Користувацький вхід

Останні публікації

Формування арифметичних навичок у дітей з синдромом Дауна

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


1

Урок з математики
«Формування арифметичних навичок у дітей з синдромом Дауна»

План заняття:
1. Вступна частина - вітання.
2. Знайомство з правилами.
3. Проведення гри
4. Постановка казки
5. Наведення порядку
6. Підсумок - прощання

Планування заняття повинно мати вигляд інструкційної карти, а саме, роздруковується на великому папері та розташовується в кімнаті в доступному для дітей місці. Напроти кожного пункту має бути картинка (фото,піктограма), яка показує дитині, що завдання. Під час планування заняття, кожен етап має супроводжуватися технологією, яка формує елементарні знанння та навчальні навички .
Початок - вітання. На даному етапі застосовується кілька ігор, одна з яких – це коло зустрічі. Діти взятись за руки стають по колу, і ритмічно піднімають та і опускають ручки при цьому кажучи: «Доброго дня!»- такі дії повторюються три рази.
Наступне привітання – вітання частинами тіла. Дітки стають у коло. Тримаються за ручки. Слова фахівця: «Тепер привітаємось різними частинками свого тіла. Для початку вітаємось ногами (фахівець торкає ногою до ніжки дитини зправа, згодом каже даній дитинці торкнути своєю ніжкою ніжку свого товариша, і так по колу. По завершенню фахівець говорить про наступну дію: «Зараз будемо вітатися нашими колінками», повторюється попередній хід. Далі фахівець може відбуватися привітання пропонує спинами, плечима, ліктями.
Гра «Картка з іменами». Для гри необхідно мати карточку, на якій заначено імена діток, з якими працюють фахівці.
Хід гри: дітки сидять у колі. Перед початком з дитячими карточками ознайомлюють з кожним іменем. Фахівець звертає увагу діток до карточки і говорить, презентуючи катртку на ім’я: «Оля! Сьогодні Оля є?» Дає карточку дитині, з ім’ям Оля, і промовляє «Це Оля» і рахують кількість літер і імені. Такі дії відбуваються з картоками усіх дітей. Це допомагає діткам краще познайомитися між собою. Наступник етапом є процес, коли вчитель дає картку одній дитині, щоб та знайшла дитину з імям зазначеним на карточці. Потім гра ускладнюється, карточка з ім’ям розрізається на дві частини і дитина має знайти другу частину карточки і віддати цю карточку дитині з імям, яке зазначене на даній картці. Обовязковим етапом є завершення гри. Вчитель має сказати, що гра завершилась і він буде забнрати карточки наступним чином, називає імя дитини і та дитина має повернути свою картку вчителю. Цією грою закінчується перший етап.
Далі вчитель показуючи на плакаті, читає назву наступної частини заняття під назвою «Правило».
2. Правило. Головним завданням ціього етапу заняття є визначення правил поведінки дітей в групі та розвиток вміння порядкового рахунку . Для цієї частини заняття необхідно підготувати на білому папері кольорову серединуіз стеблом, до штук різного кольору (червоні,оранжеві , жовті, зелені, блакитні, сині, фіолетові), з іншої сторони пелюстка має бути надпис з нормами поведінки в групі. Вони обираються на думку фахівця наприклад: не ломати, не псувати; бути активним ; бути дружелюбним; бути послідовним; допомагати іншим. Кожен колір має відповідати правилу. Має бути стільки квіток, скільки діток в групі.
Хід гри: дітки сидять в колі, фахівець дає дитині заготовку квіточки, потім презунтує пелюстинки, рахують їх кількість називаючи колір і читаючи правила на ньому. Дітки мають обрати пелючточки і зробити квітку з правилами. Далі вчитель переходить до настуного етапу – ГРИ.

3. Проведення гри. Наступний етап занять складається з декілької ігор, які направлені на збільшення обсягу памяті та уваги, сприяють розвитку сенсорної інтеграції , тощо.
«Стихія». Хід гри: дітки збираються к коло. Вчитель знайомить з правилами, сутність яких полягає в наступному, називається одна зі стихій, наприклад «земля», діти повинні сісти на семлю і водночас назвати предмет, яким має відношення до цієї стихії, наприклад трава, або показати зміїв, тощо) , у випадку, якщо мова йде про воду, тоді мають показати хвилю чи рибу чи водопад. При слові повітря, дітки показують пташок чи сонечко. А при слові вогонь, зображують багаття.
Обов’язково вчитель має показувати на власному пркладі, щоб першого разу дітки повторили. А далі виконують все самостійно.
«Чарівний мішечок». Для цієї гри нелобхідно мішечок з тканини, яка не просвічується, а також предмети, які дітки мають здогадатися, після того, як опустять руку в мішечок, але предмети мають бути знайомі дитині.
Хід гри: дітки знаходяться за столиками, і вчитель пояснює діткам правила, суть яких полягає в тому, що він вкладає в мішечок предмети, перед цим показуючи їх дітям. Далі дітки по черзі, не дивлячись в мішок мають опустити ручку і відгадати що там знаходиться за предмет. Такі дії відбуваються з усіма дітьми.
«Боулінг». Для цього необхідно підготувати набір з кеглями або кубиками, м’ячі різних розмірів, стрічки для обмежувальних ліній.
Хід гри. Вчитель знайомить дітей з правилами гри, при цьому з м’ячем відходить на декілька кроків і розповідає про обовязковість дотримання певних правил та інструкцій. Робить лінію розмежування, за яку не можна заходити, будує пірамідку з кубиків або ставить кеглі, відходить і м’ячем розбиває пірамідку. Обов’язково зазначає, що кидати м’яч на рахунок три. Усі дітки по черзі підходять і кидають м’ячики і в той же час дітки рахують вголос до трьох. Цією грою закінчується блок заняття «Проведення гри».
4. Постановка казки. Наступний етап заняття передбачає постановку простих казок, які дітки. Це сприяє розвитку емоційного інтелекту , покращує рівень запамятовування та розширює уяву дитини. Даний етап складається з кількох частин:
Перша частина – дає змогу познайомитися з казкою. Вчитель зачитує казку, при цьому зветрає увагу на основні аспекти, щоб дітки краще запамятали героїв, засвоїли сюжетну лінію, тощо. Друга частина- це вироблення масок, для героїв. Кожна дитина самостійно обирає героя, якого хоче зіграти, робить маску, розмальовує її олівцями, робить отвори для очей, в той час вчитель всіляко сприяє цьому, допомагаючи діткам.
Третя частина – це проведення детального аналізу казки, визначаються емоції, які дітки отримують від тих чи інших героїі, позитивні чи нпгативні ролі. Відбувається відпрацювання емоцій перед дзверкалом, де дітки вчаться показувати рівзні види емоцій..
Четверта частина-це відтворення самої казки дітьми. Рекомендовано повторювати четверту частину декілька разів на декількох заняттях, щоб дітки мали можливість зіграти якомога ьільше ролей. Наступний пункт плану занять наведення порядку.
5. Наведення порядку. Після закінчення третього частини дітки проводять прибирання приміщення, складають матеріаль, тощо.
6. Підсумок - прощання. Хід гри: дітки стоять за руки в колі при цьому ритмічно піднімають та опускають ручки, зі словами: «До зустрічі!» По закінченню уроку, діти разом із вчителем стають по колу і діти по черзі рахують кількість пелюстків у себе. У випадку, коли дитина нараховує 7 пелюстинок, весь клас гучно аплодує і вітають дитину.

Автор: 

Добровольська Ольга Василівна

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі