Користувацький вхід

Технологія навчання швидкого, свідомого читання Євгенії Сарапулової.

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Технологія навчання швидкого, свідомого читання Євгенії Сарапулової.
(Виступ приготувала Головач Ю.С.)

У другій половині навчального року вихователі багатьох старших груп розпочинають перехід до буквеного етапу навчання грамоти згідно з програмою «Впевнений старт». Саме під час цієї роботи діти не лише запам’ятовують і розпізнають літери, а й опановують саму технологію читання. Від того, наскільки правильно вона закладена, залежить майбутня навчальна цілісність учня. Тому педагоги шукають найбільш вдалі і ефективні методи.
Одну з таких методик розробила досвідчена вчителька, кандидат педагогічних наук, Євгенія Сарапулова.
Представлена нею «Технологія швидкого і свідомого читання» апробована протягом 15 років у роботі з дітьми 5-7 років.
Вона розроблена на основі двох методик:
1) Методики навчання читання (російською мовою) Грекова В.Ф.
2) Методики навчання читання (молдавською мовою) Диинги Б.В.
Удосконалена, адаптована до української мови, технологія швидкого свідомого читання придатна для використання вчителями, вихователями, батьками.
Основою правильного читання є оптимальний темп, що дає змогу зосереджуватися не на розшифровці слів, а на їхньому значенні, а отже, усвідомлювати прочитане.
Чим же зазначена технологія читання відрізняється від інших?
1. Вона дозволяє відразу, навчаючи з «нуля», вчити дітей читати швидко, свідомо, правильно і виразно.
2. Вона проста у застосуванні, не потребує великої кількості наочності (на відміну від багатьох інших систем).
3. Система легка і доступна як для кожного вчителя і вихователя, так і для батьків, які не мають спеціальної педагогічної освіти.
4. За цією методикою можна навчати і першокласників, і дошкільників, які проявляють до цього інтерес.
5. У школі можна працювати лише за поданою системою, а можна працювати паралельно з обраним педагогом букварем. Тобто, цю систему можна використовувати як систему випереджального навчання, при якому розумова діяльність дитини пов’язана з включенням зони найближчого розвитку.
6. Пропонована система ефективна і як методика для вдосконалення вмінь дітей, які вже читають.
Стислий опис технології швидкого і свідомого читання:
1) Ознайомлюючи з буквами, не даємо їхні алфавітні назви, а тільки звуки, які вони позначають. Йотовані голосні називаємо так як вони звучать, але спочатку не розкладаємо їх на два звуки, щоб діти не плутались при читанні. Читати склади з йотованими діти вчаться повторюючи за дорослими. Звуко – буквенний аналіз йотованих вводиться тоді, коли діти вже швидко читають і грамотно пишуть, щоб не виникали проблеми при злитті букв у склади і помилки на письмі.
2) Вивчати букви починають з першого заняття. Послідовність вивчення має велике значення. За перші 5 занять вивчають букви а,у,о,і,ї. Далі літеру м. Потім вивчають решту букв, що позначають голосні звуки.
- Під час засвоєння принципу читання, дітям спеціально дають одну букву, що позначає приголосний звук, щоб вони не заплутались.
- Під час засвоєння принципу читання, дітям не пропонують читати великих слів.
- За цей період діти добре запам’ятовують 10 букв (а,е,є,и,і,ї,о,у,ю,я).
Потім поступово вивчають решту букв, що позначають приголосні.
3) Таблиця «Читаємо самі» - головна в системі. Вона демонструє принцип злиття букв у склади. Один примірник цієї таблиці треба мати кожній дитині, а велику таблицю розміщують на екрані чи на дошці. Після вивчення кожної нової букви на позначення приголосного відразу починається робота з таблицею. Це дозволяє прискорити темп читання вдвічі, оскільки діти відразу навчаються сприймати і називати не окремі букви, а склад, як єдине ціле, його структуру.
4) Після опанування техніки читання двобуквених складів і слів діти вчаться читати трибуквені слова. Принцип читання такий: дві букви плюс одна. Коли діти миттєво читають трибуквені слова, переходять до аналогічних вправ з 4-буквенними, потім з 5-буквенними, 6-буквенними. Після вивчення 6-буквених слів, дитина вже швидко читатиме всі слова, якої б довжини вони не були.
5) Навчанню швидко, свідомо сприймати букви, склади, слова, сприяє робота з картками. Спочатку працюють з картками з великою і малою буквами, далі зі складами і словами. Спочатку читають букви, двобуквені склади, двобуквені слова, далі 3-буквенні слова і т.д.
6) Паралельно дітей навчають читати «човником» ті слова, які вони не можуть прочитати цілими. Суть такого читання в тому, що у багатобуквенних словах кожний склад знизу позначають «дужкою». Всі «дужки» - це хвилі, на яких «гойдається човник». При читанні треба плавно з’єднувати склади у слово, протяжно вимовляючи попередній склад, поки очима охоплюєш наступний. Паузи роблять тільки між словами.
7) Частина тексту на занятті для читання дається друкованими літерами, а частина письмовими.
8) Дітям складно читати слова зі збігом 2-3 приголосних. Цю проблему можна усунути завдяки 2 простим таблицям: одна – для читання відкритих і закритих складів з 2-буквенним збігом приголосних, друга – для читання відкритих і закритих складів з 3-буквеним збігом приголосних.
9) Недосконалу артикуляцію дітей усувають з допомогою щоденних вправ із скоромовками. Робота із скоромовками передбачена на кожному занятті.
10) Свідомим читанням стає тоді, коли діти читають з інтересом. Цьому сприяють цікаві завдання, жартівливі чи просто гарні вірші, загадки.
11) Свідоме сприйняття текстів тісно пов’язано із запам’ятовуванням, а для тренування пам’яті необхідно вчити багато віршів, приділяючи цьому час на кожному занятті.
12) До кожного заняття пропонують творчі завдання: складання віршів, невеличких оповідань, вигадування казок.
13) Завдання типу «Придумай якомога більше слів з буквою» можна проводити на всіх заняттях.
14) Необхідно пояснювати дітям зміст кожного незрозумілого слова у тексті.
15) Коли педагог читає текст вперше, діти мають не просто слухати, а обов’язково стежити за текстом. На перших заняттях доцільно читати хором.
16) Треба навчити дітей визначати головну думку у тексті. Зміст кожного твору варто переказувати 2-ма способами: близько до тексту і стисло.
Такі вправи сприяють свідомому сприйманню дітьми прочитаного.

Література: Палітра педагога № 1,5,6 – 2013, №1 – 2014.

Автор: 

Головач Юлія Сергіївна,
вихователь
ДНЗ №5 "Золота рибка"

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі