Користувацький вхід

Тема досвіду: Робота з інформаційними джерелами як засіб формування культури наукового мислення учня.

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0
Тема досвіду: Робота з інформаційними джерелами як засіб формування культури наукового мислення учня.

Базова модель досвіду:
Актуальність і перспективність досвіду.

Сучасна тенденція практично безмежного розширення інформаційного простору, численних інтерпретацій і оцінок минулого, вимагають від учителя нових підходів до способу опрацювання аналізу учням інформаційних джерел. Практичний аспект оволодіння знаннями, самостійність, розвиток творчого мислення, критично освіченість є актуальним в процесі формування компетентної людини сучасного суспільства.
Щоб розвинути наукове мислення, необхідно залучити учнів до діяльності, яка потребує застосування принципів та методів наукового пізнання. навчити науково мислити - це означає розвивати навички самостійної роботи створювати відповідну мотивацію, активно використовувати проблемні методи навчання проблемні завдання та вправи для розуміння логіки наукових процесів.
Активізації мислення оволодіння навичками дослідницької роботи поглиблення, розуміння учнями наукових процесів, явищ сприяє робота з різноманітними інформаційними джерелами, документами, візуальними, речовими.
Теоретична база досвіду.
Науково - теоретичну базу дослідження складають публікація дослідження, рекомендації відомих науковців, дидактів, методистів: М. Стасюлевич, А. Гартвіг, М. Рожков Роль інформаційних джерел в розвитку наукового мислення - І.Лернер, Г. Селевко, С. Терно. Методиці використання інформаційних джерел присвяченні праці В. Мисана, В Власова, Ю комарова, В. Курилів. досвід за інноваційними потенціалом - модифікований, тому що він є поєднанням традиційних методів навчання та сучасних інформаційних технологій, у тому числі і комп'ютерних.
Інформаційно - педагогічна модель досвіду.
Необхідно навчити кожну дитину за короткий проміжок часу освоювати, перетворювати і використовувати в практичній діяльності величезного масиву інформації. Дуже важливо організовувати процес навчання так, щоб дитина активно, з цікавістю і захопленням працювала під час уроку, бачила плоди своєї праці і могла їх оцінити допомогти вчителю у вирішенні цього непростого завдання може поєднання традиційних методів навчання та сучасних інформаційних технологій, у тому числі і комп'ютерних. Адже використання комп'ютера під час уроку дозволяє зробити процес навчання мобільним, строго диференційованим та індивідуальним. З розширенням інформаційного простору виникла проблема великого впливу на учнів різних інтерпретацій, тлумачень, трактувань різних подій і процесів з якими вони зустрічаються на сторінках преси, телебаченні та комп'ютерних іграх.
Щоб протистояти такому впливу, треба розвивати в учнів уміння аналізувати та оцінювати розмаїття поглядів на процеси, критично ставитися до них, спонукати учнів виробляти власну позицію, навчати аргументувати свій вибір.
Результати запровадження досвіду.
Досвід організації роботи з інформаційними джерелами на уроках і в позакласній роботі дає певні позитивні результати. Про це свідчить наявність призерів районних олімпіад, написання учнями конкурсних робіт.
Систематична робота з джерелами інформації під час уроку формує навички дослідження для забезпечення ефективності уроків, підвищення якості знань, поглиблення, закріплення та узагальнення матеріалу.
Автор: 

Вовк Тетяна Володимирівна

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі