Користувацький вхід

Практичне заняття з елементами тренінгу «Виховання толерантності починається з педагога»

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Бути толерантним нині актуально. В соціумі, де особистість перебуває у безпосередній взаємодії з оточенням, отримуються різні позитивні й негативні емоції. Щоб уберегтися від негативних емоцій, потрібно бути толерантним незалежно від ситуації, відповідно до норм етикету, відповідати вчинкам і словам оточення.
Формуванню толерантності сприяють знання, відкритість, спілкування та свобода думки, совісті і переконань. Толерантність – це не тільки моральний обов’язок, а й політична та правова потреба, яка сприяє переходу від війни до культури миру. Це не поступка, поблажливість чи потурання, це, передусім, активна позиція, що формується на основі визнання універсальних прав та основних свобод людини. Для того щоб прищепити цю якість дитині вихователі, батьки, по-перше, повинні навчити малюка вмінню сприймати як належні такі етичні цінності, як прощення і розуміння, співчуття і злагода, компроміс і принциповість. Адже толерантність, це властивість людини діяти, реагувати на життєві ситуації у відповідності зі своїми цінностями.
По-друге, особистий приклад педагогів, батьків, мабуть, найважливіший елемент виховання. Розумні фрази і красиві слова про високі цінності розвіються як дим як тільки дитина побачить, що в реальних життєвих ситуаціях, дорослі зовсім не слідують їм, не поділяють їх. Якщо дитина не бачить поваги, терпимості один до одного між власними батьками, то про яку абстрактну толерантність взагалі може йти мова? Простіше кажучи, толерантність дитини до світу і людства формують моделі взаємин у сім'ї: звернення батьків один з одним, звернення батьків з самою дитиною, ставлення батьків до інших людей: сусідів, друзів, знайомих ...

Завдяки таким заходам ми маємо можливість запропонувати свої «рецепти» вирішення соціальних конфліктів, обговорити наболілі теми молодіжного середовища, сприяти у виборі толерантної моделі поведінки на основі обробки отриманої інформації. Ці заходи поєднують усіх і дають право на індивідуальність. Надзвичайно важливо, щоб фундамент толерантності було закладено в дитинстві, бо чим старша людина, тим важче їй змінювати свою ідентичність.
Отже, для того щоб досягти успіху в житті, не марнувати сил на конфлікти, «побутові війни», доцільно сформувати в себе толерантність як рису характеру.

Автор: 

Кутузова Валентина Володимирівна, практичний психолог,
ДНЗ № 31 "Білочка"

Джерело: 

Казка про толерантність - YouTube

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі