Користувацький вхід

Пригоди піщинки

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Пригоди піщинки
(Інтегроване заняття)

МЕТА: Продовжувати знайомити з властивостями піску. Сприяти розвитку пізнавальної активності дітей в пошуково-дослідницькій діяльності, заохочувати їх до експериментування. Вправляти в обстеженні предметів, вчити порівнювати їх між собою. Оперувати поняттям "один" - "багато". Закріпити правила безпечної поведінки з піском. Виробляти звичку покладатися на власний досвід у разі потреби. вчити слухати, та виконувати вказівки вихователя, правила до ігор; регулювати вдихання та видихання повітря, м’язову напругу і розслаблення. Розвивати тактильні відчуття, розширювати уяву, збагачувати враження про об’єкти неживої природи. Розуміти найпростіші причинні зв’язки між явищами. Ввести в пасивний словник дітей слова: диск, дисковод, бархан. Виховувати організованість, дисциплінованість, бережливе ставлення до природи, охайність.
ОБЛАДНАННЯ: посилка, пісок, лупа, слайди із зображенням піску, диск, комп’ютер, лоток для піску, "Пісочна графіка" - запис на диску, кольоровий пісок, музичний супровід.
ХІД ЗАНЯТТЯ
Підніміть-но оченята,
і погляньте навкруги.
До нас гості завітали -
Привітаємо ми їх.
Діти вітаються: "Вийшли вранці ми на ганок, і сказали - добрий ранок: сонцю, небу, та водичці, добрим людям, тихій річці"
( Поштарик приносить посилку.)
-О, що нам листоноша приніс? Що там в середині? (відповіді) З посилки чути якийсь звук. Відкривають. Щось я тут нічого не бачу. (голос: Це я, нікому не потрібна піщинка, ось і ви мене не помітили (плаче). Ой не сумуй, не плач, піщинко. А чому ти вирішила, що нікому не потрібна. Якщо ти є - то обов’язково для чогось потрібна, тому, що все, що існує на землі для чогось потрібно і ми тобі це доведемо (голос: "Нічого у вас не вийде")
Діти, допоможемо піщинці усвідомити, що вона дуже потрібна? Спочатку роздивимось, яка вона. (діти розглядають піщинку під лупу) Скільки тут піщинок? А якщо їх буде багато, то що буде? А де може бути пісок? (розглядають картинки де є пісок і розповідають, чому потрібна піщинка).
А навіщо пісок у пісочниці?( Щоб гратися)

А ви хотіли б погратися з піском? (Діти підходять до столів з коробочками піску)
Ігрові вправи:
"Привітаємось з пісочком" - торкаються піску кожним пальчиком, долонькою, кулачком.(який на дотик?) Відповіді дітей.
"Піщаний дощ" - висипання піску з кулачка в коробку.
"Піщаний вітер" - добрі побажання задуємо в пісочок через трубочку.
"Незвичайні сліди": ідуть ведмеді, стрибають зайці, повзе змія.
Діти яким пісочком ми гралися? (сухим) вірно, тому що сухий пісок сипкий, а що треба зробити щоб став мокрим? Що може намочити пісок?(відповіді) Водичкою. Де можна взяти водичку? (дощик, сніг, з поливалки...)
Коли пісок мокрий, чи можна з ним гратися? (відповіді дітей)
Вірно, але перед тим, як почати гратися, необхідно закріпити деякі правила (не повинно бути порізів на руках та захворювання шкіри; діти повинні бути в фартушках; вода має бути теплою; поряд повинні бути серветки) Ви говорили, що сніг може намочити пісок, а як він може намочити пісок? Тільки тоді, коли розтане . Ми з вами вранці занесли сніг у групу, подивимось, що з ним трапилось? Як ви думаєте, у що перетворився сніг? (вихователь наливає в чашечки талої води) Зараз ми змочимо пісок водою. Для цього візьмемо губку і покладемо її на воду , що буде з водою?(висновок: губка вбирає в себе воду) А потім зіжмемо її прямо над пісочком. Ось так, пісок став мокрий і тепер можна гратися далі, але вже з яким піском?
Ігрові вправи:
"Нірки-гірки" - отвори в піску
"Відбитки" - пасочки
Які зробимо висновки?
Мокрий пісок ліпиться, а сухий ні. Діти, а що буде, якщо мокрий пісок винесемо на мороз? (Відповіді дітей)
Сподобалось грати піском?
Подивіться , піщинка розвеселилася і хоче ще з вами погратися
Р /г «Бархан»

Як гарно ми з вами погралися, звеселили піщинку.
Діти, а ще пісочком можна малювати, Спробуємо? Покажемо піщинці як?
(Вихователь показує дітям спосіб малювання піском, діти виконують малюнки: сонечко, доріжку, ялинку, колобка).
-Дякую, вам, діти, за те, що ви мене звеселили, я зрозуміла, що потрібна вам і більше ніколи не буду плакати. До побачення. (Діти прощаються з піщинкою.)
Я дуже задоволена сьогодні вами маляти . Ви були активними кмітливими, веселими. Зробили добру справу, звеселили піщинку, гарно малювали. Вам сподобалося малювати піском?
Вихователь дарує дітям диск з «Пісочною графікою»
Діти, що це? (диск) Може включимо і подивимось, що на ньому? (Діти закріпляють знайомі частини комп’ютера і знайомляться з диском та дисководом, потім переглядають "пісочну графіку").

Автор: 

Зубко Алла Рашидівна, вихователь ДНЗ №16

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі