Користувацький вхід

Комбіноване заняття з художньої літератури із застосуванням арт-терапії за оповіданням В.О.Сухомлинського «Як Сергійко навчився жаліти» для дітей 6 року життя «За полем зору»

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Програмовий зміст: продовжувати вчити дітей уважно слухати літературний твір, зокрема на морально - етичну тематику, вдосконалювати вміння узагальнювати почуте, висловлювати власну думку, давати оцінку герою. Вчити дітей бути відповідальними за свої вчинки, вміти управляти та керувати своїми емоціями. Закріпити вміння дітей називати прикметники та дієслова до іменника. Виховувати увагу, вміти відповідати чітко і грамотно на поставлене питання.
Закріплювати в словнику назви основних почуттів, емоцій, розповідати про ситуації, пов’язані з ними. Розвивати уяву, фантазію, загальну та дрібну моторику. Розвивати загальнолюдські моральні якості: милосердя, співчуття, чуйність.
Виховувати доброзичливе ставлення до інших людей, що мають фізичні вади.
Попередня робота: ознайомлення дітей з творчістю В.О.Сухомлинського. Бесіди з дітьми про «особливих» діток, а саме про дітей які погано бачать, або які мають проблеми с зором. Обговорення проблеми. Перегляд мультфільму « Вне поля зрения», відеофільми про діток які не бачать, перегляд слайдів з зображенням речей які допомагають сліпим людям ( смартфони та годинники для сліпих, спеціальні книги, картини для тих хто не баче і таке інше, на вибір вихователя)
Матеріал: портрет В.О.Сухомлинського; збірка оповідань В.О.Сухомлинського «Джерела доброти»; пов’язки для очей; картинки з зображенням різних емоційних станів; муляжі овочів і свіжі овочі ( картопля, морква), мішечок з об’ємними геометричними фігурами (куб, конус) запис звуків - шум моря, звук грози, звуки вулиці; аркуші 4А, клей, ножиці, серветки різного кольору, зернята кабака, кольорові олівці.
Хід заняття:
Діти заходять до групи.

Педагог:
Дітки до нас прийшли гості, давайте привітаємо їх:
Доброго ранку! Доброго дня!
Хай плещуть долоньки,
Хай тупають ніжки.
Працюють голівки,
І сяють усмішки.
Доброго ранку! Доброго дня!
Бажаємо всі ми , нашим гостям!

Дітки, назвіть п’ять органів чуття які є у людини ( у людини є п’ять основних органів чуття: зір, слух, смак, нюх, дотик).
Так, кожен з цих органів має свою складну будову і функції. Знати про те, як побудовано тіло і його органи чуття людини - цікаво і корисно, якщо стануться які – небудь порушення здоров’я , ви будете знати, з чим це пов’язано.

Педагог пропонує дітям взяти до рук пов’язки і закрити ними очі і запитує:
- Що ви бачите?
- Зробіть крок вперед.
- Тепер візьміть товариша за руку.
- Опустіть руки і поверніться навколо себе.
(діти виконують рухи наскільки це можливо із закритими очима)
Зніміть пов’язки. Чи зручно ви почувалися? Чи легко вам було виконувати завдання?
- Ви здивовані?
(відповіді дітей)
Вихователь пропонує дітям сісти на стільчики і поглянути на портрет , запитує:
- Хто це? (портрет В.О.Сухомлинського) Що ви знаєте про цю людину? (діти пригадують епізоди з біографії В.О.Сухомлинського)
Ми з вами читали багато різних творів цього письменника, пригадайте декілька.
Сьогодні ви познайомитеся з новим оповіданням В.О.Сухомлинського «Як Сергійко навчився жаліти». Уважно слухайте і ви зрозумієте чому наше заняття почалося з закритих очей (читає оповідання).
Запитання до тексту:
- Хто написав оповідання?
- Яку має назву оповідання?
- Про кого розповідає автор?
- Куди пішов Сергійко?
- Кого хлопчик зустрів?
- Що ви можете розкати про дівчинку яку зустрів Сергійко?
- Чому її слова здивували хлопчика?
- Коли Сергійко зрозумів і поспівчував дівчинці?

Дидактична гра « Мовчазний актор»
Мета: навчити дітей вирізняти емоційні стан один від одного, вміти управляти та керувати своїми емоціями. Тренувати уяву та фантазію, пам'ять. Виховувати доброзичливе ставлення до інших дітей.
Діти групуються у команди. Одна команда – це будуть актори, інша – глядачі. Пропонуються зображення емоційних станів ( сум, страх,жаль, радість,спокій, злість, байдужість). Дітям – акторам пропонується вибрати зображення емоційного стану на картках , не називаючи і не показуючи, відтворити його перед однолітками, а тим потрібно відгадати та назвати цей стан. В кінці гри вибирають кращого актора та знавця почуттів (той, що найкраще відгадував).

Вихователь: Повернімося до нашого оповідання.
- На вашу думку які почуття відчував хлопчик?
- А які дівчинка?
- Чи є негативні герої в оповіданні?
- Якби у вашому дворі були така дівчинка чи хлопчик, ви хотіли б їм допомогти?
- Як це можна зробити?( Роздуми дітей – можна разом гратися; допомогти пересуватися; можливо подати якусь іграшку чи річ; не ображати а допомагати такій дитині і т.ін.)

Фізхвилинка в парах пропонується потренуватись гуляти разом, де одна дитина «поводир», а інша «незряча» (їм одягають пов’язки на очі). Діти за бажанням діляться на пари, вибирають відповідні ролі. Діти беруться за руки і починають прогулянку. Дитина «поводир» коментує куди іти дитині «незрячій» ( Діти обходять різні перешкоди)

Дидактична гра «Опиши овоч, назви геометричну фігуру, відгадай звук»
Мета: гра розвиває сенсорні здібності; спостережливість; увагу; пам'ять і слух; мислення; уяву; сприяють засвоєнню геометричних фігур.
1. Дитина «поводир» бере будь - який овоч і описує його «незрячій» дитині, не називаючи - так, щоб «незряча» дитина назвала цей овоч (Наприклад – овоч, овальної форми, коричньового кольору, росте в землі. Цей овоч смажать, варять, запікають. Також можна згадати загадку про цей овоч або відгадати за смаком).
2. «Незряча» дитина достає геометричну фігуру з мішечка. На дотик вона повинна описати фігуру та назвати її.
3. Діти сідають на килим, закривають очі. Слухають запис різних звуків. Після кожного запису озвучують, що почули ( Шум моря, звук грози, звуки вулиці).

Вправа « Малюємо разом»
Діти «поводирі» проводять дітей «незрячих» до столиків, допомагають сісти, взявши олівець удвох («поводир» і «незрячий») малюють знайомий їм предмет (наприклад коло, квадрат, трикутник), малюють за командою вихователя. Вибирають кращу роботу.

Вихователь : Ми з вами грали в різні ігри, виконували вправи. Ви спробували себе відчути себе в незвичних ролях, побували на місці тих діток які не бачать і тих діток які допомагають . Ким бути важче ? Чи зручно виконувати будь – які дії якщо нічого не бачити. Спробуйте описати свої почуття. (Роздуми дітей)
Яка гра вам запам’яталася найбільше?
Пригадайте гру «Опиши овоч, відгадай геометричну фігуру». Як впізнавали що у вас в руках? (на дотик, за описом, на смак) Я пропоную вам створити картину, на
якій, навіть на дотик, із заплющеними очима можна розпізнати малюнок. ( з зернят, з ниток, з крупи з кольорових серветок – тобто те, що є об’ємним, того що можна торкнутися пальцями рук)

Діти приступають до роботи, створюють картини із зернят і з кольорових серветок.

Вихователь: Сьогодні ми з вами познайомились з новим оповіданням.
- Яку назву має оповідання?
- Хто його написав?
- Чи цікавим було для вас це оповідання? Назвіть героїв.
Ви не тільки почули нове оповідання В.О. Сухомлинського але і пізнали життя тих «особливих» діток які мають таку ваду як поганий зір (або взагалі нічого не бачать). Ви спробували побути в тих ситуаціях в яких такі дітки живуть постійно. Чи сподобалось вам заняття? Що запам’яталось?
Ми всі з вами здорові, сильні, розумні. Але люди всі різні. І не тільки за кольором шкіри чи характером. Люди різні і за станом здоров’я. Багато людей які не бачать, є такі , що не мають слуху, або не можуть ходити, мають різні вади частин тіла. Деякі народжуються такими, а багато людей стають такими за життя під впливом обставин. І ніхто в тому не винен, до цього треба ставитись з розумінням і співчуттям. Але ви знаєте, коли природа забирає щось у людини, то обов’язково компенсує цю втрату іншим, наприклад якимось талантом. Якщо людина погано баче, вона можливо дуже гарно співає. Люди які не мають ніг чи рук стають спортсменами (паралімпійські ігри), є серед «особливих» дітей, дорослих людей - відомі художники, поети, письменники. В наш сучасний світ створено багато різних «речей – помічників» . Це годинники для сліпих і смартфони, є і спеціальна азбука для читання. Для людей які не чують - по телевізору показують фільми, передачі з сурдопереводом, виготовляють апарати для покращення слуху, якщо він не зовсім втрачений.
В.О.Сухомлинський писав про різних дівчаток та хлопчиків: добрих і злих, слухняних і не дуже, хворих і здорових. Але у всіх оповіданнях він навчає нас бути добрими, співчутливими, справжніми громадянами своєї країни. Впевнена - ви такими обов’язково станете. Наше заняття закінчилось. Я сподіваюсь що воно було для вас корисним і цікавим.

Автор: 

Скоріна Олена Миколаївна
методист
Побузького ДНЗ №3 «Ромашка»

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі