Користувацький вхід

10 правил: як навчити дитину правильно говорити

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


1

10 правил: як навчити дитину правильно говорити

Як навчити дитину говорити? Чи зможе мама сама впоратися з цим завданням, без допомоги фахівця? Так, зможе. Ми зібрали 10 правил, наслідуючи які, Ви допоможете малюкові рано почати говорити, накопите його словник, зробите мову дитини максимально чіткою і правильною. Ці правила підійдуть як для дітей з нормальним мовним розвитком, так і для діточок, що зазнають які-небудь труднощі.
1. У перші місяці після народження малюк увесь свій час проводить з мамою, вона потрібна йому для повноцінного розвитку. Мама нахиляється до малюка, заглядає в личко, ласкаво воркує з ним, інтуїтивно вибираючи правильний спосіб спілкування.
Важливо, щоб мама постійно розмовляла з дитиною, наспівувала йому: А-а-а! О-о-о! Щоб малюк бачив обличчя мами, бачив її артикуляцію.
2. Розмовляйте з дитиною про все, коментуйте усі свої дії: Ось мама узяла пляшку. Мама налила в пляшку молоко. Мама дала пляшку Маші. Машенька, на! Це Ви знаєте, що Ви робите, Ви проробляєте цю операцію автоматично, а дитина не стикалася з цими діями в минулому життєвому досвіді. Небходимо розповідати малюкові про все, що робить мама.
3. Розмовляйте з дитиною так, щоб він бачив Ваше обличчя, Вашу артикуляцію, Вашу міміку. Не кидайте слова на бігу. Дитина починає говорити, наслідуючи дорослий, і ми повинні допомогти йому. Чітко вимовляйте слова, тягніть ударні голосні. Наприклад, показуючи картинку з коровою, голосно скажіть, широко відкриваючи рот: Це Ко-РОО-ВА. Корова говорить: МУ-У-У! Витягніть вперед губи, і дитина скоро зрозуміє, як формується звук У.
4. Коли малюк стане старший(приблизно з 1 р. 4 міс. – 1г. 8 міс.) і вже почне сам говорити, починайте розмовляти з ним своїм звичайним голосом, при цьому чітко вимовляючи звуки. Лише називаючи нові або тяжковимовляючі слова, дивитеся в обличчя дитині і утрирувано артикулюйте, тобто голосніше, чіткіше, ніж зазвичай вимовляйте кожен звук. Цим Ви допоможете дитині зрозуміти, як же вимовляється важке слово.
5. Не замінюйте складні слова простими. Якщо в книзі намальований восьминіг, так його і називайте. Не узагальнюйте одним словом, наприклад, шапка кепку, косинку, панаму, капелюх, каску. Дитина рано чи пізно дізнається, що це різні головні убори, що мають кожен свою назву. Якщо відразу своїми іменами називати булку, кекс, печиво, коржик, манник, сметанник і так далі, то і малюк почне їх розрізняти.
6. Не забувайте про дієслова! Мами, як правило, коментують все, що бачить дитина, використовуючи тільки найменування предметів : Це кицька, собачка. Дивися, яка машинка! Дощик, хмаринка, сонечко! У результаті у дитини не накопичується дієслівний словник. І якщо дитина з нормальний мовним розвитком сама з часом цей дієслівний словник накопить, то малюкові з яким-небудь недорозвиненням мови знадобиться допомога фахівця.
Розмовляйте з маленькою дитиною простими реченнями: Машинка їде(мчиться, коштує). Сонечко світить(зійшло, сховалося, посміхається, дивиться на нас). Кицька сидить(коштує, лежить, спить, умивається, їсть, грає, нявкає, біжить, стрибає, ловить мишку).
Також накопичуйте і ознаки предметів, коли гуляєте або розглядаєте картинки з дитиною. Сонечко променисте(красиве, жовте, добре, тепле, ласкаве, літнє).
7. Використовуйте протилежності. Зайчик стрибає, а пташка летить. Сонечко світле, радісне, а хмаринка темна, похмура, сумна. Слоник великий, а мишка маленька.
Збагачуючи таким чином словник, ви не лише збільшите його в об’ємі, але і систематизуєте, розкладете по поличках в голові дитини. Коли прийде час, малюкові легше буде дістати, підібрати потрібне слово.
8. Читайте художню літературу з народження – вірші, казки. Важливо, щоб художня література відповідала віку дитини. Твори мають бути проілюстровані. У маленької дитини мислення наочне, в голові його мало образів, тому, читаючи казку або вірш, обов’язково разом пошукайте на картинках героїв, розгляньте, обговоріть, які вони, дайте оцінку. Читання художньої літератури – збагачує словник. У побуті ми користуємося простими дієсловами, невеликою кількістю ознак предметів, а письменники і поети вживають барвистіші епітети.
9. Грайте із словами, складами, звуками. На подібного роду ігри не треба приділяти спеціальний час, можна грати в транспорті, сидячи в черзі в поліклініку. З маленьким малюком грайте в склади. Ви йому: Та-та-та, він вам: Ту-ту-ту, ви йому: Ма-ма-ма, він вам: па-па-па і так далі. Як правило, діти охоче включаються в такі ігри, але і інтересу вистачає хвилин на 5-10. А нам більше і не потрібно! І потренувалися в чіткості вимови і гімнастику для язичка і губ зробили.
Приблизно з двох років(можна і раніше, якщо дитина вже добре говорить) грайте із словами. Наприклад, що буває м’яким(хліб, подушка, одяг, трава, животик, кішка і так далі), зеленим, їстівним? Називайте по черзі слова, допомагайте малюкові, якщо він утруднюється. Діти обожнюють гру: Що це? Показуйте на будь-які предмети, задавайте і відповідайте на питання Що це? У цю гру можна грати дуже довго, особливо на вулиці.
10. Розвивайте дрібну моторику. Рука, як стверджують фахівці, другий орган мови, не треба залишати її без уваги. Коли малюк зовсім маленький масажуйте його пальчики своїми руками або їжачками(пупирчатими м’ячиками), грайте з ним в співучі ігри(Сорока, Ладусі). Надалі знайомте дитину з різними іграшками або предметами – м’якими, гумовими, пластмасовими, дерев’яними, шорсткими, колючими, гладкими, пупирчатими. Малюк вивчатиме ці предмети своїми ручками.
Розпочинаючи приблизно з року(і раніше) давайте дитині крупи, макарони, квасоля, пісок. Ліпіть з пластиліну(солоного тіста), збирайте мозаїку, конструюйте, малюйте.
Більше говоріть, жартуйте, заохочуйте будь-яку мовну активність дитини і скоро Ви отримаєте найцікавішого для себе співрозмовника!

Автор: 

Матвеева Олена Василівна вчитель-логопед Бородянського дошкільного навчального закладу "Казка"

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі