Користувацький вхід

: Поняття дизайну та художнього конструювання. Створення художнього образу в техніках паперопластики, оригамі. Створення великодніх прикрас

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Образотворче мистецтво 4 клас
Тема: Поняття дизайну та художнього конструювання. Створення художнього образу в техніках паперопластики, оригамі. Створення великодніх прикрас
Мета уроку: ознайомити учнів із різними способами оздоблення писанками приміщень
, формувати вміння вчитися: організовувати своє робоче місце, планувати свої дії, доводити роботу до кінця; орієнтуватися в часі та раціонально його використовувати; самостійно виконувати практичне завдання; здійснювати самоконтроль і самооцінку; сприяти формуванню міжпредметної естетичної компетентності:спроможності аналізувати й оцінювати найважливіші досягнення національної культури; вміння цінувати красу, створену митцями; оволодіння досягненнями національної культури; розвивати інтерес до пізнання народного мистецтва, виховувати шану та сприяти відродженню народних традицій.
Обладнання: відеоряд великодніх прикрас, українські рушники, аудіозапис українських народних пісень, плакати зі схемами виготовлення прикрас із писанок; кольоровий папір, клей, ножиці, матеріал для оздоблення.
Матеріали та інструменти: листівочний або кольоровий картон, «жатий» кольоровий папір,нитки муліне, папір для квілінга, клей ПВА,ножиці, лінійка, простий олівець, пензель для клею,ємність для води; серветки для витирання рук і пензлів, заготовки із пінопласту, гілочки дерев, пусті коробочки, бісер тощо.
Тип: комбінований урок.
Методи і засобироботи: евристичнабесіда; практична робота набазізасвоєногоматеріалу.
ХІД УРОКУ
І. Організація уваги учнів, оголошення теми та мети уроку
Сьогоднішній урок – це урок про писанку. Під час цього уроку ми ознайомимося з мистецтвом писанкарства, з видами писанки; розглянемо елементи символіки та різними способами оздоблення писанками приміщень. На основі цих елементів ви складете свою власну композицію.
Одним з найпоширеніших видів декоративно-прикладного мистецтва в багатьох народів є традиція розписувати писанки до весняного свята – Великодня. Є п’ять видів розпису яєць: крапанка, дряпанка, мальованка, писанка, крашанка.
Історія писанки і писанкарського мистецтва давня, їх витоки сягають доби первісно-родового ладу, за кілька тисячоліть до н.е.
Писанка – атрибут весняного відродження природи, предковічного свята Сонця – Великого дня. Великодня писанка – це перемога життя над смертю, весни над зимою і як сонячний символ дарувати «Красні яєчка».Писанки виготовляли жінки та дівчата. Вони повинні були в Чистий Четвер все прибрати, помитись, одягнутись та помолитись. У давнину писанкам приписували магічну силу. Для того, щоб захистити її від злого ока бо вона могла втратити силу, їх не писали гуртом. Кожна жінка писала писанку сама, увечері в Чистий Четвер, щоб до хати не зайшов ніхто сторонній і не наврочив.
II. Актуалізація опорних знань і вмінь
Розгадування кросворда.

1. Як називали 12 учнів Христа? (Апостоли)
2. На ньому підносять хліб – сіль. (Рушник)
3. Що святіше за хліб? (Паска)
4. Як звали матір Ісуса? (Марія)
5. Живописне зображення Бога або святого. (Ікона)
6. Паличка воску з гнітом усередині, яку використовують для освітлення. (Свічка)
7. Ароматизована речовина, яку використовують під час богослужіння. (Ладан)

1. П
2. И
3. С
4. А
5. Н
6. К
7. А
Перегляд ілюстрацій із зображенням великодніх яєць.
Перевірка розуміння
Які види орнаментації яєць ви знаєте? (Писанки, крапанки, крашанки, дряпанки, мальованки.) Охарактеризуйте кожний із них.
III. Мотивація навчальної діяльності
Слово вчителя.
Протягом багатьох століть писанка виконувала роль атрибутів магічних дійств та обрядів. У наш час її використовують як оберег, символічне побажання, змальоване на поверхні яйця, та як символ українського мистецтва. Сьогодні ми будемо відроджувати українські традиції та дізнаємося про різні способи великоднього дизайну приміщення.
IV. Вивчення нового матеріалу
Робота над формуванням навичок і вмінь.
Учні знайомляться з технологією виготовлення писанкових прикрас за схемами.
«Дзвони».Це прикраси, виготовлені з трьох або п’яти писанок, кожну з яких окремо нанизують на ниточку з китицею, а потім зв’язують разом угорі.
«Хрест». Ця прикраса виготовляється з 12 писанок із зображенням хрестів. Бажано, щоб тло писанок було одного кольору. Необхідні два м’які металеві дротики завдовжки 30 см, чотири міцні металеві дротики діаметром 2—3 мм, завдовжки 40—45 см.
На кожний м’який дротик нанизуємо по шість писанок та накладаємо їх навхрест під прямим кутом. Отримуємо хрестіз 12 писанок.
У соломини або очеретини вставляємо міцні дротики, складаємо з них ромб з рівними сторонами, скріпляємо нитками перетини соломин. У ромб вставляємо виготовлений із писанок хрест, закріплюємо його в кутах ромба.
Розміщували «хрест» на стінах поблизу ікон.
«Ґердан». Він має вигляд намиста з трьох разків. Беремо видуті писанки — 15 штук. Сім писанок нанизуємо на найдовшу нитку, п’ять — на середню і три — на найкоротшу. Колір ниток підбираємо так, щоб вони гармонійно поєднувалися з писанками. Кінці ниток з’єднуємо між собою і прикрашаємо китичками ниток.
«Ґердан» розвішували до свят під іконами.
V. Практична діяльність учнів
1.Учитель проводить інструктаж з техніки безпеки.
2.Учні колективно виконують один із видів прикрас – «Дзвони».
Під час самостійної роботизвучить музика.
3.У час, який залишився, учні виготовляють за власним вибором: великодні віночки, деревця.
Учитель надає індивідуальну допомогу, консультує їх у разі потреби.
VI. Закріплення нових знань і вмінь
Фронтальне опитування.
З якими видами прикрас із писанок ви сьогодні ознайомились? Яка технологія їх виготовлення?
VII. Завершення уроку
Із виготовлених прикрас учитель робить виставку на дошці, на якій закріплені українські рушники (насичені та яскраві вироби будуть мати гарний вигляд на білому тлі рушників), і підводить підсумки: аналізує й оцінює роботи.
VIII. Домашнє завдання
Принести: графітовий олівець, фломастер, гуаш, туш, пензлі, альбом, склянку для води, гелеву ручку.

Автор: 

Резніченко Наталія Вікторівна, вчитель початкових класів Новософіївської ЗОШ І-ІІ ступенів

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі