Користувацький вхід

«Геть паління! Ми - за здорове покоління!.»

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Конспект класної години
для учнів спеціального 9 –А класу
на тему: «Геть паління!
Ми - за здорове покоління!.»

Вчитель І категорії ,
Херсонської ЗОШ – інтернату
І-ІІІ ст. ім. Т.Г.Шевченка
Херсонської обласної ради
Мунтян С.В.

м.Херсон 2017
Геть паління! Ми-за здорове покоління!Слайд1
Куріння – це звичка, огидна для зору, нестерпна для нюху, шкідлива для мозку, небезпечна для легенів.
Якоб І, король Великобританії, 1604 р.
Слайд 2.Мета. З’ясувати чинники, що впливають на бажання почати курити, наслідки цього. Дати поняття про фізіологію куріння. Вчити бачити наявні та можливі негативні наслідки куріння для організму.
Матеріали. Мультимедійна дошка, проектор, плакат «Легені людини»; папір А-5, кольорові олівці; таблиця «А чи не порахувати нам?»
Виступ вчителя (психолога).
Кожній людині у житті доводиться вибирати, адже, зрештою, вона має на це право. Вам також доводилось робити вибір: що вдягати на свято, кого запросити на свій день народження, записатися в гурток авіа моделювання чи радіо моделювання тощо. Для того, щоб зробити правильний вибір, людина повинна усвідомити: хто вона є, ким хотіла б стати в житті і що слід зробити, щоб досягти цього. Тоді людина може зробити свій власний вибір і щодо доцільності чи недоцільності куріння.
Тема нашої виховної години – «Геть паління! Ми-за здорове покоління!». Ми з вами з’ясуємо чому люди починають курити і які бувають наслідки.
Слайд 3.Чинники, сприяють початку куріння тютюну:
• курять батьки;
• курять друзі;
• під тиском ровесників;
• у колі однолітків механізм наслідування, щоб завоювати авторитет серед інших;
• потреба здаватися сильним, дорослим;
• Хоч при першій спробі тютюновий дим здається підліткові ядучим, бажання стати дорослим, досвідченим, бути не гіршим від інших у компанії вимагає від інших у компанії вимагає від нього терпіти неприємні відчуття.
Слайд 4.Запитання до учнів:
• Хто з вас пробував курити?
• Що відчували коли ви курили?
• Що на вашу думку змушує підлітка курити?
• Як ви вважаєте, як суспільство відноситься до тютюнопаління?
• Чи вважаєте тютюнопаління небезпечним для здоров’я?
• Причини, що зумовлюють відмову 10-18 річних дітей кинути курити?
• Що таке пасивне куріння?
• Що більше шкодить здоров’ю пасивне чи активне куріння?
Продовжуючи палити, намагаючись довести собі, що зможе подолати слабкість, підліток підходить до моменту, коли починає відчувати задоволення функціонального змісту процесу куріння. Це призводить до звички, стає природним для курця, своєрідною закоханістю, проти якої воля та розум людини безсилі. Нікотин розпадається в організмі людини за дві години.. курці втрачають над собою контроль, продовжують курити, не можуть позбутися нікотинової залежності. Виникає рефлекс: рука постійно тягнеться за сигаретою. Нікотин вважається ефективним і доступним засобом боротьби зі стресом, допомагає курцеві легко приборкати негативні емоції, заспокоює і бадьорить.
Слайд 5.Проведення вправ
1. Гра “Курінню – ні!”
Завдання: складіть рекламу, яка спрямована проти куріння.
У сучасному світі нас супроводжує багато спокус. Серед них сигарети. Як приємно запалити сигарету, пускаючи легкі димові клубочки. Але замисліться: що стоїть за димовою завісою!?
1. Жартівливий експеримент.
Учні поділяються на 2 команди:
1. ті, хто курить;
2. ті, хто не курить.
Завдання:
1. надути на швидкість повітряну кульку (щоб визначити продуктивність роботи легенів у курців і в тих, які не палять),
2. віджимання хлопців від підлоги.
Усім учням пропонується висловити свою думку. Приймаються усі відповіді дітей, які записуються на дошці.
Слайд 6.Якщо я палю, тоді…
Маю поганий запах
Круто виглядаю
Почуватимусь старшим
Стану залежним від тютюну
Матиму проблеми з батьками
Жовті зуби
Трата більше грошей

Як бачите, позитивних зрушень, що приносили б радість і задоволення, значно менше, ніж негативних.

А зараз звернемося до сторінок історії. У жовтні 2007 р. людство відзначить сумну дату – 115-річчя свого прилучення до куріння. Поширення тютюну в Європі відбулося після відкриття Колумбом Америки (1492 р.) Спочатку насіння тютюну потрапило до Іспанії як декоративна рослина, потім до Португалії, далі в деяких південних країнах.
У 1560р фр. Посол Жан Ніко підніс у подарунок своїй королеві Катерині Медичі листки тютюну. На його думку листки мали лікувальні властивості (рятувати від головного болю). Від прізвища Ніко і з’явилася назва основного діючого компоненту тютюну – нікотин. У Росії куріння поширилось лише в ХУІІ ст.
Чи є яка-небудь користь від тютюну?
Тютюн - трав'яниста рослина сімейства пасльонових. У світі нараховується понад 60 його видів. Тютюн має красиві квіти, і деякі його види використовують у декоративному са¬дівництві. З тютюну добувають хімічний продукт - нікотин-сульфат, який використовують у сільському господарстві для захисту рослин від шкідників. Іноді господині пересипають тютюном вовняні речі, захищаючи їх від молі.
До уваги класу та гостей пропонується театралізоване
дійство.
Вчитель: Діти, до нас сьогодні завітали незвичайні гості - Закон, Здоров"я, Природа і Бюджет. Давайте їх привітаємо.
(в кабінет проходять відповідно одягнені персонажі. За ними впевнено ідуть Тютюн, дві цигарки і запальничка, у них також відповідний одяг. Гості розміщуються за окремим столом.)
Закон:Дорогі діти. Разом зі своїми друзями я прийшов до вас. Ми вдячні за запрошення і раді вас вітати.
Учениця:Так, Ваша Честь.Ми дуже раді, що Ви знайшли для нас час і відгукнулися на наше запрошення.
Учень:Ми раді Вас вітати, але хто це з Вами? Ми, здається, їх не запрошували.
Тютюн(зручно вмощується на стільці): А нас і не потрібно запрошувати. Дивні люди: запрошувати-не запрошувати. Діждешся від вас запрошення! Нас ніхто не запрошує,але ж і прогнати нас також не можуть.Чи не так?(зертається до своєї свити)
Свита:Так, так(кивають головами і зручно вмощіються на стільцях)
Закон:Що ж, до справи. Мої друзі занепокоєні. Їх турбує те, що ось такі непрохані гості інколи з вами товаришують.Але чи потрібне, чи корисне для вас таке товариство? Ми щось не впевнені.
Здоров"я(вбрання лікаря): Я ось маю запитання. Пане Тютюн, яку користь Ви приносите людям?
Тютюн:О, користь! Від нас велика користь, правда( звертається до Цигарок-ті радо кивають головами). По-перше: ми створюємо чудовий сірий густий смок. Нам навіть не хочеться розмовляти, ми тільки палимо і закутуємо все в тютюновий дим.
Здоров"я:Ось. Ви лише послухайте:"...сірий густий смок...". А чи відомо вам, що людина, яка палить, шкодить і собі, і оточуючим?
Тих, хто вдихає цигарковий дим називають пасивними курцями. Стан їхнього здоров"я страждає також. Дослідження довели,що пасивне паління і активне паління майже однаково небезпечні.
Тютюн:Та що ви таке говорите?Чим це ми вам шкодимо? Кому може зашкодити оця тендітна Цигарочка (бере за руку цигарку)?
Здоров"я:Ось недавно у нас в гостях була Державна Цільова Програма. Вона нам повідомила дуже серйозні новини. Уявіть собі: в Україні від хвороб, пов"язаних з курінням, щорічно гине майже 100 тисяч осіб. А скільки дітей страждають від цигаркового диму? За висновками ВООЗ пасивне куріння у дітей є причиною бронхітів, пневмоній, приступів астми, інфекцій середнього вуха, серцево-судинних та неврологічних ускладнень. Ви погляньте( демонструє фото або плакати з наслідками впливу тютюну на органи людини) як страждає наш організм від куріння та тютюнового диму.
Тютюн: Вас послухати, то в усьому винен я з моїми дівчатками? Скажіть іще, що ми винні і в тому, що на вулицях буває брудно!
Природа:Так, винні.
Тютюн: Ось це вже занадто. Погляньте на нас. Ми одягнуті за останнім словом моди, нас складають в чисті білі коробки, нас прикрашають етикетками і наклейками.
Природа: Можливо ви найкраще одягнені, найліпше упаковані, найяскравіше оздоблені. Але куди дівається те, що від вас залишається? Недопалки і зім"яті коробки можна зустріти скрізь!
Тютюн: Можливо, можливо. Але ви б, пані Природо,не за нами слідкували, а за тим, щоб Ваші ліси пожежами не знищували! Інакше і в цьому звинуватите нас.
Природа: А ви не відчуваєте своєї провини? Чи не ваші друзі-курці розкидають недопалки цигарок в сухі трави та листя? Залишають без нагляду вогнища в лісах? Чи не так?
Тютюн:(водить плечима) Щось мені тут не дуже подобається. І чому це до нас всі чіпляються з якимось звинуваченнями, ніби ми причина всіх бід? Іще скажіть, що ми у вас гроші відбираємо, що ми грабіжники. Ні, це вже занадто!
Бюджет:(перераховує в гаманці монети) Давайте порахуємо: Скільки грошей за місяць витрачає людина яка палить, якщо вона щодня купує пачку цигарок вартістю в 3 гривні? Ну ось-скільки грошей люди перепускають на дим. А могли б використати з користю для себе та інших.
Тютюн: Хто ви такий і про що ви говорите? Чи ви в цих справах розумієтесь?
Бюджет:О, кому як не мені розумітись в цій справі? Я-Бюджет.Я знаю все про гроші, мене не проведеш. А Ви, пане, послухайте:-за даними підготовленої Всесвітньою організацією охорони здоров"я Європейської доповіді про боротьбу проти тютюну (2007р.), викликані тютюнокурінням прямі та непрямі витрати в країнах Європейського Союзу в 2000 році складали від 1,04% до 1,39% валового національного продукту(НВП), а в східноєвропейських країнах, де поширеність куріння вища, наприклад, в Угорщині, вони складають від 2,7% до 3,2% НВП. Якщо припустити, що в Україні викликані тютюнокурінням витрати складають 1,5% НВП, враховуючи, що державний бюджет 2007 р. розраховано з показника НВП на рівні 685 млрд. грн.,то викликані тютюнопалінням прямі та непрямі витрати в Україні перевищують 10 млрд. гривень.
Тютюн: Я ж кажу-щось тут не те. Як ви смієте нас в усьому звинувачувати. Пане , Закон, як ви дивитесь на все це?
Закон: Я не бачу ніяких порушень. І Здоров"я, і Природа, і Бюджет справедливо зауважують не лише Вашу невихованість, але й провину.
Тютюн: Це неподобство. Я буду звертатися до міжнародних інстанцій.
Закон:Так, так. На Вас там давно вже чекають.Я тільки-но спілкувався з однією вельмишановною пані, її звуть Рамкова Конвенція. Дуже приємна пані. Так ось, Рамкова Конвенція повідомила, що основна мета її діяльності полягає в " захисті нинішнього та прийдешніх поколінь від руйнівних наслідків для здоров"я людей споживання тютюну й впливу тютюнового диму. Вона вимагає забезпечення відповідних заходів для боротьби проти тютюну.Ці заходи підлягають здійсненню на національному, регіональному й міжнародному рівнях, для того щоб постійно та істотно скорочувати поширеність вживання тютюну й впливу тютюнового диму."
Тютюн: Це вже занадто! Пішли звідси. Нам тут не цікаво!
(рішуче прямує до виходу, за ним Цигарки та Запальничка. Раптом Запальничка перечіплюється і падає.)
Запальничка:Зачекайте на мене, друзі! ( Тютюн притишує ходу, Цигарки зупинились.) Ой, я, здається, поламалась.( плаче).
Тютюн: Та кому ти потрібна поламана? (рішуче прямує до виходу, Цигарки за ним. Виходять з кабінету. Запальничка не може підвестися, тихо плаче.)
Закон: От тобі і друзі (підходить до Запальнички, допомагає їй підвестись.Вона, накульгуючи, іде геть.)
До дітей: виявляється непроханих гостей можна призвати до порядку. А, можливо, хтось із вас жалкує за цією компанією?
Учні: Ні.
Закон: Чудово. Значить, ми приходили не даремно.
Вчитель: Діти, давайте подякуємо нашим гостям за змістовну розповідь і за те, що випровадили непроханих гостей.
(Гості виходять.)
Слайд 7.Ви отримали завдання підготувати невеликі повідомлення про шкоду куріння. Тож послухаємо уважно ваші розповіді.
Діти читають свої повідомлення.
1 учень. Нікотин - одна з найнебезпечніших отрут рослинного поход-ження. Людина загине миттєво, якщо дозу нікотину з однієї курильної трубки ввести в організм шляхом ін'єкції. У мо¬мент затягування температура на кінчику сигарети досягає 600-900 °С. Під час куріння відбувається суха перегонка тю¬тюну, внаслідок чого утворюються токсичні речовини. Понад 200 з них небезпечні для організму.
2 учень. Особливо небезпечний радіоактивний ізотоп полоній-210, виділений з тютюнових листків. Учені довели, що значна його частина залишається і нагромаджується в організмі. Людина, що викурює в день 20 сигарет, отримує таку саму дозу радіації, яку б вона отримала, зробивши 200 рентгенівських знімків на рік.
3 учень. Підліток 10-15 років, який щоденно вдихає дим батька-курця, «випалює» 80 цигарок за рік, маленька дитина – цигарку на 3 дні. Рідні і близькі курця не зі своєї вини стають «пасивними курцями».
4 учень. Курець у тому чи іншому ступені хвора людина, тому що тютюновий дим грубо втручається в усі види обмінних процесів. Під час куріння в організмі відбувається розпад вітамінів. Тютюновий дим нейтралізує вітамін С. Імунна система у курців різко знижена.
5 учень. Тютюновий дим, який має високу температуру, потрап¬ляючи в порожнину рота, починає свою руйнівну дію. Із рота курця йде неприємний запах, язик обкладений сірим нальо¬том (один з показників неправильної діяльності шлунково-кишкового тракту).
6 учень. Під впливом нікотину і частинок тютюнового диму жов¬тіють і псуються зуби. Температура диму в роті становить 50-60 °С, температура повітря, що надходить у рот, набагато нижча, різниця температур впливає на зуби: псується емаль, кровоточать ясна, з'являється карієс.
7 учень. Нікотин згубно впливає на органи чуттів: знижується зір, гострота слуху. Курці нерідко погано розрізняють смак гіркого, солодкого, солоного.
Смоли тютюнового диму нагромаджуються на пальцях і нігтях, надають їм жовто-коричневого забарвлення.
Через органи дихання в організм надходять шкідливі компоненти тютюнового диму.

Вчитель. Пригадаймо як проходить акт дихання

8 учень.
Дихання – поважна справа.
Хоча хтось скаже: „Це забава”.
Та знай - без нього нам не жити.
Повітря в рот і ніс заходить,
А далі швидко переходить
У розгалужене канальце,
Що на старого дуба вельми схоже,
Який кумедно вниз чомусь росте.
Трахея ніби стовбур цього дуба,
І хоч основа його груба,
Та плавно переходить у гілки,
Що бронхами з давен ще нарікли.
На бронхіальні трубочки, проте
Вони, неначе гілочки маленькі,
Несуть до листячка повненькі
Валізки чистого повітря.
Ці гілочки звуть бронхіоли,
А листячка – це альвеоли.

9 учень
Коли багато рухів маєш
Або ти швидкість набираєш,
Твої всі м’язи у напрузі,
То, щоб надалі ти у русі
Потрібнім міг перебувати,
Слід кисню більше постачати
В твій організм. То ж дихальна твоя система,
У мить до праці хутко стала,
Щоб кожна альвеолочка набрала
Повітря більше в 20 раз,
Де б кисню було й про запас.

10 учень
Якщо легені забруднились,
Бо пил чи слиз в них опинились,
То груди кашель враз стискає –
Брудне повітря „викидає”.
Легені курця зі стажем – це чорна гнила маса. Якщо випалювати пачку цигарок на день упродовж року, легені наповнюються літром смоли.

Вчитель
А зараз ми переглянемо такий дослід.
Слайд№8

Дослід:
1) Показати дітям чисту пляшку, чисту вату і сигарету.
2) Вставити сигарету в гумову трубку, а вату вкласти всередину пляшки.
3) Підпалити сигарету і втягувати в пляшку повітря.
4) Спостерігати, як пляшка наповнюється димом.
5) Продовжувати „куріння”.
6) Витягти вату із пляшки, роздивитися її, понюхати.
7) Потерти цією ватою листя і стебла трави – що буде?

Вчитель.
Хочете ще аргументів проти куріння? В кожного на парті лежить таблиця «А чи не порахувати нам?». Давайте порахуємо скільки грошей із сімейного бюджету витрачається на куріння
Термін Кількість сигарет Сума грошей
День 1 10
Тиждень 7 70
Місяць 280 280
Рік 365 3650
Вчитель. Пропоную вручити ці таблиці вашим рідним, які курять і витрачають гроші з сімейного бюджету, знижуючи, таким чином, матеріальний статок своєї родини.

Людське життя таке прекрасне, але й таке коротке. Однією з основних причин ранньої смертності на планеті є пристрасть до куріння тютюну. В Україні кожні 4-5 хвилин помирає людина від хвороб, спричинених тютюновим отруєнням. Отже, скажемо: «Курінню – НІ!»

Слайд 9.Здоров’я – спосіб життя людини. Все, що робить людина, відбивається на стані її здоров’я. Давайте зараз спробуємо визначити ваш шлях у житті. Людина може йти двома шляхами – один веде до здоров’я, інший – від нього. Визначимо це схематично (на дошці малюється схема, діти дають свої відповіді).

Слайд 10.ШЛЯХ

Від здоров’я До здоров’я
Порушення режиму дня Спорт, зарядка
Шкідливі звички Раціональне харчування
Гіподинамія тощо Відсутність шкідливих звичок

Висновок: ми з вами визначили шлях, але яким з них ви підете, кожний обере сам.

Слайд 11.Підсумок: чи сподобалась виховна година, що нового дізналися, які надії на майбутнє?

V. Комплекс дихальної гімнастики.

«Кипляча каша». Виконують стоячи або сидячи на п'ятках.
Покласти руки на верхню частину живота (хлопчики - ліву на праву, дівчатка — праву на ліву). Зробити вдих-видих, при цьому випинаючи верх¬ню частину живота. Руки нібито допомагають втягувати і випинати живіт при глибокому диханні. На видиху гучно вимовляти «Пф... пф...».
«Гармошка». Виконують стоячи або сидячи на п'ятках.
Покласти долоні по обидва боки грудної клітки (великі пальці назад, долоні вперед). Повільно вдихати й видихати, на видиху видаючи звук «Фь... фь...». Вдих дорівнює видиху. На видиху руки злегка стискують гру-дну клітку, на вдиху чинять невеликий опір.
«Каченята». Виконують стоячи.
Кисті рук покласти на плечі. Піднімати лікті в сторони (як крильця у каченят) - вдих. Повільно опускати лікті вниз, видихнути повітря, вимов-ляючи «Кря... кря...».
«Дерево росте». Виконують стоячи.
Повільно на вдиху підняти руки догори, у верхній точці з'єднати доло-ні. Трохи затриматися і на видиху вимовляємо звук «Ухх...», опустити руки вниз. Вдих дорівнює видиху.
«Вранішня квітка». Стоячи, руки поставити перед грудьми, долоні
вниз, лікті в сторони. Повільно на вдиху підняти руки вгору в сторони, ніби
розкрити квітку. Усміхнутися й видихнути зі звуком «X... х». Вдих через
ніс - видих через рот. Можна виконувати вправу з поворотом праворуч і
ліворуч.
Повне дихання. Виконують стоячи або сидячи на п'ятках. Вдихну¬
ти, рахуючи до семи, послідовно випинаючи живіт, розсуваючи ребра і тро-хи підіймаючи ключиці, трохи затриматися на рахунок один. Видихнути на
рахунок сім через ніс у тій самій послідовності: спершу втягуючи живіт,
потім стискуючи ребра й опускаючи ключиці. Домагатися ритмічного хви-леподібного руху.

Автор: 

Мунтян Світлана Володимирівна

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі