Користувацький вхід

Інтеграція в повсякденному житті

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.



ІІ молодша група В-ль Т.В. Сабадаш

Реалізуємо принцип інтеграції
Реформування змісту дошкільної освіти передбачає впровадження у педагогічну практику інтегративного підходу, суть якого полягає у пов`язанні між собою у ціле окремих частин освітнього процесу. Це сприяє інтеграції змісту дошкільної освіти, дає змогу доцільно об`єднати його елементи. Внаслідок цього дитини не стільки набуває знань з окремих «предметів», скільки цілісних знань про життя, світ, в якому вона живе, природу, людей, саму себе. Цілісність знань дошкільників формується завдяки їх інтеграції нна основі спільних для всіх сфер життєдіяльності понять та застосуванню методів і форм навчально-виховної роботи, спрямованих на їх об`єднання.
У контексті ідеї інтеграції особливої значущості набуває формування у сучасного дошкільника дитячого світогляду як системи поглядів на довкілля та власне «Я», становлення цілісної дошкільної освіти, яка реально сприяє становленню дитини як активного суб`єкта життєдіяльності, носія різноманітних форм активності та видів діяльності, компетентної особистості.
З огляду на те, що прагнення до інтеграції в усіх ланках освіти – загальносвітова тенденція, педагоги довкілля мають поставитися до впровадження інтегрованого підходу в практику роботи з розумінням та зацікавленістю.
Проблема інтеграції не є новою для освітян, вона була предметом уваги педагогів протягом багатьох століть. Наприклад, базові положення Я.А. Коменського засвідчують, що зв`язків між знаннями мають поглиблюватися, базуватися не на простому обміні інформацією з різних галузей знань. У працях великого педагога знаходимо витоки таких ознак інтегративних процесів, як цілісність знань, їх узагальнення, систематизація та логічна послідовність структурування. «Усе, що перебуває у взаємозв`язку, необхідно викладати у цьому ж взаємозв`язку, - писав Коменський, - залежно від того, з якого джерела походить ці знання: суто наукового, виробничого чи життєвого досвіду».
Глибоке обгрунтування значної ролі інтеграційних процесів зробив основоположником вітчизняної педагогіки К.Д. Ушинський, який стверджував, що, окрім спеціальних понять, які належать окремим наукам, є поняття, спільні для багатьох, а деякі – й усім наукам. Дидактично обгрунтувавши інтеграційні звя`язки, він вважав, що розумна система дає можливість мобілізувати знання в певній ситуації та використати їх у практичній діяльності. «Тільки система дає нам реальну владу над нашими знаннями. Голова, наповнена уривчастими безладними знаннями, схожа на комору, в якій таке безладдя, що і сам господар нічого не знайде», - писав він.

Мета.
Продовжувати формувати уявлення дітей про моральні якості людини, сприяти їхнім проявам у повсякденному житті. Розвивати в дітей чуття мови, формувати уміння розмовляти українською мовою, давати відповіді на запитання дорослого. Вчити налагоджувати товариські взаємини з однолітками, бути привітними та приємними у спілкуванні з різними людьми, цінувати своїх друзів, сприяти налагодженню та розширенню дружніх стосунків.
Вчити розпізнавати схематичні зображення емоцій (піктограми), спрямовувати дітей на розуміння своїх та чужих емоцій.
Продовжувати вчити користуватися ляльками театру на фланелеграфію.
Закріплювати знання про геометричні фігури, їх розміри та розташування, вміння працювати з роздатковим матеріалом.
Розкривати вміння через уявний образ активізувати почуття, збагачувати свій душевний світ добротою та щирістю (етюд «Я – сонечко»).
Розвивати кисті рук під час пальчикової гімнастики, логічне мислення під час відгадування загадок.
Виховувати інтерес до малювання з використання нетрадиційних засобів та прийомів.
Виховувати потребу в регулюванні своєї поведінки за свідомо засвоєними морально – етичними нормами, виховувати доброту, прагнення допомагати слабшому, милосердя, бережливе ставлення до природи.
Попередня робота:
Вивчення віршів, пісень, прислів`їв приказок про доброту, дружбу, читання та переказ казки «Ріпка», вичення ігор та етюдів.
Обладнання:
Фланелеграф, ілюстрації, зображення казкових героїв, паперове сонце, фонограми, квіти живі та з тканини, хом`як в клітці, рибка в акваірюмі, піктограми, квітка «доброти» (з різнокольорового картону), геометричні фігури, гуашеві фарби, заготовки білих картонних сердечок, зубні щітки, пензлики, квачики, паралон.

Хід
Діти заходять в групу, вітаються з дорослими. За вихователем проходять на килимок – галявину. (На ній: квіти живі, квіти з тканини, сонечко, хом`як в клітці).
Вихователь: Дітки, подивіться, за вікном сніг, холодно, мороз, а у нас в групі яка красива галявина з квітами, тваринками. Давайте ми з ними усіма привітаємось.
В. – Доброго ранку тваринкам пухнастим.
Д. – Доброго ранку.
В. – Доброго ранку квітам барвистим.
Д. – Доброго ранку.
В. – Доброго ранку сонцю ясному.
Д. – Доброго ранку
В. – Людям усім, і всьому прекрасному.
Під музику (фонограма) піднімається сонечко.
СОНЕЧКО: Я – сонечко тепле
Привітне, ясне
І завжди я з тими,
Хто любить мене.
ВИХ. Яке гарне сонечко. Давайте посміхнемося йому. А ви хочете бути такими маленькими, привітними сонечками? (Дітки присідають разом з вихователем).
ВИХ. Уявимо, що ми меленькі, ясні сонечка (вихователь промовляє, діти виконують рухи).
Я – маленьке сонечко. Рано – вранці прокидаюсь, потягаюся, вмиваюся, розчісую свої промінчики і піднімаюся над обрієм. Усередині мене багато світла і тепла (діти посміхаються).
(Психогімнастика виконується 2 рази). Діти беруться за руки , утворюють коло.
ВИХ. Відомо, коли люди усміхаються, стає світліше, веселіше. Бо через усмішку ми даруємо тепло своєї душі, добро. Тож давайте всьому посміхатись.

ВИХ. І ДІТИ: Я всміхаюсь сонечку – здрастуй золоте.
Я всміхаюсь квіточці – хай вона цвіте.
Я всміхаюсь дощику – лийся мов з відра.
Друзям усміхайся – зичу їм добра!
(Діти усміхаються один – одному).
Діти сідають відпочити на галявинку.
ВИХ. Свій добрий настрій обов`язково потрібно підкріпити добрими справами. Давайте розглянимо картинки і визначемо, які добрі справи можуть виконувати дітки.
(Діти разом з вихователем розглядають картинки і ведуть бесіду за їх змісто).
ВИХ. А тепер пограємо у гру « Квітка доброти». Ви мені скажете, яку б добру справу могли б зробити, а я за це вам роздам пелюсточки квітки, і разом з вами потім її складемо. (Діти складають квітку доброти).
ВИХ. Слабким не ченіть і найменшого зла,
Хай вас не боїться пташина мала.
Хай ластяться котики і цуценята.
Метелика з квітки не треба зганяти.
Не ображайте дрібної комашки,
Добрими бути – це зовсім не важко.
ВИХ. Діти, подивіться, чому це засумував наш хом`ячок? Можливо він голодний? Давайте його погодуємо. Що він любить смакувати?
(Діти годують хом`ячка і рибок).
Вихователь звертає увагу на живі квіти в горщику. Чому на вулиці зараз не ростуть квіти? А чому ростуть у нас в групі? Що потрібно квітам для того, щоб вони росли?
ВИХ. Ми квіти поливаємо, в кімнаті тепло, тому вони ростуть і цвітуть. А от на галявинці наші квіточки засумували. Давайте розвеселимо їх, пограємо з ними в гру.
(гра «Знайди однакову квіточку»). Діти під музику шукають однакові квітки кружляють з ними і обнімаються.
ВИХ. Давайте сядемо на галявинку, трішки відпочинемо, і пограємо з вами в цікаву гру.
Гра «Впізнай емоцію» (піктограми).
ВИХ. Давайте прислухаємося, що це за шум у нас на галявині? (Атрибути до казки «Ріпка»). Герої якої казки завітали до нас?
(Діти виставляють героїв казки на фланелеграф, називаючи їх імена: дід – Андруша, баба – Марушка, дочка – Мінка, собачка – Фінка, киця – Варварка, мишка – Сіроманка).
ВИХ. Ще в подарунок Мінці, ми з вами приготували пісеньку про дружбу.
(Співають під супровід муз керівника).
ВИХ. Кого ми з вами називаємо найкращими друзями?
Найперші наші друзі – це наші рідні: мама, тато, бабуся, дідусь, сестрички та братики.
Давайте про них ми відгадаємо загадки та подаруємо їм невеличку гімнастику.
ЗАГАДКИ:
1. Хто нас ніжить і голубить,
Пестить, гладить, щиро любить,
Хто у світі найрідніший,
Хто у світі найдобріший?
( Мама )
2. Хто майструє все в кімнаті,
Любить на машині роз`уїжджати,
Людям всім допомагати?
( Тато )
ПАЛЬЧИКОВА ГІМНАСТИКА:
1. Бабуся 5 онуків мала,
Всім гостинці роздавала:
Іванкові – пряничок,
Тетянці – ватрушку,
Марійці – пампушку,
А Петрусь вередував
І гостинця не дістав.

2. Посварились 2 сестрички,
Розійшлися хто куди.
А невдовзі помирились,
Обнялись – нема біди.
ВИХ. А кого ви вважаєте друзями у нашій групі?
Зараз для них ми з вами розмалюємо сердечка і подаруємо потім своїм найкращим друзям.
(Дітим за столами розмальовують сердечка зубними щіточками, квачиками, тичками з паралону, пензликами).
Доки сердечка сохнуть – всі прощаються з гостями.

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі