921-1939рр.». Не вистачає годин і на вивчення рідного краю з 1900 до 1939 року.
Від такої невідповідності програми і підручника страждають діти.
І ще одне, в підручниках з історії України 9-11 класів спостерігаються, на мою думку, політичні та ідеологічні пристрасті, недостатня кількість матеріалів про державних діячів. Всі ці проблеми становлять в нерівні умови (особливо учнів сільських шкіл), що навчаються за програмою стандарту, з учнями, які навчаються навіть за програмою академічного курсу.

Автор: 

Рябцева Лариса Миколаївна, вчитель історії, Широкинська ЗШ

Джерело: 

Підручник історії середніх віків для 7 класу автори О.П.Крижановський, О.О.Хірна.

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі