Користувацький вхід

Конспект занятт для дітей середньої групи з БЖД

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Конспект заняття для дітей середньої групи з безпеки життєдіяльності на тему:
«Не жартуйте із вогнем!»

Мета: продовжувати формувати уявлення про вогонь і правила користування ним, про професію пожежного і його працю; уточнити поняття про протипожежну безпеку, ймовірні причини та наслідки пожежі; сприяти розвитку мовлення дітей, умінню відгадувати загадки; закріпити в словнику назви інвентарю пожежного куточку; виховувати обачне ставлення до особистої безпеки та безпеки інших дітей.

Матеріал та обладнання:

Демонстраційний - сюжетна ілюстрація, що зображує пожежу та працю пожежних; інвентар протипожежного куточку; свічка, аркуш паперу, залізна тарілка, сірники, аудіозапис та обладнання для цього відтворення;

Роздавальний - малюнки із зображенням сірників, вогню, пожежної машини; картинка з пожежною машиною, розрізане на квадратики.
Хід заняття

Організаційний момент

Звучить тривожна мелодія.

Вихователь:

Мелодія тривожна грає -

Нас до уваги закликає.

Рівненько сіли всі? Гаразд!

Серйозна жде розмова нас!

А поговоримо ми сьогодні про те, яким небезпечним може бути вогонь та як уберегтися від його небезпеки, від пожежі. Про що ми будемо говорити? (Відповіді дітей).

Гра- дослідження "Небезпека вогню"

Мета: з'ясувати потенційну небезпеку від вогню для навколишнього середовища.

Дослід 1.

Спалювання паперу в металевій тарілці.
Вихователь бере аркуш паперу і показує його малюкам. Діти уточнюють що це, відзначають, що папір цілий, білий, без дірочок, цупкий на дотик. Після цього вихователь кладе папір на тарілку і запалює його сірником. Малята спостерігають, що відбувається з папером: він спалахує, охоплюється полум'ям, дуже швидко чорніє, зменшується у розмірі і майже зникає. Вогонь майже миттєво знищив папір, перетворивши його на на крихітну купку розсипчастого чорного попелу.

Висновок: під дією вогню все, здатне горіти, нищиться. Знищене або навіть пошкоджене вогнем відновити неможливо.

Дослід 2.

Мета: з'ясувати небезпеку від вогню для людини.

На тарілці свічка, вихователь запалюєїї. Дітям пропонується потримати руку спочатку високо над свічкою, а потім поступо спробувати наблизити її. Діти відзначають, що тримаючи руку на відстані від вогню, ми відчуваємо тепло. Але піднести руку до самого вогню неможливо - полум'я дуже гаряче.

Висновок: вогонь здатен завдати шкоди людині. Тому з вогнем гратися не можна - це небезпечно.

Розповідь: "Що слід малятам про пожежу знати".
Бесіда супроводжується показом ілюстрацій.

Усі знають про небезпеку вогню. Але між тим, іноді в містах та селах трапляються пожежі, які спричиняють лихо. Але жодна пожежа не може виникнути сама по собі. Ані папір, ані свічка не загоряться, доки ми їх самі не запалимо. Дуже часто причиною пожеж стають необачні й небезпечні ігри дітей - пустощі із сірниками, запальничками, свічками, залишене без нагляду вогнище. Малесенький і, на перший погляд, безневинний вогник, торкаючись будь-чого, що здатне горіти, миттю запалюють його, а потім стрімко росте і стає жахливим монстром, що знищує все довкола і нікого не жаліє. Крім того, під час пожежі поширюється чорний дим, що містить чадний газ - небезпечно отруйний для всього живого і, звісно, людини.

Ви зрозуміли від чого виникає пожежа? Які ігри дітей здатні спричинити пожежу? Що відбувається під час пожежі?

Стати причиною пожеж може будь-яке необережне поводження з вогнем. І якщо ви помічаєте у себе в будинку вогонь - чекати не можна: діяти потрібно негайно. Треба одразу повідомити про пожежу дорослих, щоб ті терміново викликали пожежних. Якщо щось зайнялося у вашій оселі, а поруч дорослих немає, не намагайтеся потушити вогонь самі - швидше виходьте, біжіть із дому, знайдіть когось із знайомих ( наприклад, сусідів) і розкажіть їм що сталося. Що треба робити дітям коли сталася пожежа?
Молодці! Які ж завдання у пожежних?

А завдань у пожежної служби два - це гасіння вогню та порятунок людей, що знаходяться у вогнищі пожежі. Професія пожежних для сміливих і відважних людей. У пожежних є спеціальна машина і костюми, які відносно захищають їх від вогню, але всеодно пожежникам часто доводиться забиратися по драбинах на високі поверхи, заходити прямо в полум'я, вступати в охоплену вогнем кімнатну, знаючи, що щомиті на них може обрушитися стіна або дах, для того щоб,

урятувати тих, хто опинився в пожежі. Ось така в пожежного робота. Чим займається людина професії пожежний? Яким повинен бути пожежний? Чому?

Д/г "Що потрібно для гасіння пожежі"

Діти пояснюють призначення інвентарю.

А якого кольору увесь інвентар? Як ви думаєте чому він пофарбований у червоний колір? Якого кольору пожежна машина? Чому?

Фізхвилинка "Пожежні"

Діти уявляють себе пожежними.

У пожежних пограємо,

Оплески в долоні

Швидко шланги розмотаємо,
Колові рухи перед грудьми

Не дамо вогню горіти,

Заперечні повороти голови в сторони

Будемо його гасити

Нахили тулуба уперед з простягнутими руками

А тепер ми присідаємо,

Діти присідають

Під дивани заглядаємо

Хто в диму-вогні лежить,

Порятуємо всіх вмить.

Єнергійно крокують на місці

Ось вогонь ми загасили,

На стільці тихенько сіли

Д/г " Відгадай загадку - покажи відгадку"

У дітей картки із зображенням вогню , сірників та пожежної машини. Діти відгадують загадки і показують картинки-відповіді.

***

Він яскравий, він червоний,

Не візьмеш його в долоні:

Язакими він падає,

В гніві силу страшну має -

Палить нищить, а іще

Дуже боляче пече. (Вогонь).

***

Та для розваг і гри

Їх, друже, не бери,

Бо лихо не мине -

Пожежа спалахне! ( Сірники).

***

Червона із смужкою збоку машина

Поставила бак чималенький на спину, не гаючи й миті, вона поспішає -

Ввімкнула сирену, що гучно лунає,

Драбини і шланги взяла із собою.
І мчить загасити пожежу водою. (Пожежна машина).

Творча гра "Склади пожежний автомобіль"

Перед дітьми конверти із розрізаним на 4-6 частин зображенням пожежної машини. Діти складають зображення із частин.

Підсумок

Розкажіть, про що ви сьогодні дізналися? З якими предметами дітям гратися не можна, бо вони є небезпечні? Чому? Як потрібно поводитися дітям під час пожежі? Молодці! А зараз запрошую вас переглянути мультфільм про Щенят-рятівників.

Автор: 

Вихователь ДНЗ №13 "Гвоздичка" Ліхачова О.В.

Джерело: 

посібники

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі