Користувацький вхід

Посібник "Мовленнєва абетка"

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Опис посібника «Мовленнєва абетка»
У новій редакції Стандарту дошкільної освіти (Базовий компонент дошкільної освіти) мовленнєву компетентність визначено як здатність дитини продукувати свої звернення, думки, враження тощо в будь-яких формах мовленнєвого висловлювання за допомогою вербальних і невербальних засобів. Мовленнєва компетентність об’єднує фонетичний, лексичний, граматичний, діалогічний, монологічний складники та засвідчує їх взаємозалежність і взаємозумовленість.
Посібник включає в себе такі форми, методи, засоби освітньої діяльності з розвитку мовленнєвої, природничо-екологічної, ігрової компетентності дитини старшого дошкільного віку (в садочку та вдома): спостереження за природою та змінами, які відбуваються в ній кожного місяця (природничо-екологічний вікенд), ознайомлення з народними прикметами, загадками, віршами, казками про певну пору року (книжковий вікенд), різноманітні ігри: з мовленнєвим супроводом, пальчикові, рухливі, дидактичні ігри та вправи (ігротека), ігри та вправи для розвитку логічного мислення, фонематичного сприймання, пам’яті, уваги, удосконалення навичок звукового аналізу та синтезу, математичних здібностей малюків (шкільна ігротека).
При цьому акцент зроблено не на розв’язанні окремих завдань мовленнєвого розвитку дітей, а на цілісному підході до формування мовленнєвої компетентності (в єдності її складників) як одного з ключових критеріїв і водночас вагомої умови становлення й розвитку мовленнєвої особистості дошкільника, становлення і розвиток якої відбувається на етапі дошкільного дитинства. Процес створення дитиною різних форм висловлювання є індивідуальним актом продукування нею мовлення, що передбачає: її намір сказати своє слово, саму суть думки дитини, відбір вербальних і невербальних засобів для її словесного оформлення, процес озвучування, промовляння задуманого, контроль за сказаним і корекція за необхідності.
Посібник буде корисним помічником для вихователів та батьків дітей старшого дошкільного віку.
Педагогам і батькам важливо усвідомити, що розвиток мовлення дитини відбувається не лише шляхом наслідування мовлення інших людей, а й завдяки активній мовленнєвій практиці, накопиченню дитиною власного досвіду адекватного використання мовлення в різних життєвих ситуаціях. Тож дошкільник повинен мати можливість набувати таку практику повсякчас, чому сприятиме діалоговий формат міжособистісної взаємодії дитини з дорослими та ровесниками.

Автор: 

Головенко Наталія Михайлівна, вчитель-логопед ЗДО #17 "Радість" м.Суми, Сумської області

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі