Користувацький вхід

Використання технології критичного мислення в навчальній та методичній роботі

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Технологія розвитку критичного мислення є однією з найрезультативніших методик формування компетентностей учня. Це сукупність різноманітних педагогічних прийомів, які спонукають учнів до дослідницької творчої активності, створюють умови для усвідомлення ними матеріалу, узагальнення одержаних знань. Ця технологія універсальна, надпредметна, міждисциплінарна, вона дозволяє здобути такі освітні результати, як уміння працювати в різних галузях знань з інформаційним потоком, вчить висловлювати власні думки усно та письмово, чітко та коректно стосовно оточуючих; формувати особисту точку зору, власну думку на підставі осмислення різноманітного досвіду, ідей та уявлень. При запровадженні цієї технології знання засвоюються набагато краще, адже ця методика розрахована не на запам’ятовування, а на вдумливий, творчий процес пізнання світу, на постановку проблеми та пошук її вирішення.
Особливо хочеться підкреслити, що для впровадження технології розвитку критичного мислення не потрібно ніяких додаткових умов. Єдина необхідна умова для роботи за цією технологією – це бажання вчителя працювати творчо, по-сучасному, що сприяє досягненню найбільш позитивних результатів складного процесу навчання.

Сьогодні навчити і виховати творчу особистість може тільки творча особистість. Сучасні діти вимогливі до свого наставника і це повинно спонукати вчителя до підвищення своєї фахової майстерності. Слід відкинути застарілі методи та знайти нові, більш досконалі шляхи для практичної реалізації вимог часу. І допоможе цьому правильно організована методична робота. Розвиток творчих здібностей вчителів у системі методичної роботи може бути досягнутий лише тоді, коли сама робота буде творчою. Це можливо за умови активної взаємодії вчителів під час роботи методичних об’єднань.
З педагогічної точки зору критичне мислення – це комплекс мисленнєвих операцій що характеризується здатністю людини:
 аналізувати, порівнювати, синтезувати, оцінювати інформацію з будь-яких джерел;
 бачити проблеми та ставити запитання;
 висувати гіпотези та оцінювати альтернативи;
 робити свідомий вибір, ухвалювати рішення та обґрунтовувати його .
Цей методичний посібник продемонструє, як можна використати технологію критичного мислення в методичній роботі з вчителями початкових класів і в навчальній роботі з учнями початкової школи. Саме початкова ланка є фундаментом формування критичного мислення як пріоритетного напрямку виховання особистості сучасної молодої людини.

Автор: 

Борилюк Олена Вікторівна - вчитель початкових класів Вільногірського ліцею №5 Вільногірської міської ради Дніпропетровської області

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі