Користувацький вхід

Формування патріотичних якостей здобувачів освіти НУШ

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


1

Формування патріотичних якостей здобувачів освіти НУШ

Патріотичне виховання – це складова частина виховного процесу, що являє собою систематичну й цілеспрямовану діяльність щодо формування у здобувачів освіти високої патріотичної свідомості, почуття любові до Батьківщини, готовність до виконання громадських та конституційних обов’язків.
У цей складний для нашої держави час у кожному серці – невимовна тривога та біль за майбутнє України. Тому, на часі, як ніколи, патріотичне виховання.
Головним завданням патріотичного виховання є формування світоглядної свідомості школяра.
Успішна держава – це успішні громадяни, які сповнені національної свідомості, любові до рідного краю, свого народу, шанобливого ставлення до його культури, традицій та звичаїв.
Наші учні мають прагнути жити в Україні, працювати на її благо, захищати її; поважати закони України і дотримуватися Конституції; володіти державною мовою; поважати свободу, демократію, справедливість.
Важливо, щоб в процесі патріотичного виховання в учнів формувалися такі особистісні риси громадянина України:
1) формування національної свідомості, любові до рідної землі, свого народу, бажання працювати на користь держави, готовність її захищати;
2) забезпечення духовної єдності поколінь, виховання поваги до батьків, жінки-матері, культури та історії свого народу;
3) формування високої мовної культури, оволодіння українською мовою;
4) прищеплення шанобливого ставлення до культури, звичаїв, традицій українців та представників інших націй, які живуть в Україні;
5) виховання духовної культури особистості, створення умов для вибору нею своєї світоглядної позиції;
6) утвердження принципів вселюдської моралі, правди, справедливості, патріотизму, доброти, працелюбності та моралі;
7) формування творчої особистості, виховання цивілізованого господаря;
8) виховання поваги до Конституції, законодавства України, державної символіки;
9) формування глибокого усвідомлення взаємозв’язку між ідеями свободи, правами людини та її громадянською відповідальністю.
В нашій країні заклад освіти посідає провідне місце у підготовці молодого покоління до життя. В закладі освіти здійснюється цілеспрямований педагогічний процес, який є керованим. Принципове значення в досягненні мети та ефективній реалізації змісту виховання патріотизму в учнівської молоді приділяється учителю, його професійній готовності та переконанні в необхідності його здійснення, духовному і моральному самопочутті, в якому виявляється любов і щирість ставлення до Батьківщини і яке є запорукою успішності прищеплення учням відповідної якості.
Учнівське самоврядування – це один із шляхів практичної підготовки свідомих громадян, патріотів своєї країни. Участь у їх роботі сприяє розвитку соціальної активності, поглибленню патріотичних почуттів, відповідальності за власну долю та долю однолітків, вчить їх відстоювати свої права, поважати закони, бути небайдужими до проблем окремої людини, громади і держави. Досить поширеними формами роботи є постановка п’єс, конкурси на краще виконання патріотичних пісень, організація фотовиставок, флешмобів, показ патріотичних фільмів, драматичних вистав, присвячених героїчному минулому українського народу та сучасним видатним громадянам країни, вечори запитань і відповідей, «круглі столи», дебати тощо.
Перегляд фільмів, присвячених патріотичній тематиці з наступним обговоренням за круглим столом або в іншій формі обміну думками свідчить, що школярі розрізняють справжні і штучні ідеали, розуміють, що загальнолюдські цінності незмінні.
У роботі по формуванню патріотичних та громадянських якостей здобувачів освіти в умовах НУШ я використовую різноманітні форми роботи:
Інформаційно- масові ( дискусії, інтелектуальні ігри, квести, подорожі до джерел рідної мови та культури, історії, створення малюнків)
1.Діяльнісно-практичні (екскурсії, свята, виховні години, ігри-драматизації, ярмарки, конкурси, олімпіади)
2.Діалогічні (бесіди, години спілкування)
3.Виставки дитячої творчості, книжкові виставки
4.Проєктна діяльність
Зміст виховних заходів побудовано так, щоб вони були цікаві сучасному школяру, викликали запитання, спонукали його мислити, висловлювати власну думку.
Дитину виховує не стільки сам захід, скільки активна участь у ньому. Розучуючи репліки, тематичні вірші, беручи участь в інсценуванні, виконуючи завдання, учень мимоволі переймається темою заходу, усвідомлює її важливість.

Автор: 

Олешко Оксана Олексіївна
вихователь
Гадяцький профільний ліцей
імені Т.Г. Шевченка

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі