Користувацький вхід

Інтерактивні технології,які спрямовані на розвиток креативної особистості на уроках англійської мови (з досвіду роботи)

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Умови сучасного розвитку нашої країни спонукають кожного вчителя крім традиційних понять «знання, вміння, навички», опанувати і таке поняття як і інтерактивні технології при вивченні англійської мови.
Розуміючи те, що філологами не народжуються, я почала шукати шляхи для подолання цієї проблеми. Інтерактивні методи вимагають певної організації діяльності навчальної групи, а також досить тривалої, на мій погляд, підготовки як від учнів, так і від викладача. Починала я з поступового використання цих методів, тому що учням необхідно звикнути до них і одержати певний досвід використання. Я створювала цілий план поступового впровадження інтерактивних методів. Спочатку я використовувала прості форми та методи – це робота в парах, малих групах, бесіду. Для ефективного застосовування.
- використовувати методи, адекватні віковим особливостям учнів, їхньому практичному досвіду;
- надавати учням час для попередньої підготовки: проаналізувати, систематизувати, виконати самостійні підготовчі завдання тощо;
- підібрати для заняття такі інтерактивні вправи, які давали б учням «ключ» до засвоєння теми;
- враховувати індивідуальні особливості учнів, особливо при формуванні малих груп: темп роботи, здібності, інтереси;
- проводити обговорення за підсумками виконання інтерактивної вправи, в тому числі актуалізуючи раніше вивчений матеріал.
Після проведення таких уроків, я почала спостерігати, що активність на уроці виросла, діти почали більше запам’ятовувати даний матеріал. Звісно, результати стали значно вищими. Не завжди виходить провести нестандартний урок. І , коли проводжу звичайний урок, то вже помічаю, що немає тієї активності, зацікавленості, тих очікуваних результатів. Я надалі буду намагатися працювати у цьому напрямку.
Суть інтерактивного навчання у тому, що навчальний процес відбувається за умови постійної активної взаємодії всіх учнів. Організація інтерактивного навчання передбачає моделювання життєвих ситуацій, використання рольових ігор, спільне вирішення проблеми на основі аналізу обставин та відповідної ситуації.
Під час інтерактивного навчання учні вчаться бути демократичними, спілкуватися з іншими людьми, критично мислити, приймати продумані рішення.
Якщо спробувати дати визначення поняття інтерактивна технологія навчання, то це така організація навчального процесу, за якою неможлива неучасть учня у колективному взаємодоповнюючому, заснованому на взаємодії всіх учасників процесу навчального пізнання: бо кожен учень має конкретне завдання, за яке він повинен публічно прозвітувати, або від його діяльності залежить якість виконання поставленого перед групою та перед усім класом завдання.
На відміну від методик, інтерактивні навчальні технології не вибираються для виконання певних навчальних завдань, а самою структурою визначають кінцевий результат.

Методична розробка
Етапи уроків з предмету «АНГЛІЙСЬКА МОВА»
2.1. Світ професій: кулінар.
Тема уроку: кулінарна характеристика фірмових страв.
Етап уроку: узагальнення і контроль знань.
Завдання етапу:
• розвивати творче мислення;
• удосконалювати професійні знання, уміння і навички ;
• активізувати використання вивченої спеціальної лексики;
• виховувати впевненість у собі, почуття взаємодопомоги.
Час роботи: 45 хвилин.
Форма організації навчальної діяльності: індивідуальна.
Методи і прийми навчання: папір, ручка, олівці, фломастери, словники, оцінювальні таблиці.
Оцінювання: вчитель оцінює роботу учнів, використовуючи результати дебрифінга.
Методичні рекомендації
Робота виконується індивідуально (усі учні одержують те саме завдання: придумати фірмову страву, скласти її рецепт і кулінарну характеристику англійською мовою). При видачі завдання вчитель домовляється про умови і порядок його виконання: крім описової частини має бути представлений яскравий малюнок цієї страви. До вирішення поставленого завдання учні повинні підійти творчо (знайти неординарні варіанти страв).
Вправа складається з трьох етапів:
1. Виконання письмового завдання – 25 хвилин.
2. Презентація учнями своїх ідей – 15 хвилин.
3. Дебрифінг – 5 хвилин.
У процесі виконання письмового завдання учні можуть використовувати довідкову літературу: словники, навчальні посібники, довідники.
На презентацію власних ідей усім учням виділяється однаковий термін. Презентація страви має проходити в спокійній, доброзичливій атмосфері.
Дебрифінг проводиться в кілька етапів:
Методом письмового оцінювання визначаються найкращі ідеї:
• За бажанням учасників оцінювання може бути доповнено усними характеристиками ідей.
• Вчитель аналізує індивідуальну роботу учасників, узагальнює результати виконання вправи, підводить підсумки.
• Позиція вчителя має бути одночасно і критичною, і доброзичливою. (виявлені помилки представляються не як недоліки, а як стимул до уточнення і поглиблення знань, навичок і вмінь). Проводять письмову оцінку учасника.

Автор: 

Бицюк Світлана Олександрівна

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі