Користувацький вхід

Виховна година "Геть паління! Ми - здорове покоління!"

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Виховна година "Геть паління! Ми - здодрове покоління!"
Мета: ознайомити дітей з історією виникнення та поширення тютюну; розширити знання дітей про шкідливість паління; розкрити поняття «щастя»; вчити дітей відповідати за свої вчинки і володіти собою; виховувати силу волі, зневагу до тютюнопаління.
Обладнання: результати анкетування, бейджики, малюнки дітей (антитютюнового спрямування), записи на дошці, відеоапаратура, костюми до вистави.
Хід заняття:
- Діти, кожному з вас, мабуть, доводилося чути розмови або читати, дивитись по Т Б про шкідливі звички. Що ж означає вислів «шкідливі звички»? Які шкідливі звички ви знаєте?
- Сьогодні ми поведемо розмову про тютюнопаління. Зверніть увагу на дошку, там записано назву виховної години.
- Життя дається людині лише один раз. Яким воно буде, залежить лише від нас. Довгим чи коротким, щасливим чи ні. Послухайте притчу.
Шматочок глини
Коли Бог зліпив людину з глини, у нього залишився невикористаний шматочок.
- Що ще зліпити тобі? – запитав Бог у людини.
- Зліпи мені щастя. – попросила та.
Нічого не відповів Бог і лише поклав людині в долоню шматочок глини, що залишився.
- Чому так вчинив Бог?
- У вас відразу може виникнути запитання: як тютюн може вплинути на життя? Хіба може цигарка стати на заваді щастю?
- Не поспішайте з висновками. Дати відповідь на ці питання ми з вами зможемо тоді, коли будемо підводити підсумки виховної години. Будьте уважними й активними!
- Гостям хочу сказати. Що перш , ніж провести виховну годину, ми провели годину здоров’я на подібну тему, анкетування «Ми – проти паління!» та конкурс малюнків «Я – проти паління!» Зверніть увагу на дошку. (Обговорення малюнків антитабачного спрямування та оголошення результатів анкетування).
Підвівши підсумки по анкетуванню та конкурсу малюнків, можна зробити висновок: всі діти розуміють шкідливість впливу тютюну на організм людини і заперечують паління. На жаль, є в нас діти, які палять (вони здобули цю звичку ще до прибуття в нашу школу). Будемо надіятись. Що сьогодні вони зроблять правильні висновки.
- А зараз надамо слово історичним дослідникам, які розкажуть про історію виникнення та поширення тютюну. (Матеріал підбирали діти в бібліотеці).
1-й учень: Тютюн родом з Америки. 12 жовтня 1492 року матрос Родріго Тріана з корабля «Піанта» флотилії Христофора Колумба вигукнув: «Попереду земля!»
Спочатку Колумб уважав, що перед ним східний берег казкової Індії. Насправді це був один з Багамських островів, якому Колумб дав назву Сан- Сальвадор.
Серед подарунків, що їх піднесли острів’яни Колумбові, було сушене листя, згорнене в трубочку, яке вони курили.
2-й учень: У пошуках золота Колумб поплив далі і 28 жовтня 1492 р. зійшов на берег Куби.
Місцеві жителі зустріли прибулих з травою для куріння, яку вони називали «сигаро».
У грудні 1492 р. корабель «Санта-Марія» зазнав аварії. Людей вдалося врятувати, але інший корабель не міг умістити екіпажі двох команд, тому частина людей залишилася на острові, тоді як корабель вирушив до Європи. Залишені матроси були першими європейцями, які навчилися палити від острів’ян. І хоч в уявленні набожних іспанців пускати дим з ніздрів могли лише чорти, багато матросів втяглися в це заняття.
Таку притягальну силу мав тютюн.
Згодом його насіння було завезено до Іспанії, а потім і до всіх куточків земної кулі.
3-й учень: Швидкому поширенню тютюну сприяли дивовижна його властивість – виробляти в людини потяг до куріння, який дуже важко перебороти. Потреба в тютюні виявилася такою великою, що тілі північно-американські провінції спеціалізувалися на вирощуванні цієї рослини. Тюки тютюну з Америки заповнили порти всього світу, даючи величезні прибутки торговцям.
4-й учень: До Росії тютюн завезли англійські купці у 1585 р. через Архангельськ. Не скрізь тютюн проникав без перешкод. У Італії його оголосили «забавкою диявола». Римські Папи відлучали від церкви тих, хто курив або нюхав тютюн. Для попередження інших п’ятьох ченців, які піймалися на курінні, замурували живцем у монастирській стіні. У Англії за наказом Єлизавети І (1585р.) прирівнювали до злодіїв і водили вулицями з мотузкою на шиї, а фаворита Уолтера Ролі було, навіть, страчено.
5-й учень: У Росії за царювання Михайла Федоровича за паління вперше карали 60 ударами палиць по ступнях, вдруге – відрізали ніс або вуха.
Але в цій боротьбі переміг тютюн, бо торгівля ним була дуже прибутковою.
6-учень: У Росії торгівля тютюном дістала дозвіл у 1697 р. за царювання Петра І. Але він наклав високе мито на ввіз зілля з-за кордону, збагачуючи таким чином свою казну.
- На основі статистичних даних, 40% дорослого населення – курці. Чому ж люди починають палити?
Перша причина – цікавість (25%).
Друга – наслідування дорослих.
Третя – бажання здаватися модним.
Четверта – невідома (просто так).
- Обміркуйте кожну з причин. Чи варті вони того, щоб з кожною випаленою цигаркою, втрачати здоров’я, а значить, працездатність, можливість забезпечити свою майбутню сім’ю, здатність сприймати радощі життя? Так чи варто втрачати щастя задля такого сумнівного «задоволення» випалити цигарку?
- Часто кажуть, що одна крапля нікотину вбиває коня. Що ж відбувається в організмі з кожною випаленою цигаркою? Вчені довели, що 1 цигарка вкорочує життя людини приблизно на 15 хвилин. До речі. Давайте надамо слово нашій медицині.
Виступ медсестри:
Під час паління тютюн розщеплюється на синильну кислоту, сірководень, нікотин, аміак, оксид вуглецю, сірководень, нікотин, аміак, продукти горіння. Ці продукти перебувають у вигляді твердих частинок, краплин рідини. Всі частинки спрямовуються в легені. Легені складаються з великої кількості капілярів. Неважко уявити. Яка величезна кількість частинок диму осідає в легенях.
Фільтр цигарки спроможний затримати лише 20% речовин. Решта все ж потрапляє до легень. Температура диму 55-60 С. Руйнівно діяти на організм починає тепло. Температура повітря нижча від температури диму. Такі перепади температури руйнівно діють на зуби. На зубах відкладається тютюновий дьоготь – і вони починають жовтіти. Слизова оболонка рота під впливом тепла і хімічних елементів подразнюється і запалюється. Активно виділяється слина. Курці змушені її спльовувати. Частина слини потрапляє у шлунок разом з хімічними елементами. Втрачається апетит, з ‘являється біль у шлунку. Змінюється голос, з’являється хронічний кашель. Кров з легень не може достатньо збагатитися киснем. Змінюється колір обличчя. Особливо це стосується жіночої статі. Настає кисневе голодування. М’язи слабшають. Нервова система спочатку через недостатність кисню збуджується, а потім навпаки гальмується. Може настати її параліч, припинитися дихання, зупинитися серце.
Паління тютюну чи здоров’я – обирайте самі!
Перегляд уривку з відео (лекція професора В. Г. Жданова «Вся правда о табаке».
- Отже, обирайте: паління тютюну, чи здоровий спосіб життя.
Ситуативна сторінка.
- А зараз давайте розберемось з вами у такій ситуації.
Початок уроку. Учні сидять за партами і працюють. Один учень спізнюється. Запитавши дозволу, він прямує до свого місця. Поки хлопець проходить між рядами, учні відвертають обличчя і закривають ніс. У чому причина такої реакції класу? (Запах тютюнового диму).
Театралізоване дійство «Палити чи не палити?»
Вихователь: Діти, до нас сьогодні завітали незвичайні гості – Закон, Здоров’я, Природа і Бюджет. Давайте їх привітаємо.
(В клас проходять відповідно одягнені персонажі. За ними впевнено ідуть Тютюн, дві цигарки і запальничка, у них також відповідний одяг. Гості розміщуються за окремим столом).
Закон: Дорогі діти. Разом зі своїми друзями я прийшов до вас. Ми вдячні вам за запрошення і раді вас вітати.
Учениця: Так, Ваша честь. Ми дуже раді, що ви знайшли час і відгукнулися на наше запрошення.
Учень: Ми раді Вас вітати, але хто це з Вами? Ми, здається, їх не запрошували.
Тютюн (зручно вмощується на стільці): А нас і не потрібно запрошувати. Дивні люди: запрошувати – не запрошувати. Діждешся від вас запрошення! Нас ніхто не запрошує, але ж і прогнати нас також не можуть. Чи не так? (звертається до своєї свити).
Свита: Так, так (кивають головами і зручно вмощуються на стільцях).
Закон: Що ж, до справи. Мої друзі занепокоєні. Їх турбує те, що ось такі непрохані гості інколи з вами товаришують. Але чи потрібне, чи корисне для вас таке товариство? Ми щось невпевнені.
Тютюн: О, користь! Від нас велика користь, правда? (звертається до Цигарок – ті радо кивають головами). По-перше,: ми створюємо чудовий сірий густий смок. Нам навіть не хочеться розмовляти, ми тільки палимо і закутуємо все в тютюновий дим.
Здоров’я. Ось. Ви лише послухайте: «…Сірий густий смок…». А чи відомо вам, що людина, яка палить, шкодить і собі, і оточуючим? Тих, хто вдихає цигарковий дим, називають пасивними курцями. Стан їхнього здоров’я страждає також. Дослідження довели, що пасивне паління і активне паління майже однаково небезпечні.
Тютюн: Та що ви таке говорите? Чим це ми вам шкодимо? Кому може зашкодити оця тендітна цигарочка? (Бере за руку цигарку).
Здоров’я: Ось недавно у нас в гостях була Державна Цільова Програма. Вона нам повідомила дуже серйозні новини. Уявіть собі: в Україні від хвороб, пов’язаних з курінням, щорічно гине майже 100 тисяч осіб. А скільки дітей страждають від цигаркового диму? За висновками ВООЗ пасивне куріння у дітей є причиною бронхітів, пневмоній, приступів астми, інфекцій середнього вуха, серцево-судинних та неврологічних ускладнень. Ви погляньте (демонструє малюнки дітей з наслідками впливу тютюну на органи людини).. як страждає наш організм від куріння та тютюнового диму.
Тютюн: Вас послухати, то в усьому винен я з моїми дівчатками? Скажіть іще, що ми винні і в тому, що на вулицях буває брудно!
Природа: Так, винні.
Тютюн: Ось це вже занадто. Погляньте на нас. Ми одягнуті за останнім словом моди, нас складають в чисті коробки, нас прикрашають етикетками і наклейками.
Природа: Можливо ви найкраще одягнені, найліпше упаковані, найяскравіше оздоблені. Але куди дівається те, що від вас залишається? Недопалки і зім’яті коробки можна зустріти скрізь!
Тютюн: Можливо, можливо. Але ви б, пані Природо, не за нами слідкували, а за тим, щоб Ваші ліси пожежами не знищували! Інакше і в цьому звинуватите нас.
Природа: А ви не відчуваєте своєї провини? Чи не ваші друзі-курці розкидають недопалки цигарок в сухі трави та листя? Залишають без нагляду вогнища в лісах? Чи не так?
Тютюн: (водить плечима) Щось мені тут не дуже подобається. І чому це до нас всі чіпляються з якимось звинуваченнями, ніби ми причина всіх бід? Іще скажіть, що ми у вас гроші відбираємо, що ми грабіжники. Ні, це вже занадто!
Бюджет: (перераховує в гаманці гроші) Давайте порахуємо: скільки грошей за місяць втрачає людина, яка палить, якщо вона щодня купує пачку цигарок вартістю в 5 гривень? Ну, ось скільки грошей люди перепускають на дим. А могли б використати з користю для себе та інших.
Тютюн: Хто ви такий і про що ви говорите? Чи ви в цих справах розумієтесь?
Бюджет. О, кому. Як не мені розумітися в цій справі? Я – бюджет. Я знаю все про гроші, мене не проведеш. А Ви, пане, послухайте: за даними підготовленими Всесвітньою організацією охорони здоров’я Європейської доповіді про боротьбу проти тютюну (2007 р.), викликані тютюнопалінням прямі і непрямі витрати в країнах Європейського Союзу в 2000 році складали від 1,04% до 1,39% валового національного продукту (НВП), а в східноєвропейських країнах, де поширеність куріння вища, наприклад, в Угорщині, вони складають від 2,7% до 3,2% НВП. Якщо припустити, що в Україні викликані тютюнокурінням витрати складають 1,5% НВП, враховуючи, що державний бюджет 2007 р. розраховано з показника НВП на рівні 685 млрд. грн., то викликані тютюнопалінням прямі та непрямі витрати в Україні перевищують 10 млрд. гривень.
Тютюн. Я ж кажу – щось тут не так. Як ви смієте нас в усьому звинувачувати. Пане, Закон, як ви дивитесь на все це?
Закон. Я не бачу ніяких порушень. І Здоров’я, і Природа, і Бюджет справедливо зауважують не лише вашу невихованість, але й провину.
Тютюн. Це неподобство. Я буду звертатися до міжнародних інстанцій.
Закон. Так, так. На Вас там давно вже чекають. Я тільки-но спілкувався з однією вельмишановною пані, її звуть Рамкова Конвенція. Дуже приємна пані. Так ось, Рамкова Конвенція повідомила, що основна мета її діяльності полягає в «захисті нинішнього та прийдешніх поколінь від руйнівних наслідків для здоров’я людей споживання тютюну й впливу тютюнового диму. Вона вимагає забезпечення відповідних заходів для боротьби проти тютюну. Ці заходи підлягають здійсненню на національному, регіональному й міжнародному рівнях, для того, щоб постійно та істотно скорочувати поширеність вживання тютюну й впливу тютюнового диму.»
Тютюн. Це вже занадто! Пішли звідси. Нам тут не цікаво! (Рішуче прямує до виходу, за ним Цигарка та Запальничка. Раптом Запальничка перечіплюється і падає).
Запальничка. Зачекайте на мене, друзі! (Тютюн притишує ходу, Цигарки зупинились). Ой, я, здається, поламалась (плаче).
Тютюн. Та кому ти потрібна поламана? (Рішуче прямує до виходу, Цигарки за ним. Виходять з класу. Запальничка не може підвестися, тихо плаче).
Закон. От тобі й друзі (підходить до Запальнички, допомагає їй підвестися. Вона, накульгуючи, іде геть).
Виявляється непроханих гостей можна призвати до порядку. А, можливо, хтось із вас жалкує за цією компанією?
Учні. Ні.
Закон. Чудово, значить, ми приходили не даремно.
Вихователь. Діти, давайте подякуємо нашим гостям за змістовну розповідь і за те, що випровадили непроханих гостей.
(Гості виходять).
Висновок:
- Що ми сьогодні дізнались нового?
- Так чи може тютюн стати на заваді щастя людини?
Обговорюємо вислови відомих особистостей (записані на дошці).
«Тютюн завдає шкоди тілу, руйнує розум, отуплює цілі нації.» (О. де Бальзак).
«Щастя – це питання порядку і дисципліни.» (К. Лагерфальд).
«Щоб бути щасливим, необхідно прагнути щастя і розуміти його. Воно залежить не від обставин, а від тебе.» (Л. М. Толстой).
- Діти, зараз ви перебуваєте на старті в доросле життя. І зустріти його ви маєте у всеозброєнні: добре підготовленими фізично і морально. Ваше життя у ваших руках. І завершити нашу розмову хочу притчею.
Усе в твоїх руках
В одного майстра було дуже багато учнів. Найбільш здібний із них одного разу задумався: «Чи є питання, на які наш учитель не зможе дати відповідь?» Він зловив на лузі найкращого метелика і заховав його в долонях. Потім прийшов до майстра і запита: «Скажи, учителю, якого метелика – живого, чи мертвого тримаю я в долонях?» Він був готовий у будь-яку мить стиснути їх заради своєї істини. Не дивлячись на учня, учитель сказав: «Усе в твоїх руках…»

Автор: 

Губська Надія Михайлівна, вихователь вищої категорії, класний керівник Городнянської ЗОШ-інтернату І-ІІІ ст. для дітей-сиріт Чернігівської обл.

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі