Користувацький вхід

Урок з математики у 6 класі. Розв’язування задач і вправ з теми «Пропорція»

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Урок з математики у 6 класі
Розв’язування задач і вправ з теми “Пропорція”
Мета уроку: узагальнити та систематизувати знання учнів про “відношення”, “пропорції”, “пропорційні величини”; підготуватися до контрольної роботи; розвивати кмітливість, логічне мислення і уяву учнів.

Обладнання: “смайлики”- на кожного учня в класі по три примірника у прозорому конверті; Карта подорожі з назвою всіх зупинок; картка пропорції у вигляді тотожності і у вигляді дробового виразу; картки із цифрами і знаками “ділення”-2 шт. і “рівенства” – 1 шт. у конверті; пісочні часи на 1 хвилину; збірники завдань “Сходинки”; пакет із пропорціями з невідомими членами для усної лічби.
Хід уроку:
! Організаційний момент.

Сьогодні на уроці ми здійснимо подорож до країни “Пропорція”. Ми поділимося з вами на групи, на три екіпажа, які будуть змагатися. Подорожуючи ми будемо виконувати різні математичні завдання. Клас ділиться на групи за допомогою геометричних фігур, які пропонує вчитель обрати учням ще на перерві, коли діти входили до класу.

2.Подорож до країни “Пропорція”.

1.Рефлексія.
Зараз ми визначимо, хто з вас готовий до подорожі, до змагань, як ви себе почуваєте на початку уроку. Для цього слід підняти “смайлики” і ми дізнаємося про ваш настрій на сьогоднішній урок.
Учні піднімають “смайлики”, які лежать перед ними на столах.

2. Перша зупинка “Теоретична”.
Кожний учень отримує “кросворд під копірку”, який слід розв’язати. Вчитель читає запитання, а учні вписують у відповідні клітинки всі відповіді. На прикінці цієї роботи учні надають “копіювальний” варіант вчителю на перевірку, а на зворотній стороні дошки правильні відповіді, виконується самоперевірка. Якщо учні вірно відповіли на всі запитання, то вони відгадають слово, про яке піфагорійці казали, коли бачили пропорцію у природі.

Запитання:
1.Як зазивають перший і четвертий члени пропорції (показати на картку)?
(крайніми)
2. Як називаються у пропорції другий і третій члени(показати на картках)?
(середніми)
3.Як називається пропорція, значення лівої і правої частин, якої є одне й саме число? (істинна)
4.Як називається другий член відношення? (наступний)
5.Яким математичним терміном можна замінити термін “відношення”?
(частка)
Ключове слово – КРАСА.

3. Наступна станція “Пропорційна”.
А)Кожна команда отримує картки з цифрами, з яких слід скласти пропорцію хто більше їх складе за одну хвилину, той і отримає додаткові бали. За часом слідкуємо за пісочними часами.
1 команда: 16, 3, 6, 8;
2 команда: 25, 10, 5, 2;
3 команда: 18, 3, 12, 2.
Б)перевірити істинність отриманих пропорцій і це завдання виконують команди супротивників біля дошки.

4. Станція “Прямої пропорційності”.
Кожна команда отримує задачі із “Збірки задач для учнів 6 класу” за автором Мерзляком. 4 варіант № 116, 117, 114, 134, 135, 120.
Працюємо за інтерактивною методикою “Акваріум”. Учні однієї команди займають спеціальне місце у центрі класу, обговорюють спосіб розв’язання, а учні класу уважно їх слухають, щоб запропонувати їм своє рішення, чи запитання. На цю роботу відводиться 15 хвилин.

5. Станція “Невідома”.
Кожна група отримує по вісім пропорцій, які містять невідомі члени. Треба визначити невідомий член. Це завдання виконують усно, по черзі кожна команда за інтерактивною методикою “Мікрофон”.
25:5=10:х 10:18=х:9
9:х=3:5 х:15=4:30
х:8=7:10 2:10=х:30
2:6=5:х 3:4=х:12

6.Станція “Підсумкова”.
Кожен учень отримує оціночний лист, до якого вносить свої результати на уроці, кількість вірно вписаних слів, кількість складених пропорцій, кількість розв’язаних задач, кількість розв’язаних рівнянь, самооцінка роботи на уроці, оцінка найактивнішого учасника групи - взаємооцінка, оціночні листи надаються вчителю для подальшої роботи з ними.

7. Домашнє завдання. п.22 № 765, 767, 771

8.Рефлексія .

9.Підсумок уроку

Автор: 

Желіба Наталія Володимирівна, учитель математики загальноосвітньої школи № 20 міста Маріуполя

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі