Користувацький вхід

Останні публікації

Заняття для дітей старших груп Тема: Загадкові намистинки

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


1

Заняття для дітей старших груп
Тема: Загадкові намистинки
Програмовий зміст Учити дітей визначати природні ознаки, характерні для зимової пори; встановлювати залежності між ними; розширити знання дітей про умови життя птахів, що не відлітають у вирій; вчити дітей створювати описові розповіді; вдосконалювати навички читання складів; формувати вміння складати поширені речення, спонукати до мовного спілкування; розвивати зв’язне мовлення, доказове мислення, уяву, фантазію, естетичний смак; виховувати любов до рідного краю, оберігати її. Давайте привітаємось до наших гостей. Діти давайте зробимо коло, візьмемось за ручки, усміхніться один до одному. Опустіть ручки. 1. Привітання до дітей, до гостей
Доброго ранку, сонце привітне.
Доброго ранку, небо блакитне.
Доброго ранку, небесні пташки.
Доброго ранку, зимові дубки.
Я вас вітаю,люблю,поважаю.
Бо ми всі живемо у рідному краю.
Добрий день усім.
І дорослим і малим.
Сьогодні мені наснився казковий сон, ось послухайте: «Бачу я, що йде до нас красуня в білому вбранні з довгим сніжно – білим волоссям. Вона йде до нас, вкриваючи все навколо холоддю, блискучою білою ковдрою. Відгадайте хто вона? (Зима) - А може це весна? Адже сади навесні теж білі, тому що плодові дерева вкриті цвітом. То що б ви мені сказали про чарівну красуню? - Це йшла Зима, тому що Весна вдягається не лише в біле вбрання, а й у зелене: навесні з’являються листочки на деревах, зелена травичка. – Це Зима, тому що Весна не має холодної ковдри. Зима - холодна Весна – тепла. - Сніжно – біле волосся може бути меншим в Зими. У Весни волосся заквітчане, барвисте. – Так це йшла Зима, і ви мені це довели. По дорозі до д\с до мене на долоньку спустилися хмаринки,подивіться ось вони. Візьміть кожен по хмаринці; уважно розгляньте на що вона схожа. – Чому ти так вважаєш? Хмаринки,які пливуть по небу дійсно схожі то на човен то на квітку, то на якесь звірям. Давайте ми з вами згадаємо прислів’я, приказки, прикмети про зиму. Скаже нам Даша,Віка,Олег і т.д.
Сонце блищить, а мороз тріщить.
Дуже рипить під ногами – ще довго буде мороз
Багато інею на деревах – буде багато меду.
Зима зі снігом – літо з хлібом.
Ворони розкаркалися – на мороз.
Холодна зима – літо жарке.
На Різдво немає морозів – весна буде холодною.
Яскраві зірки взимку – на мороз.
Мороз невеликий,а стоять не дає.
Звучить аудіозапис на комп’ютері. Голос Зими.
Чий же це був голос?(Зими)
Це вона просила нашої допомоги. То що, допоможемо Зимі знайти намистинки?Тоді уважно роздивляймося,можливо десь тут є вони.
Діти, я знайшла намистинку, погляньмо яке завдання приготувала Снігова Королева. Вона пропонує пограти в гру «Сніжки». А це що за папірець біля намистинки? Та це план- схема групової кімнати,де знаходяться намистинки-підказка від Зими. Тож давайте грати в гру. Ви повинні відповісти на запитання:який сніг?(холодний,білий,пухнастий,блискучий.) Лід який? (Холодний,білий, пухнастий,блискучий) Мороз який?(пекучий,тріскучий, сильний, великий.) Зима яка?(морозна, сніжна,люта, сувора, чарівна, красива.) Давайте подивимось на план - схему, де шукати другу намистинку. Ось ми знайшли другу намистинку. Подивимось,яке нам дано завдання. Зима,місяць холодів, Горобці та снігурі, Пташки без притулку. Щиглики, синиці. Лютий вітер зазира Подивіться – он висить По усіх завулках. Гарна годівниця. (пташки сидять на дереві – одному,а на іншому – висить годівниця). Діти,чи всі пташки залишились зимувати? Куди відлетіли птахи? Чому? Щоб допомогти вам назвати птахів, які сидять на ялинці, я загадуватиму загадку про них. Той хто відгадає,має взяти пташку і описати її і повісити у годівничку.
Птах оцей червоногрудий
Не злякається застуди.
Як сніги впадуть – умить
Він у гості прилетить. ( снігур). У мене снігур. Він має круглу голівку, овальний тулуб. На голові є широкий, маленький дзьобик,двоє очей. На тулубі – двоє чорних крилець,хвостик і маленькі лапки. Він гарний, червоногрудий, круглий.
Сама невеличка, має білі щічки,
Чорну шапку,сірі лапки,
Фартушок жовтенький.
Ця пташка невеличка,а зовуть її …(синичка). В мене синичка. В неї кругла голівка , овальний тулуб. Є маленький, широкий дзьобик. Також є двоє чорних крил і маленькі лапки. На грудях має жовтенький фартушок. Вона весела, непосидюча, дзвінкоголоса, спритна.
Цілий день працюю в гаї
Діловито дзьобом б’ю.
Не цвяхи я забиваю,
Я комашок дістаю. В мене дятел. Він має круглу голівку, великий овальний тулуб, міцний довгий дзьоб, довгий хвіст та великі міцні лапи. Він великий, гарний, строкатий,працьовитий. Отже дітки взимку птахам холодно і немає що їсти, тому ми повинні про них піклуватися і підгодовувати у годівничках. (Роздивляються план – карту куди нам далі іти?)
Що ж у третій намистинці за завдання? Снігова Королева все переплутала і тепер нам треба поставити все на свої місця. Гра «Буває – не буває» - Ось малюнки, діти може таке бути, чи ні? – Чому? (4 – 5 малюнків. Діти доводять свою думку)
Робота в парах. Ця намистинка має таке завдання: - Ви повинні скласти сніжинки і прочитати склад.(відшукати букви і скласти склад; назвати свій звук.)
Діти в цій намистинці Снігова Королева запитує що доброго й що поганого в такому явищі як сніг. – Тож давайте поміркуємо що доброго в тому коли є багато снігу.
- Сніг зігріває взимку землю, дає їй вологу.
- Сніг можна використовувати, як холодильник.
- Коли багато снігу можна кататися на санках, лижах, кидатися сніжками.
- Зі снігу можна зліпити сніговита.
- Сніг дарує радість.
Пригадайте за якої погоди краще ліпити сніжинки: у мороз чи відлигу? Чому? - тоді поміркуйте, що поганого в такому явищі як сніг.
- Якщо багато снігу, важко ходити, їздити
- Мокрий сніг налипає на гілках, на дротах.
- Диким тваринам і птахам важко знаходити під снігом собі їжу.
- Мокрий сніг псує взуття, можна промочити ноги і захворіти.
- Сніг блищить на сонці і засліплює очі.
Шоста намистинка не проста вона із незакінченими малюнками. – Вам потрібно домалювати щось цікаве і зрозуміле. (Дітей ділять на три групи. Перша – складають розповідь . Друга – розповідає, що намалювали і де використовують. Третя – що намалювали.) Намистинка – сюрприз. Ой, а це що за велика намистинка,така незвичайна. Діти, чим вона незвичайна? Таж вона з сюрпризом. Давайте подивимось,що там в середині. Що це?( геометричні фігури.) Кожен візьміть геометричну фігуру, яка подобається і підійдіть за моїм сигналом до тієї пори року на яку вказує геометрична фігура.
Раз,два,три – своє місце знайди!
Ми знайшли намистинки, з’єднали, і у нас вийшло чудове намисто. Тепер Зима ввійде в свої володіння і царюватиме цілих три місяці. Назвіть ці зимні місяці?
Молодці! До побачення!

Автор: 

Оцик Марина Андріївна
вихователь ЗДО №24 "Гвоздичка"

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі