Користувацький вхід

«Самоврядування з початкових класів»

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Учнівське самоврядування – це старт для початку зростання особистості, можливість вчитися, бути відповідальним за себе і за інших.
Як організувати процес виховання учнів? Як зробити його змістовним та ефективним? Ці питання постають перед педагогами в час складних соціально-економічних перетворень в Україні. В основу виховної роботи в класі має бути покладена концепція особистісно орієнтованого виховання та педагогіка і психологія життєтворчості, які передбачають активне включення школяра у виховний процес на засадах співпраці, діалогу, партнерства, високої вимогливості та глибокої поваги і взаєморозуміння. Актуальним є створення умов для розгортання процесів самовиховання, самовдосконалення, самореалізації особистості, набуття нею досвіду діяльності, яка орієнтована не лише на особистісний успіх, а й дозволяє ефективно гармонізувати своє власне «я» в колективі.
Учнівське самоврядування є універсальною формою активності, яку можна з однаковим успіхом вважати як способом організації буття класного колективу, так і чинником творчої самореалізації особистості. Воно має на меті забезпечити включення учнів у різноманітну глибоко змістовну діяльність класного колективу; умови масового залучення учнів до організаторської роботи, до управління справами колективу; сформувати права і визначитися з обов'язками учнів; сформувати почуття господаря класу.
Учнівське самоврядування є організацією, що складається з учнів, створена учнями й існує для учнів.
В посібнику «Самоврядування в початкових класах» представлено опис роботи вчителя початкових класів з досвіду роботи щодо організації самоврядування у початкових класах як однієї з умов особистісно орієнтованого виховання. У зазначеній роботі висвітлена мета організації самоврядування в початкових класах, детально описано хід підготовки до виборів президента, процедуру виборів, формування уряду, а також обов’язки кожного з міністерств. Подано, як втілюються практично принципи учнівського самоврядування.
Пропоновані матеріали можуть бути використані вчителями початкових класів з метою організації самоврядування в класному колективі.

Автор: 

Довбуш Марія Григорівна,
вчитель початкових класів Ватутінської ЗОШ№5
вищої кваліфікаційної категорії,
учитель – методист, заслужений учитель України

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі