Користувацький вхід

Заняття з логіко-математичного розвитку Старша група Тема: «Математичні загадки»

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Заняття з логіко-математичного розвитку
Старша група
Тема: «Математичні загадки»
Мета: продовжувати вчити лічити в межах 10; закріплювати вміння співвідносити кількість предметів із цифрою; вправляти в умінні розв’язувати задачі; продовжувати закріплювати уявлення про геометричні фігури; уміння орієнтуватися на площені; розвивати моторику рук, уяву, фантазію, логічне мислення; виховувати доброту.

Хід заняття

Вихователь: - Діти сьогодні нас чекає незвичайне заняття, ви готові до пригод?
Лунає стук у двері
Вихователь: - Хто ж це до нас завітав? Це ж справжній фіксик – Сімка. Що сталося, чому ти така стурбована, розкажи нам.
Сімка: - Добрий день малята! Сталася біда – мій братик Нолик, не хотів вчити математику, казав, що вона зовсім не цікава і не потрібна. За це на нього розсердилися жителі країни «Математії» і перетворили його на звичайнісінький чистий листочок, тепер, щоб перетворити його знову в фіксика, потрібно виконати всі завдання від математиків. Ви допоможете мені?
Вихователь: - Ми допоможемо тобі Сімка! Тож малята вирушаємо в країну «Математію» виконувати завдання! Але почекайте як ми потрапимо до чарівної країни? (діти висловлюють свої думки, як можна потрапити до чарівної країни)
Сімка: я знаю, як потрапити туди, нам потрібна чарівна паличка! І я знаю де її взяти, така річ є у мого Папуса.

Д/гра «Чарівна паличка» Вихователь роздає дітям аркуші, розліновані на клітинки (5 рядочки по 5 клітин). У найнижчій лівій клітинці діти кладуть фігурку Сімки, яку їм роздає вихователь, а у найвищій крайній праворуч клітинці намальовано чарівну паличку. Вихователь зазначає шлях сімки до чарівної палички, а діти, правильно виконують вказівки вихователя, «приводять» Сімку до палички. Наприклад: одна клітинка вправо, дві клітинки вгору, одна клітинка вліво, дві клітинки вгору, чотири клітинки в право.

Вихователь: - Тепер у нас є чарівна паличка, вирушаємо на зустріч пригодам!
Діти разом з вихователем та Сімкою потрапляють на галявину з цифровими квітами де на них чекає перше завдання.

1. Д/гра «Збери квітку» Вихователь роздає дітям конверти з частинами квітки. У середині кожної квітки написано цифру, малятам потрібно викласти навколо неї стільки пелюсточків, скільки вона позначає.

Вихователь: - Молодці ми впоралися з першим завданням! Діти подивіться на зачарований листочок, на ньому щось відбувається. З кожним виконаним завданням на чистому листочку, з’являється частинка фіксика Нолика (малюнок з Ноликом закритий чистими білими пазлами, кількість частинок пазлів відповідіє кількості завдань, з кожним виконаним завданням вихователь забирає одну частину пазла відкриваючи Нолика). А тепер час вирушати до наступного завдання.
Діти разом з вихователем промовляють чарівні слова, змахують паличкою і потрапляють до математичного лісу, де на них чекає друге завдання.

2. Д/гра «Пропущена цифра» Вихователь роздає конверти з 10 ялиночками, на ялиночках написана одна із цифр ряду від 1 до 10, але деякі ялинки порожні, треба розкласти цифри по порядку та з’ясувати яка цифра пропущена.

Вихователь: - Так тримати! Подивіться листочок з Ноликом змінився, ми на правильному шляху! Вирушаємо до наступного завдання.
Діти разом з вихователем промовляють чарівні слова, змахують паличкою і потрапляють до геометричного міста, де на них чекає третє завдання.

3. Д/гра «Розсели математиків» Вихователь розвіщує на різних стінах кімнати зображення будиночків з геометричними фігурами (квадрат, круг, ромб, прямокутник, трикутник. Кожній дитині роздає геометричну фігуру. За сигналом діти мають підбігти до свого будиночка. Гра повторюється декілька разів, після кожного разу діти міняються фігурами.

Вихователь: - Розумнички і з цим завданням впоралися. Подивіться листочок з Ноликом змінився (вихователь забирає частину пазла), фікси майже перетворився на себе, залишається останнє завдання, часу не гаймо до завдання вирушаймо!

Діти разом з вихователем промовляють чарівні слова, змахують паличкою і потрапляють до озера задач, де на них чекає останнє завдання.

4. Д/гра «Розв’яжи задачі» Вихователь дістає ємкість з водою в якій плавають яйця від кіндеру сюрпризу, в кожному яйці схована задача, дітям сачком потрібно піймати яйця і розв’язати задачі)
Задача №1
На гілці сиділи два горобчика та три ворони. Скільки всього пташок сиділо на гілці?
Задача №2
Під кущем сиділи п’ять їжачки. Троє втекли. Скільки їжачків залишилось сидіти під кущем?
Задача №3
На галявинці сиділи вісім зайчиків. Троє побігли додому. Скільки зайчиків залишилося на галявинці?

Вихователь: - Діти, ось ми і виконали всі завдання математиків. Сімка, діти, а ну подивіться, як там Нолик, чи вдалося нам його розчаклувати? (вихователь прибирає останній пазл, діти бачать повну картинку з зображенням Нолика). Так у нас все вийшло. Ура!
Сімка: - Дякую вам діти, за допомогу, Нолик тепер обов’язково буде вчити математику і поважати цю науку.
Вихователь: - Що ж вже час назад повертатися до дитячого садочку! (вихователь з дітьми чаклує і повертається назад) Сімка, Нолик, ось ми і в садочку, час прощатися, до нових зустрічей, до нових пригод.

Автор: 

Дроболюк Тетяна Олександрівна
вихователь ЗДО №24 "Гвоздичка"

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі