Користувацький вхід

Конспект уроку

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Літературне читання 2-А клас Тема: Читаємо твори В.О.Сухомлинського . « Добре, що сонечко сяє» В.О.Сухомлинський. Мета: активізувати знання учнів про творчість В.Сухомлинського - учителя та казкаря; закріплювати вміння читати свідомо і виразно; вчити аналізувати, узагальнювати прочитане; розвивати пізнавальний інтерес, творчу уяву, увагу,мислення, навички роботи у парі, групі; виховувати позитивне ставлення до праці, зневагу до лінощів. Обладнання: відео презентація, друкований матеріал текстів, прислів’їв, книги С.О.Сухомлинського для дітей та дорослих. Методи і прийоми: здоров’язберігаючі технології, психогімнастичні вправи, вправи для очей; інтерактивні технологія – мікрофон, мозкова атака, аукціон, карусель, інтерв’ю; дидактична гра, елементи технології розвитку критичного мислення – читання з творчим завданням.
Хід уроку І. Організаційна частина Перевірка готовності учнів до уроку ІІ. Актуалізація опорних знань 3) Перевірка домашнього завдання. ІІІ. Мотивація навчальної діяльності. 1) – Сьогодні ми попрацюємо над оповіданнями В.О.Сухомлинського, твори якого піднімають важливі питання нашого життя. ІY. Вивчення нового матеріалу 1. Пригадуємо про В.О.Сухомлинського. - Що ви вже знаєте про В.Сухомлинського? - Які прочитані твори В.Сухомлинського ви пам’ятаєте ? 2. Відео презентація. (Фото, хронологічні дані ). 3. Робота над оповіданням «Добре, що сонечко сяє…» В.Сухомлинський. а) Читання оповідання вчителем до слів (Чому ж ти сьогодні плачеш? – з подивом запитала мати.) в)Словникова робота (Ділянка, тяжко зітхнула, ледар). в) Запитання за змістом прослуханого та прочитаного: - Чи сподобався вам Юрко? - Чому? - Чому він плакав у неділю вранці? - А чому він плакав у понеділок, коли світило сонечко? г)Фізкультхвиланка (руханка та гімнастика для очей). Вправа «Кошенята» Сплять маленькі кошенята, ( Заплющили оченята. ) Прокидайтесь! Мишки тут! ( Очі в правий, лівий кут.) Гляньте вгору і додолу, Ще зробіть очима коло. Поводіть очима трішки Вліво, вправо Де ж ті мишки? д) Робота над текстом. 1.Читання тексту учнями ( за бажанням). 2. Знайди невідповідність змісту. Юрко – учень першого класу. ( другого).
Небо облягли чорні хмари. (сірі). Юрко глянув у двері.( у вікно). Ділянку садитимемо.(копатимемо). 3.Доберіть із тексту протилежні за значенням слова: заснув – ПРОКИНУВСЯ засміявся – ЗАПЛАКАВ Сумно –ВЕСЕЛО голосно – ТОХО Легко – ТЯЖКО закрив – ВІДКРИВ 4. – Що б ви порадили Юркові?
Фізкультфвилинка (руханка)
Y. Узагальнення та систематизація знань
1. Робота в групах. Знайомлення з оповіданням В.О.Сухомлинського.(Учні кожної групи читають окреме оповідання, дві інших групи слухають, потім відповідають на поставленні запитання).
1. Ігрупа. Оповідання «По волосинці» С.О.Сухомлинський. Читання частинами.
По волосинці Теплого весняного дня бабуся Марія повела свого онука Петрика до лісу. Першокласник Петрик був ледаченьким хлопчиком. Збираючись до лісу, бабуся дала йому нести вузлик з їжею й водою. Петрику вузлик здавався дуже важким. Бабуся понесла вузлик сама, а Петрикові дала тільки пляшку з водою. Прийшовши до лісу ,бабуся з онуком сіли відпочити. Вони побачили, як до куща прилетіла маленька пташка. В дзьобику вона принесла волосинку. Петрик підвівся і глянув на кущ. Він побачив велике волосяне гніздо. Пташка швидко літала до гнізда, щоразу приносила по волосинці. Петрик від подиву й хвилювання стояв, широко розплющивши очі. – Бабуся, - пошепки запитав він, - невже вона по волосинці носила й збудувала таке велике гніздо? - Так, по волосинці, - відповіла бабуся. – Це працьовита пташка. Петрик стояв задуманий. Через хвилину він сказав: - Бабусю, я нестиму з лісу ваше пальто…
В.О.Сухомлинський
Запитання від учнів
1. Куди повела Петрика бабуся Марія?
2. Яким був Петрик?
3. Що побачили в лісі бабуся з онуком?
4. Як ви вважаєте, важко з волосинок побудувати гніздо?
5. Про що думав Петрик?
2. Запитання вчителя.
- Чи схожі оповідання « Добре, що світить сонечко …» з оповіданням « По волосинці»? - А чим воно вам сподобалось? - Щоб ви порадили Петрику?
3. 2 група. Робота за оповіданням « Втрачений день» В.О.Сухомлинський. Читання в особах.
Втрачений день
В одного батька троє синів – маленьких хлоп’ят. – Розкажіть, як ви сьогодні прожили день. Василько відповів: - Я сьогодні посадив дерево. Батько сказав: - Ти сьогодні добре прожив день. Миколка відповів: - Я сьогодні зайчика намалював. – Ти теж непогано прожив день,- сказав батько. Сашко відповів: - Я сьогодні у м’яч грав… І морозиво з’їв. – У тебе сьогодні втрачений день, посмутнів батько. В.О.Сухомлинський
Запитання від учнів 1. Про що запитав батько у синів? 2. Що відповів Василько? 3. Яку відповідь дав Миколка? 4. Чому батько сказав, що Сашко прожив день марно?
4.Запитання вчителя. – Хто з хлопчиків вам сподобався, чим саме? – Чому ,на вашу думку, Сашко прожив день марно? – Чи схоже оповідання « Втрачений день» на оповідання - « Добре, що світить сонечко …»? - А з оповіданням « По волосинці»? - Чим?
5. 3 група. Оповідання « Чому мама так хвалить?» В.О.Сухомлинський. Читання ланцюжком.
Чому мама так хвалить?
Пішла мама на роботу, а вдома залишилась шестирічна дівчинка Оленка. Вона ще не ходила до школи. Мама сказала Оленці, щоб вона курей нагодувала й квіти полили. Оленка нагодувала курей і полила квіти. А потім думає: «зварю борщу. Мама прийде з роботи втомлена. Хай відпочине». Зварила Оленка борщ, покуштувала. Борщ несмачний… Оце буде мама сваритися, що вона несмачний борщ наварила. Прийшла мама з роботи. Здивувалась, що Оленка варила страву. Насипала борщу, їсть і хвалить. – Ой смачного ж ти борщу зварила, дочко. Оленці ніяково слухати ці слова. Адже вона куштувала борщ – він несмачний. Думає Оленка: «Чому ж мама так хвалить?»
В.О.Сухомлинський Запитання від учнів 1.Що зробила Оленка, коли мама пішла на роботу? 2. Який борщ зварила дівчинка? 3. Чому мама хвалила борщ? 5. Запитання вчителя. – Що ви можете сказати про Оленку? Яка вона? - Чи схоже оповідання «Чому ж мама так хвалить?» з оповіданням « Добре, що сонечко сяє…»? - Чи схоже оповідання «Чому ж мама так хвалить?» з оповіданням «Втрачений день»? Чим саме? YІ. Підсумок уроку 1.- Хто автор всіх оповідань? - Що ви запам’ятали про автора? - Про кого і для кого написані його твори? - Чи сподобались вам прочитані сьогодні оповідання? - Що вони вас навчили? - Над чим ви замислились, читаючи та слухаючи ці оповідання? 2. Робота в парах. Прочитайте разом записані прислів’я, порадьтеся та скажіть до якого з оповідань воно найбільше підходить. Та поясніть чому. Представлення прислів’їв. 1. Лінощі псують людину. 2.Ховається від роботи, як пес від мух.
3.Цілий день байдики б'є.
4.І за холодну воду не береться. 5.Бджола мала, а й та працює. 6.Без труда нема плода. 7.Маленька праця краща за велике безділля. 8.Без охоти нема роботи. 9.Яка робота - така нагорода. 10.Роботящі руки гори вернуть. 11.Добре роби — добре й буде! 12.Умілому всяка робота легка. 3.Дай відповіді на запитання: вислови свою думку. Сьогодні на уроці я дізнався… Найбільше мене зацікавило… Я запам’ятав… 4.Домашнє завдання. Перечитайте батькам оповідання. Перекажіть друзям.

Автор: 

Конспект склала Власенко Людмила Іванівна. Вчитель вищої категорії, "Старший учитель". НВК "ЗНЗ І -ІІІ ступенів №19 - ДНЗ "Лісова казка"

Джерело: 

За матеріалати творів В.О.Сухомлинського

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі